Zanje o logistici 21.11.2020
5

Rad u logistici – Menadžer lanca opskrbe

Grafički prikaz zadataka menadžera lanca opskrbe

Oni se ubrajaju među središnje aktere u koordinaciji lanaca stvaranja vrijednosti i lanaca isporuke: menadžeri lanca opskrbe. Oni mogu sagledati cjelokupnu situaciju i drže sve konce u rukama kad je potrebno upravljati protokom robe ili informacija. No, koji konkretni zadaci se ubrajaju u djelatnost menadžera lanca opskrbe? I kako izgledaju mogućnosti zaposlenja?

U našoj seriji članaka na blogu TIMOCOM bavimo se radom u transportnoj i logističkoj branši i obrađujemo aktualne trendove. U prethodnim člancima bavili smo se pitanjem što radi disponent u logistici. U trećem članku iz te serije u središtu pozornosti je menadžer lanca opskrbe.

Što rade menadžeri lanca opskrbe?

Kakva je zarada?

Gdje se nalazi uobičajeno radno mjesto?

Koliko sati se radi?

Koji preduvjeti su potrebni?

Koju ulogu u ovom poslu ima digitalizacija?

Menadžer lanca opskrbe – zanimanje koje ima budućnost

Što rade menadžeri lanca opskrbe?

Menadžer lanca opskrbe organizira i koordinira cjelokupni lanac stvaranja vrijednosti unutar poduzeća. Od nabave sirovina preko izrade proizvoda od tog materijala do transporta gotovih proizvoda klijentima, menadžer lanca opskrbe organizira i planira cjelokupni proces. Pritom je potrebno koristiti optimalne rute odnosno transportne putove, pridržavati se termina isporuke i u idealnom slučaju izbjegavati kašnjenje kako bi procesi za sve aktere donosili dobit.

Upravljanje lancem opskrbe uvijek je povezano s različitim vanjskim partnerima kao što su dobavljači, klijenti ili pružatelji usluga. Njih je tada potrebno uskladiti u cjelokupnom procesu. Bitne zadaće menadžera lanca opskrbe ukratko se sastoje od planiranja i upravljanja cjelokupnim protokom materijala, informacija i novca.

Kakva je zarada?

Budući da je za taj posao potreban završen studij ekonomije ili inženjerske ekonomije kao preddiplomski ili diplomski studij, i početna plaća je nešto viša. U pravilu je početna plaća 48 000 € godišnje, pri čemu se taj iznos razlikuje s obzirom na veličinu poduzeća i saveznu zemlju. Uz odgovarajuće radno iskustvo godišnja plaća može iznositi i 80 000 €. Ovdje se uzima u obzir visoka razina odgovornosti menadžera lanca opskrbe i njegova ključna uloga u logistici njegovog poduzeća.

Gdje se nalazi uobičajeno radno mjesto?

Menadžeri lanca opskrbe načelno su potrebni u svakom većem poduzeću. To može biti dobavljač automobila ili proizvođač strojeva. Načelno su važni poslodavci tvrtke za proizvodnju budući da je ovdje potrebno primjerice isporučiti sirovine i poslati gotove proizvode klijentima. Ako je riječ o brojnim proizvodima i velikoj paleti modela, taj proces automatski postaje nepregledan i kompleksan. Upravljanje lancem opskrbe ovdje preuzima planiranje i koordinaciju lanaca opskrbe.

Koliko sati se radi?

Područje rada menadžera lanca opskrbe ne čini se samo kompleksnim. Ono je također vrlo raznoliko i prije svega zahtjevno. To znači da je u prosjeku potrebno raditi čak 50 i više sati tjedno. Ako sve besprijekorno funkcionira, to je idealno, ali često dolazi do neplaniranih situacija. Što se događa ako se dobavljač mora boriti protiv nestašica i ne može pravodobno isporučiti robu? Kako može izgledati rješenje ako transport robe zapne u prometnoj gužvi i zbog toga također dođe do znatnog kašnjenja? U svim navedenim slučajevima menadžer lanca opskrbe je osoba za kontakt koja se naposljetku zajedno s uključenim partnerima mora potruditi oko rješenja. Za to je potrebna sposobnost nošenja i sa stresnim situacijama i vrijeme koje se odražava u tjednom radnom vremenu.

Koji preduvjeti su potrebni?

Važni preduvjeti su analitički način razmišljanja i sposobnost predviđanja i planiranja. Ako imate smisla za organizaciju, već imate važnu kompetenciju za ovaj posao. Potrebna je sposobnost dobrog nošenja sa stresom i velikim vremenskim pritiskom. Važan je i smisao za rad s brojevima. Kako biste mogli sagledati sve procese, bitno je sigurno upravljanje računalnim sustavima. Ako se uz to dobro služite engleskim jezikom, imate vrlo dobre preduvjete za ovaj posao.

U pravilu dobivate posao kao pripravnik u poduzeću pomoću studija ekonomije. Polazište za posao može biti i područje ekonomske matematike. U natječajima za posao često se traži sveučilišni studij usmjerenja logistika / lanac opskrbe / ekonomija. Osim toga, preporučuje se dvojni studij budući da je u tom slučaju već tijekom studija moguće prikupljati praktično iskustvo. Upravo u ovom poslu vrlo je važna rana stručna praksa i preuzimanje odgovornosti. Nakon završetka preddiplomskog ili diplomskog studija zaposlenik prelazi u program pripravništva u poduzeću gdje se uvježbavaju svi aspekti obuke na radnom mjestu.

Koju ulogu u ovom poslu ima digitalizacija ?

S obzirom na međunarodnost današnjih tržišta i kompleksnost radnih procesa modernih poduzeća, digitalni alati kao što su sustavi ERP (Enterprise Resource Planning) neizostavni su u upravljanju lancem opskrbe. Osim toga, inteligentni sustavi kao što je sustav Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM nude brojne digitalne aplikacije vezane uz transportne procese kao što je primjerice burza tereta koja prikazuje ponude utovarnog prostora i tereta iz cijele Europe.

To su samo neki primjeri napredne digitalizacije  transportne i logističke branše i njezine tendencije digitalnog upravljanja cjelokupnim transportnim procesom. Upravljanje takvim sustavima i digitalnim alatima dio je svakodnevnog rada menadžera lanca opskrbe kako bi bilo moguće sagledati sve radne korake tog posla i upravljati njima.

Menadžer lanca opskrbe – zanimanje koje ima budućnost

Budući da su menadžeri lanca opskrbe traženi i zaposleni u gotovo svim većim poduzećima koja proizvode i otpremaju robu i budući da transportna i logistička branša neprekidno raste, mogućnosti zaposlenja su dobre. Osim toga, tržište rada je sve više usmjereno na visokokvalificirane stručnjake, među koje se ubraja menadžer lanca opskrbe. Ovaj posao odražava sve globalne trendove: novi priljev robe, nove tehnologije i načine slanja. Sve to su područja ovog posla, zbog čega je taj posao raznolik, uzbudljiv i uvijek aktualan.

Keywords:

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh