Zanje o logistici 01.08.2023
4

Što je tovarni list CMR?

CMR pic

Kao dio propisa za međunarodni cestovni teretni promet, velika konferencija održana je u Ženevi 1956. godine, koja je utvrdila glavne smjernice za cestovni teretni promet između dvije različite zemlje, u: Convention des Marchandises parRoute.

Međunarodna norma rezultirala je i stvaranjem nove prijevozne isprave - CMR tovarnog lista. O čemu se radi?

Sve što trebate znati o CMR tovarnom listu

Pokušajmo bolje upoznati ovaj međunarodni prijevozni dokument, počevši od njegove etimologije. Naziv "CMR obrazac", koji se često koristi, zapravo je netočan. Zapravo, točan naziv dokumenta je "međunarodni tovarni list", dok je  CMR samo akronim za Convention des Marchandises par Ruote.

Sada kada smo razjasnili jezična pitanja vezana uz međunarodni tovarni list, pogledajmo njegovu funkcionalnost u praksi. Čemu služi međunarodni tovarni list?

Ako se osvrnemo na članak 4. CMR ugovora, vidimo da je ugovor o prijevozu precizno reguliran CMR tovarnim listom. Ukratko, tovarni list se koristi u slučajevima kada je potrebno "odrediti" uvjete ugovora o prijevozu koji uključuje otpremu i isporuku robe između tvrtki koje posluju u dvije različite zemlje.

Smjernice utvrđene CMR konvencijom vrijede za sve zemlje koje su njezin dio: sve zemlje Europske unije, Maroko, Tunis i neke zemlje središnje Azije.


Je li CMR tovarni list obavezan?

Kako biste odgovorili na ovo pitanje, vratite se na članak 4. Convention des Marchandises par Ruote, koji izričito kaže: "Nedostatak, neispravnost ili gubitak tovarnog lista neće utjecati na postojanje ili valjanost ugovora o prijevozu, koji ostaje podložan odredbama ove Konvencije."

Dakle, CMR tovarni list nije obvezan, jer ne zamjenjuje ugovor o prijevozu, što se može dokazati na bilo koji drugi način. CMR tovarni list je “dokaz”, posebno koristan za utvrđivanje potencijalnih obveza prijevoznika tijekom prijevoza. Naime, prijevozni dokument sadržavat će niz važnih podataka, kao što su ime i adresa pošiljatelja, mjesto i datum primitka robe, broj paketa i njihova težina, vrsta pakiranja, kao i sporedne troškove povezane s ugovorom o prijevozu.

Dijelovi CMR lista

CMR tovarni list je standardni obrazac koji se koristi u svim zemljama koje su dio Ženevske konvencije. Riječ je o obrascu od 24 polja koji je 1976. godine sastavio IRU (International Road Transport Union), odnosno međunarodno tijelo nadležno za kontrolu i koordinaciju saveza cestovnog prometa.

CMR tovarni list izdaje se u 4 primjerka različitih boja prema funkciji:

  • crveni primjerak za pošiljatelja;
  • plavi primjerak koji prati robu i konačno se isporučuje primatelju;
  • zelena kopija za prijevoznika;
  •  
  • kopija za internu upotrebu.

Kao što je gore navedeno, CMR tovarni list sastoji se od 24 polja koja je potrebno ispuniti. O čemu se radi? Pogledajmo detaljno najrelevantnije dijelove lista:

  • polje 1: podaci o pošiljatelju/utovarivaču koji daje podatke o prijevozu. Preuzima odgovornost prema prijevozniku za ono što je deklarirano na CMR tovarnom listu;
  • polje 2: kome će roba biti isporučena;
  • polje 3: omogućuje unos adrese dostave koja nije adresa primatelja;
  • polje 4: mjesto i datum utovara robe. Razdoblje isporuke počinje od ovog datuma;
  • polja 5 do 11: navedeni su podaci koji se odnose na robu. Ako nema izjava, prijevoznik prešutno izjavljuje da je primio robu u dobrom stanju;
  • polje 18: u ovom stavku, prijevoznik može izraziti svoju zabrinutost u vezi sa stanjem robe ili pakiranja;
  • polje 19: mogu se koristiti za pojedinačne odredbe koje nisu predviđene CMR konvencijom;
  • polje 21: datum i mjesto izdavanja CMR tovarnog lista;
  • polje 22: naziv tvrtke i potpis pošiljatelja/utovarivača;
  • polje 23: potpis špeditera prijevoznog dokumenta;
  • polje 24: potpis primatelja transportnog dokumenta.

Tko treba ispuniti CMR list?

Standardna praksa je da međunarodni tovarni list ispunjava prijevoznik. Međutim, CMR konvencija ne precizira tko je dužan ispuniti dokument. Imajte na umu da je CMR list trenutno moguće izdati i elektronički.

Odgovornosti prijevoznika

Već smo spomenuli da je CMR tovarni list “dokaz”. Koje su odgovornosti prijevoznika u slučaju oštećenja prilikom isporuke?

Potpis CMR lista od strane prijevoznika podrazumijeva pretpostavku odgovornosti u slučaju gubitka ili oštećenja. Upravo iz tog razloga prijevoznik je dužan svoju zabrinutost o stanju robe i ambalaže detaljno izraziti na listu.

Međutim, prijevoznik je zaštićen nizom klauzula o izuzeću koje od pošiljatelja zahtijevaju da dokaže izravnu vezu između gubitaka i prakse prijevoznika. Nadalje, u slučaju oštećenja, prijevoznik ne odgovara za punu vrijednost robe, već samo prema njezinoj težini. Međutim, prema CMR konvenciji, odšteta ne smije biti veća od 8,33 obračunske jedinice po kilogramu bruto težine koji nedostaje.

CMR tovarni list samo je jedan od mnogih prijevoznih dokumenata koji između ostalog reguliraju međunarodnu trgovinu. Neki od njih su od vitalnog značaja, te ih je neophodno stalno pratiti kako bi se njima što bolje upravljalo. Brojne mogućnosti koje nudi TIMOCOM tržnica uključuju učitavanje i preuzimanje svih potrebnih dokumenata u profilu vaše tvrtke. Ukratko: uz TIMOCOM, logistika je uvijek nadohvat ruke!

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh