Transportno tržište 06.09.2022
5

Potrebna dokumentacija za otvaranje prijevozničke tvrtke

Zena stoji ispred kamione

Potrebe za prijevozničkim tvrtkama su velike pa je ova grana među najpopularnijim zanimanjima. Kada je riječ o međunarodnom cestovnom prijevozu, domaći poduzetnici tu vide priliku za sticanjem profita.

Polazna točka prije pokretanja procedure za otvaranje prijevozničke tvrtke je poznavanje zakona svoje države i europskih zakona. Prednost je što vam za pokretanje posla nije potreban veliki kapital.

Nekoliko velikih tvrtki danas je počelo raditi s jednim ili dva kamiona, a s vremenom je taj broj rastao i izgrađene su velike prijevozničke tvrtke. Izazov svakog start-upa je steći stalne klijente kojima ćete pružati usluge i sklapati poslove, ali TIMOCOM platforma vam nudi najveću burzu tereta u Europi na kojoj ćete lako pronaći poslovne partnere.

Na jednom mjestu okupili smo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći prilikom otvaranja prijevozničke tvrtke.

Otvaranje tvrtke

Ova vrsta posla zahtijeva otvaranje tvrtke, bez obzira da li već posjedujete prijevozna sredstva ili tek planirate kupnju. Dakle, vaš sljedeći korak je službena registracija tvrtke, koja se obavlja u Agenciji za gospodarske registre.

Prije podnošenja zahtjeva trebate donijeti odluku hoćete li poslovati kao poduzetnik ili kao d.o.o. Za usluge međunarodnog prijevoza tereta potrebno je otvoriti d.o.o. tvrtke.

Proces ishođenja rješenja traje nekoliko dana, tako da se na rješenje čeka oko pet dana. Idete s rješenjem napraviti pečat, a s pečatom u banku otvoriti poslovni bankovni račun. Ovaj postupak ne bi trebao trajati duže od sedam dana. Preporučljivo je konzultirati se s računovođom prije donošenja bilo kakve odluke.

Ako želite biti tržišno kompetentni, u svakom trenutku i s lakoćom možete otvoriti profil na TIMOCOM stranici koji će biti Vaš jedinstveni profil tvrtke. Ovdje možete istaknuti svoja postignuća, pokazati rute, kao i vrstu robe koja se prevozi u vašim kamionima.

Licenca za prijevozničke tvrtke

Temeljem zakona koji je stupio na snagu 12. kolovoza 2015., sve tvrtke koje se bave prijevozom tereta u domaćem cestovnom ili međunarodnom cestovnom prometu dužne su podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole Ministarstvu graditeljstva, prometa i infrastrukture.

Posjedovanjem licence za javni prijevoz robe u domaćem cestovnom prometu, tvrtka može obavljati prijevoz ne samo u Srbiji, već i međunarodni bilateralni prijevoz robe sa susjednim državama s kojima ima potpisane međunarodne ugovore i druge akte koji reguliraju prijevoz robe bez dozvole.

Prijevoznik koji ima dozvolu za obavljanje prijevoza u međunarodnom cestovnom prometu može obavljati prijevoz izvan teritorije Republike Srbije. Propisane kazne za obavljanje prevoza bez dozvole kreću se od 80.000 do 800.000 dinara.

Uvjeti za izdavanje licence:

  • Poslovni ugled: Neosuđivan
  • Financijska sposobnost: Podmirene sve poslovne i porezne obveze te rezerve i kapital od 2.000 eura za domaći i 9.000 eura za međunarodni transport.
  •      Stručna osposobljenost: Imenovana osoba mora posjedovati potvrdu o stručnoj osposobljenosti.
  • Sjedište: Društvo mora imati stvarno sjedište s prostorijama u kojima se čuva poslovna isprava.
  • Osnovni vozni park: Najmanje jedno vozilo ili skup vozila koja su u vlasništvu, lizingu ili iznajmljenom i registrovana u Republici Srbiji.
  • Broj vozača: Najmanje jedan vozač po vozilu, kazneno nekažnjavan i neosuđivan, s važećom dozvolom.

Certifikat za profesionalne vozače

Profesionalni vozači koji su licencu stekli 2020. ili 2021. godine, a koji se žele baviti međunarodnim prijevozom, dužni su pohađati početnu obuku i polagati stručni ispit za stjecanje početne potvrde o stručnoj osposobljenosti ili CPC.

Nakon završene obuke u svoju dozvolu upisuju tzv. šifru 95 kojom stječu pravo upravljanja kamionima i autobusima u zemljama EU. Danas važe nova pravila, iako je prije 2020. ta potvrda koštala samo 6.000 dinara i izdavala se uz važeću vozačku dozvolu i ličnu kartu.

Da biste se profesionalno bavili prijevozom i da bi vam to bio primarni posao, potrebno je položiti početnu obuku i stručni ispit za stjecanje potrebne stručne spreme.

         Zahtjevi kvalifikacije:

  • Vozačka dozvola kategorije C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE koju je stekao nakon 30.12.2019. godine.
  • Završena obvezna početna obuka u Centru za obuku vozača.
  • Položen stručni ispit u organizaciji Agencije za sigurnost prometa.

Uvjerenje o stručnoj osposobljenosti izdaje se u jednoj od ovlaštenih poslovnica AMSS-a.

 

Pokretanje tvrtke i prvi klijenti

Otvaranjem tvrtke dolaze i prvi ugovori, prvi poslovi i prvi klijenti. Uz TIMOCOM sučelje možete pronaći brojne aplikacije koje će vam pomoći da još više unaprijedite svoje poslovanje, surađujete s provjerenim tvrtkama i izbjegnete prazne pogone. Ova mogućnost je veliko olakšanje za svakog početnika

Također treba voditi računa o profesionalnom i kolegijalnom odnosu od prvog dana poslovanja. Bilo da vam je glavna djelatnost specijalni prijevoz ili se bavite teretnim prijevozom, imajte na umu da se loše vijesti i neprofesionalna usluga vrlo brzo prošire.

Broj vozila

Vaš opseg posla i vrsta robe koju prevozite trebali bi u određenoj mjeri odrediti broj i vrstu vozila koja bi vaša tvrtka trebala posjedovati. Ako se bavite prijevozom tereta, trebat će vam šleperi, kako za prijevoz generalnih tako i za posebne terete.

Što se tiče odabira marke i modela vozila, na vama je da odlučite koja transportna vozila želite posjedovati. Razmotrite proračun svoje tvrtke kao i poslovnu politiku tvrtke.

Osiguranje

Ovisno o tome kakvu robu prevozite i ako je vrijednost robe visoka, ako se dogodi nesreća na cesti, osiguranje vam pomaže izbjeći financijske gubitke. Kao što svako osobno vozilo ima osiguranje, prijevoznik tereta treba osiguranje kamiona.

Kada se roba prevozi u kamionu, potrebno je da prijevoznik ima osiguranje robe od odgovornosti u prometu. U većini slučajeva roba je osigurana po kilogramu.

Postoje tri vrste osiguranja:

  • Osiguranje robe (tereta),
  • osiguranje kamiona (kasko),
  • Osiguranje od odgovornosti prijevoznika (CMR).

Iz svega navedenog možete primijetiti da procedura otvaranja prijevozničke tvrtke nije zahtjevna. Prije svega, potrebno je imati plan i kapital s kojim možete pokrenuti vlastiti posao. Prikupite potrebne dokumente, slijedite korake i nakon što ste obavili papirologiju u nadležnim državnim tijelima, otvorili ste svoju prijevozničku tvrtku.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh