TIMOCOM 30.09.2020
3

Transparentnost: Revolucija učinkovitosti u logistici

Bolje planiranje resursa, točnije predviđanje termina, optimalno iskorištavanje kapaciteta: kako veća transparentnost u logističkim procesima vodi k više učinkovitosti?

Transparentnost u lancu opskrbe donosi mnoge prednosti.

Ono što se dosad činilo kao gledanje u kristalnu kuglu, danas je digitalna stvarnost. Tko želi vidjeti i oblikovati svoju budućnost – ili vidjeti što mu nosi sljedeća narudžba – koristi se modernim IT rješenjima u svoju korist. U masi podataka koji se digitalno sakupljaju u sustavu različitih namjena, možete u roku sekunde pronaći odgovore na važna poduzetnička pitanja: Koga od pružatelja usluga prijevoza možete uzeti u obzir za određeni posao? Kako izgleda optimalan proces isporuke? Kako se obračunava narudžba ispod crte?

Što više podataka imate na raspolaganju za planiranje i provedbu neke narudžbe, to će biti jasnija slika koja će se poput mozaika posložiti od mnoštva informacija važnih za transport. Supply Chain Visibility za poduzeća predstavlja poželjno stanje u kojemu ona složene lance opskrbe stalno mogu držati na oku i time izravno reagirati na događaje u tijeku isporuke.

Kupci očekuju pouzdanost i kvalitetu informacija

Transparentnost to i omogućava. U prošlosti su se vidljivost i protočnost podataka vezanih za transport u špediciji i logistici brižno čuvali kako konkurenti ne bi došli do informacija ili kako se ne bi izgubila kontrola nad vlastitim podacima, no taj se stav sada promijenio. Digitalizacija je stvorila nove okolnosti u suživotu ljudi i radnog okruženja. Ali i nova očekivanja: današnji kupci zahtijevaju najviši stupanj pouzdanosti i kvalitete informacija od svojih pružatelja usluga. Suradnja sudionika u lancu opskrbe također zahtijeva određenu razinu transparentnosti, što je rezultat mogućnosti korištenja podataka u svim sustavima i njihovog dijeljenja s poslovnim partnerima.

Olakšajte rad s poslovnim partnerima

Sve brži tempo digitalizacije jasno daje do znanja: samo oni koji dijele podatke mogu povećati svoju korisnost – i na taj način dobiti veću kvalitetu informacija i slobodu djelovanja. Transparentnost u lancu opskrbe donosi mnoge prednosti koje se svakodnevno isplate.

Svojim sustavom Smart Logistics System TIMOCOM pruža mogućnost veće transparentnosti u procesima transporta i logistike. Ovaj neutralni sustav značajno podiže razinu učinkovitosti te optimizira brojne postupke u lancu opskrbe. Preko sučelja korisnici mogu pristupiti različitim aplikacijama koje njihov sustav upravljanja transportom (TMS) povezuju sa sustavom Smart Logistics System. Osim što osigurava veću transparentnost u svakodnevnom poslovanju, sustav također znatno olakšava suradnju s poslovnim partnerima u transportnoj mreži.

Prednosti:

  • među brojnim se opcijama brzo mogu pronaći odgovarajuće ponude transporta i kapaciteti,
  • narudžbe kod različitih pružatelja usluga i partnera mogu se obraditi bez papirologije,
  • procjena vremena isporuke (Estimated Time of Arrival) može se izračunati uzimajući u obzir relevantne podatke o parametrima,
  • prometne gužve na rampama mogu se izbjeći sveobuhvatnom kontrolom vremenskog okvira,
  • vozila se mogu optimalno iskoristiti,
  • izbjegavaju se mnogi administrativni zadaci, jer se eliminira višestruki unos podataka tijekom transporta, a podaci se odmah stavljaju na raspolaganje transportnim partnerima,
  • izbjegavaju se moguće pogreške koje nastaju zbog prekida veza ili pri ručnom unosu podataka,
  • manje upravljanja narudžbama, jer su mnogi procesi, od slanja narudžbe, sve do dokumentacije, u cijelosti digitalizirani,
  • informacije u stvarnom vremenu olakšavaju dalekovidno planiranje i kontrolu transportnog lanca.

Kao što smo rekli: za transparentnost nije potrebna kristalna kugla. Sve što vam treba je računalo. I pristup sustavu Smart Logistics System.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh