Zanje o logistici 25.11.2020
4

Pametna logistika najbolja je odskočna daska za uštedu troškova i rast

Inteligentno povezivanje sustava u transportnoj i logističkoj djelatnosti važnije je nego ikad

Smart Logistics smanjuje troškove u lancu opskrbe.

Smart Logistics smanjuje troškove u lancu opskrbe. Do takvog je zaključka dovela studija konzultantske tvrtke PwC. No što se pod tim pojmom podrazumijeva i što to konkretno znači za logističke procese? U ovom članku na blogu pokazujemo koliko je inteligentno umrežavanje važno za logistiku i kako ga možete implementirati u svoje poduzeće.

Proteklih je godina digitalizacija i u logističkoj djelatnosti dovela do značajne optimizacije procesa. Primijenjeno je mnogo tehnoloških inovacija za poboljšanje procesa i aktivnosti. Umjetna inteligencija sve se više primjenjuje u logistici skladišta, komisioniranje robe postaje sve više automatizirano, a još uvijek prilično problematičan proces razmjene paleta sve većim dijelom prelazi u digitalni oblik. Ovo su samo neki od primjera koji pokazuju u kolikoj je mjeri digitalizacija već sada pojednostavila i ubrzala procese

Pametno povezivanje ključ je učinkovitog lanca opskrbe

Nije riječ samo o digitalizaciji dosadašnjih procesa, već i o njihovom međusobnom povezivanju. Smart Logistics odnosi se, dakle, na inteligentno povezivanje prijevoznika robe, špeditera, proizvođača i krajnjih korisnika – te njihovih programa i sustava kojima se koriste.  Na taj se način omogućuje interakcija i učinkovito planiranje izvan granica vlastite tvrtke.

Naime, tvrtke rijetko rade same, gotovo uvijek surađuju s partnerima poput špeditera, transportnih poduzeća ili pružatelja usluga skladištenja. U gospodarskom pogledu to ima smisla, posebno za proizvođače, koji transport više ne obavljaju sami te, primjerice, više ne moraju održavati vlastiti vozni park. Međutim, time poduzeća imaju veći broj partnera i vanjskih radnih procesa koje je prilikom isporuke robe potrebno koordinirati. U budućnosti će postajati sve važnije da sustavi unutar i izvan poduzeća budu međusobno potpuno povezani. Smart Logistics  odskočna je daska za uštedu troškova i rast.

Učinkovit lanac opskrbe kao ključ smanjenja troškova

Prilikom jedne studije konzultantskog poduzeća PricewaterhouseCooper, kraće PwC, objavljene u travnju 2020., provedeno je ispitivanje više od 1600 upravitelja tvrtki iz 33 zemlje, vezano za budući razvoj poslovanja. Sudionici su istaknuli da je najvažniji zadatak u budućnosti povećati učinkovitost lanca opskrbe. Kako bi mogli reagirati na zahtjeve tržišta koji se neprestano razvijaju, kao što se to, primjerice, dogodilo uslijed širenja koronavirusa i s time povezanih posljedica, za uspješno poslovanje neophodni su potpuno umreženi ekosustavi lanca opskrbe.

Budući da je važnost izvrsnog lanca opskrbe poznata, anketirana su poduzeća u to uložila velika sredstva. U poslovnoj godini 2019. to je dovelo do veće prodaje i nižih troškova od gotovo 7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Više od 50 posto ispitanih koji su dotad ulagali u izvrsnost svog lanca opskrbe priznalo je da je zahvaljujući ulaganju u pametne logističke sustave zabilježen pozitivan ili vrlo pozitivan učinak na njihovo poslovanje. Tvrde da je sustav Smart Logistics bio najjača odskočna daska za uštedu troškova i rast. 59 posto ispitanih i dalje planira ulagati u pametnu logistiku.

Više od puke teorije: Smart Logistics u praksi

Prema studiji tvrtke PwC, učinkovitost lanca opskrbe također znači da je roba ponuđena na potpuno umreženom tržištu prijevoza kako bi se postigla najbolja cijena, a prijevoznik pronašao u najkraćem mogućem roku.

Pronalaženje odgovarajućih rješenja odvija se preko digitalnog partnera koji omogućava automatizirane procese između poslovnih partnera. Ovu je viziju logistike TIMOCOM već djelomično primijenio. Zahvaljujući IT sučeljima, takozvanim API-jevima, s drugim se partnerima logistički procesi mogu značajno ubrzati i učiniti učinkovitijima.

Zahvaljujući sučelju za razmjenu tereta, partnerska poduzeća mogu, primjerice, preko vlastitog logističkog softvera tražiti i nuditi teret ili skladište na burzi tereta sustava Smart Logistics tvrtke TIMOCOM. Više nije potrebno dvaput unositi podatke u dva različita sustava. Time se uvelike štedi vrijeme.

Pametna podrška i u nesigurnim vremenima

Studija tvrtke PwC također je pokazala da je inteligentno povezivanje sustava u transportnoj i logističkoj djelatnosti važnije no ikad. Pa ipak: „Manja poduzeća često zaziru od visokih investicijskih troškova”, kaže Stefan Schrauf, partner i voditelj operacija i lanca opskrbe za Europu u tvrtki PwC. Time se ne misli samo na novac. Za uspješnu realizaciju učinkovitog lanca opskrbe, ovo konzultantsko poduzeće, osim integriranja novih IT tehnologija u poslovanje, savjetuje potpunu transformaciju prethodnih procesa. S druge strane, sustavi kao što je TIMOCOM nude tehničke prednosti te pritom ne donose novčane ili operativne nedostatke.

Za upravljanje logističkim procesima i njihovu optimizaciju posebno je važno pobrinuti se da se postojeći partneri glatko integriraju u cijeli logistički ciklus. Takvim neometanim umrežavanjem poduzeća mogu transformirati svoju logističku mrežu u konkurentsku prednost koja im pomaže da bolje odgovore na različite zahtjeve tržišta.

Tijekom pandemije koronavirusa postalo je jasno koliko se brzo i drastično mogu promijeniti tržišne situacije. Stoga je važno ulagati u učinkovitost lanca opskrbe kako bi poduzeće moglo nastaviti raditi na agilan i fleksibilan način.

Ako želite saznati više o sustavu Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM i ostalim uslugama tog pružatelja IT usluga, možete se informirati ovdje.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh