Novosti 04.08.2020
3

Europsko transportno tržište lagano se oporavlja od korone

Analiza iz drugog tromjesečja prikazuje učinke Korone na transportnom tržištu. Istovremeno je vidljiv blagi oporavak među ponudama tereta.

Transportni barometar: Ponude tereta u 2. tromjesečju 2020.

Transportni barometar TIMOCOM u drugom je tromjesečju 2020. naspram istog razdoblja prethodne godine zabilježio pad ponuda tereta za 45 posto. Blagi oporavak u cestovnom teretnom prometu vidljiv je od lipnja.

Lagani oporavak na transportnom tržištu nakon jakog pada

Teretni promet unutar Njemačke također je opao u drugom tromjesečju ove godine, za značajnih 49 posto u odnosu na prethodnu godinu. U njemačkom su inozemnom prometu brojke ukupnog tromjesečja još više pale. Došlo je do znatnog pada prijevoznih usluga diljem Europe čak i u tradicionalno jakim mjesecima travnju i svibnju. Preciznije, teretni su gubici koje je uzrokovala korona u travnju bili manji za 67 posto u odnosu na prethodnu godinu. U sljedećim mjesecima svibnju (-53 posto) i lipnju (-23 posto) razvoj njemačkog tržišta sve se više uspinjao k razini iz prethodne godine.

To odražava paneuropski trend. Ukupno je u 44 europske zemlje pregledane transportnim barometrom bilo 69 posto više prijevoza tereta nego u svibnju. U lipnju 2020. razlika je u odnosu na prethodnu godinu iznosila samo 17 posto manje.

Razvoj ponuda tereta u lipnju ove godine pozitivan je znak za cjelokupno tržište. Iako treba čekati daljnji razvoj u drugoj polovici godine, analiza lipanjskih vrijednosti transportnog barometra čini stručnjake optimističnima. „Prikupljeni podaci daju razloga za nadu da smo prešli najdublji ponor u logistici”, kaže Gunnar Gburek, glasnogovornik tvrtke TIMOCOM.

Razvoj u europskom cestovnom teretnom prometu

Brojke transportnog barometra pokazuju da su učinci koronavirusa i odgovarajuće političke reakcije usko povezane s transportnim tržištem. Analiza odnosa pojedinačnih zemalja tijekom vremena jasno pokazuje odnos:

tereti iz Njemačke u Francusku smanjeni su u travnju za 84 posto, a u svibnju ponovno za 67 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sredinom svibnja Francuska je ukinula stroga pravila poput zabrane izlaska. U lipnju je potražnja naglo porasla, čak za 16 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Sličan se razvoj pokazao i u Austriji, koja je svoju granicu s Njemačkom ponovno otvorila u lipnju. Ovdje je broj ponuda tereta iz Njemačke pao za 70 posto u travnju i za 59 posto u svibnju u odnosu na iste mjesece prethodne godine. Sljedeći mjesec je, pak, opao za 18 posto u odnosu na lipanj 2019. godine.

U odnosu na travanj 2019. količina tereta iz Poljske u Njemačku također je pala za polovicu u travnju 2020. (- 53 posto). Međutim, na kraju drugog tromjesečja ove godine došlo je do brzog porasta od 96 posto u lipnju u odnosu na isti mjesec prošle godine.

„Njemački izvoz zabilježio je neviđeni pad u travnju ove godine. Cestovni teretni prijevoz drastično je pogođen, što jasno pokazuje i naš transportni barometar. Nitko ne može predvidjeti koliko će potrajati trenutni uzlazni trend. No, s obzirom na trenutni razvoj, industrija može na drugu polovicu godine gledati s više samopouzdanja”, komentira Gunnar Gburek.

Transportni barometar tvrtke TIMOCOM od 2009. godine pruža pregled razvoja na transportnom tržištu, takozvanom tržištu trenutačnih usluga (Spotmarkt).  FreightTech poduzeće TIMOCOM tako analizira razvoj ponude i potražnje prijevoza na burzi tereta integriranoj u TIMOCOM Tržištu. Više od 130 000 korisnika ovdje stvara do 750 000 međunarodnih ponuda utovarnog prostora i tereta dnevno u 44 europske zemlje.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh