Zanje o logistici 18.06.2021
4

TIMOCOM Pokretanje poslovanja: Pronađi transportne naloge

Pronaći transportne naloge lakše je nego što mislite – to omogućuje burza tereta.

Proces osnivanja tvrtke uz pribavljanje svih dokumenata i licencija tek je prvi korak. Uz odobrenje za obrt može početi pokretanje samostalnog obrta. Nakon toga pojavljuju se prvi izazovi. Među njih se ubraja i pronalaženje transportnih naloga. U ovom članku na blogu objasniti ćemo Vam kako to funkcionira.

Želite odmah pronaći naloge? U sustavu Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM možete pristupiti najvećoj burzi tereta u Europi i aplikaciji Natječaji.

Registracija

Kao gospodarski sektor koji se neprekidno razvija, transportna i logistička branša postaje sve atraktivnija za samostalne poduzetnike. Osnivanje vlastitog transportnog poduzeća zbog toga je razumljiva odluka. No osnivanje vlastitog poduzeća i dokazivanje s njim na tržištu može predstavljati velik izazov. U ovoj seriji na blogu TIMOCOM nudi pomoć pri pokretanju samostalnog poslovanja za transportne poduzetnike, špeditere i logističare.

Cilj nije osobama zainteresiranima za osnivanje tvrtke i onima koji su nedavno počeli samostalno poslovati ponuditi klasično savjetovanje za osnivanje tvrtke. Mi dajemo konkretne praktične savjete iz logistike kako bi vaš put u samostalno poslovanje uspješno započeo. Osnivanje transportnog poduzeća povezano je s nekoliko početnih koraka koje smo sažeto naveli u članku na blogu TIMOCOM . U ovom dijelu objašnjavamo kako možete pronaći naloge. Predstavljamo dva često korištena načina za to: burze tereta i platforme za dodjelu.

Burzu tereta (gotovo) je nemoguće zaobići

Tržište trenutačnih usluga nudi atraktivne mogućnosti za prijevoznike i špeditere. Preko burza tereta možete dobiti dodatne transportne naloge.

Burze tereta

Burze tereta ili burze transporta služe kao jednostavna tržnica tako što se mogu susretati oni koji traže i oni koji nude usluge. Ovdje se sastaju oni koji traže ili nude utovarni prostor. Svi sudionici na tržnici mogu nuditi suvišni utovarni prostor ili pregledati slobodne kapacitete.

Burza tereta u biti sadržava relacije, podatke o terminu isporuke i specifične informacije o teretu i utovarnom prostoru.

Na internetu već postoji mnoštvo burzi sa širokim rasponom kvalitete. Neke burze funkcioniraju kao digitalizirana oglasna ploča, a druge omogućuju digitalne, povezane procese. To su često dodatne usluge koje su potrebne za procesuiranje naloga. U te dodatne usluge može se ubrajati primjerice funkcija praćenja ili alat za planiranje ruta.

Na tim portalima svako poduzeće može oglasiti ponudu ili potražnju. Pravila za pristup različita su kod svakog ponuđača i potrebno ih je provjeriti prije korištenja. Ne mora svako poduzeće na besplatnoj burzi tereta biti ozbiljno. Pažljiva provjera poslovnih partnera preporučljiva je prije nego što dođe do ugovaranja posla. Ozbiljne burze tereta preuzimaju taj posao umjesto vas i odobravaju pristup mreži samo provjerenim poduzećima.

Tko želi ostati konkurentan i jednostavnije dolaziti do naloga, odabrat će burzu transporta koja digitalne procese čini jednostavnima.

Stupanj digitalizacije u logistici sve više se povećava. S jedne strane, za transportna poduzeća je važno da kao poslovni partner mogu raditi i za poduzeća s visokim stupnjem digitalizacije.

S druge strane, digitalni procesi štede vrlo veliku količinu vremena pri uspostavljanju i procesuiranju naloga. Komunikacija između vas i vašeg budućeg nalogodavca može se održavati primjerice na internetu. U idealnom slučaju moguće je postaviti filtre pri pretraživanju naloga u sustavu kako biste u masi ponuda brzo pronašli odgovarajući nalog. U to se ubrajaju podaci o terminu i informacije o teretu i utovarnom prostoru koje se postavljaju jednim klikom u funkcijama filtra. Ako uz to još i dobivate obavijesti čim se pojave nove ponude, uz burzu tereta pronašli ste vrlo dobar alat za pribavljanje naloga. Svi ti digitalni koraci štede vam vrlo veliku količinu vremena.

Platforme za dodjelu

Najbolji način za stjecanje velikog broja naloga su stalni klijenti. Kako tijekom vožnje ne biste morali misliti na to na koji način ćete dobiti sljedeći nalog, koristite platformu za natječaje. Ona može pomoći da pronađete nove poslovne partnere od kojih ćete redovito dobivati naloge. Dokažite se kao glavni špediter za neko poduzeće, i na taj način osigurajte sebi redovite ili barem ponavljajuće naloge. Smanjuje se trud uložen za traženje po pojedinom nalogu. Na taj način ponovo štedite vrijeme.

Preko platforme za dodjelu moguće je izravno pregledavati naloge. Postoji mogućnost stupanja u kontakt s nalogodavcem, razjašnjavanja detaljnih informacija i raspitivanja o uvjetima. Upravo za osnivače to je optimalna varijanta kako bi provjerili koji nalogodavci postoje ili koja vozila se traže. Najvažnije pitanje je broj sudionika koji su dio platforme za dodjelu.

Svaka mreža, bilo da je riječ o burzi tereta ili platformi za dodjelu, ovisi o broju svojih članova. Što je taj krug veći, to je vjerojatnije da ćete dobiti dodatne transportne naloge i izbjeći prazne vožnje. Ako je suradnja s nekim nalogodavcem dobra, iz nje se mogu razviti dugogodišnji poslovni odnosi. No logistička branša je dinamična i uvjeti na tržištu mogu se brzo mijenjati. Ako neki nalogodavac otkaže suradnju, preko burze tereta ili platforme za dodjelu brzo ćete pronaći druge naloge.

Burze transporta i platforme za natječaje jamče vam fleksibilnost i sigurnost. Bilo da pritom želite doći do svojih prvih naloga ili ste se već dokazali na tržištu i želite sebi otvoriti daljnja tržišta – u sustavu Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM možete pronaći i jedno i drugo. Ondje možete pronaći transportne naloge preko tržišta trenutačnih usluga ili u aplikaciji Natječaji.

Aplikacija Burza tereta tvrtke TIMOCOM najveća je u Europi. Uz mrežu s više od 45 000 klijenata bez problema ćete pronaći partnera. To je moguće i preko aplikacije Natječaji, pomoću koje možete pronaći pouzdane partnere za redovite transporte.

Registracija

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh