Novosti 19.01.2022
5

Ovo je top 6 trendova u logistici za 2022. godinu

Uspješno osigurati lanac opskrbe te koristiti konkurentsku prednost

Tvrdi disk na čijem rubu se nalaze kutije, a u sredini čip s avionom, kamionom, viličarom, zemljopisnom kartom i štopericom.

Iza logističke branše leže izazovne godine. Rastuća globalizacija i s time povezan protok robe širom svijeta doveli su do povećanja potražnje za logističkim uslugama. Zbog krize u produkciji, kašnjenja isporuka te zastoja u kontejnerskom prijevozu se pritisak na branšu u 2021. godini dodatno povisio.

I 2022. će se branša suočiti s posebnim izazovima. Praćenje trendova može pomoći pri tome da se vlastito poduzeće prilagodi zahtjevima tržišta te tako dugoročno osigurava vlastiti lanac opskrbe te postiže konkurentska prednost. U nastavku ćete saznati više o najvažnijim trendovima i inovacijama logističke branše za 2022. godinu.

Često je teško uzeti u obzir sve trendove u vlastitim transportnim procesima. No sustav Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM pritom vam stoji na raspolaganju sa svojom opsežnom i fleksibilnom ponudom. Uvjerite se sami.

Isprobajte sustav Smart Logistics System sada

1. Logistics goes green

Održivost – trend koji je već 2021. bio veoma prisutan u svim životnim područjima. Ta će se prisutnost još više pojačati 2022. Tko navali na održivost moći će time 2022. pribaviti pravu konkurentsku prednost unutar logističke branše.

Taj trend s jedne strane pritišće utjecaj potrošača, čija želja za održivim lancem opskrbe postaje sve veća. S druge strane, stupanje na snagu novog zakona o opskrbnom lancu koji tvrtke čini odgovornima za kršenje ljudskih prava dobavljača, čini održivi lanac opskrbe gotovo nezamjenjivim.

Logistika je time suočena s više izazova istovremeno. Pažnja se mora usmjeriti na održivost kod pakiranja, prijevoznih sredstava i prijevoznih puteva. Uz to bi procesi trebali biti tako transparentni da je moguće bez problema i prekida dokazati podrijetlo pojedinih komponenata.

Moguće pristupe za održivo oblikovanje transportnih procesa u vašem poduzeću prikazuje sljedeći blog članak.

2. Transparentnost kroz inovaciju

Gotovo nijedan trend u 2022. godini neće biti toliko značajan koliko transparentnost unutar lanca opskrbe.

Transparentni lanac opskrbe nudi mogućnost identificiranja i uklanjanja rizika unutar mreže lanca opskrbe te se tako dobiva konkurentska prednost. Ta se transparentnost postiže digitalizacijom te upotrebom inovativnih tehnologija. Poduzeća bi svoje logističke procese u sljedećoj godini stoga trebala staviti pod povećalo. Na taj način se potencijali za optimizaciju mogu identificirati te potom koristiti.

Osim opstanka lanca opskrbe moguće je i osiguranje dugoročnih poslovnih perspektiva.

3. Revolucija kroz robotiku i autonomnu vožnju?

Uz digitalizaciju će 2022. veliku ulogu u logističkoj branši igrati i automatizacija. Na taj način trendovi poput robotike i autonomne vožnje mogu pomoći pri još učinkovitijem oblikovanju logističkih procesa te pri smanjenju troškova.

Već danas najmoderniji roboti za skladištenje rade toliko precizno da se upotrebljavaju bez problema i bez predstavljanja opasnosti uz svoje ljudske kolege. U budućnosti bi, uz to, mogli igrati odlučujuću ulogu u utovaru i istovaru kamiona.

I trend autonomne vožnje će obilježiti 2022. godinu. Već su proteklih godina velika logistička poduzeća poput DHL-a ili UPS-a investirala u istraživanje. Nije ni čudo, autonomna vozila na kraju krajeva donose mnoge prednosti. Na taj način automatizacija dostave uz smanjenje troškova i porast učinkovitosti osigurava oblikovanje transporta neovisno o ljudskim komponentama. Faktori poput krize među vozačima, razdoblja odmora ili loših vremenskih uvjeta tada više ne predstavljaju izazov.

U 2022. je daljnji razvoj tehnologija pak ponajprije u fokusu. 

4. Stručnjaci traženiji no ikad

Usprkos robotici i autonomnim vozilima će čovjek i u 2022. ostati neophodan za logistiku. No, rasti će zahtjevi za njega i bit će sve važnije dobro se informirati o najnovijim tehnologijama.

Najtraženiji će biti stručnjaci na područjima automatizacije procesa, Big Data, IoT te umjetne inteligencije. Zbog visoke potražnje i trajnog nedostatka stručnjaka će pak biti teško naći dobre kandidate.

Poduzeća moraju razmisliti o tome kako pridobiti potencijalne kandidate. Trend je stvoriti poticaje poput poštene strukture plaće, fleksibilnog radnog vremena ili modernog radnog okruženja.

6. Posljednji kilometar: Urbana mini skladišta umjesto ogromnih logističkih centara

E-prodaja cvjeta, a s njom i poznati posljednji kilometar. Dok trendovi poput dostave isti dan ili besplatne dostave i povrata kod potrošača izazivaju osjećaj sreće, u logistici uzrokuju upravo suprotno. Rastuća gustoća prometa, sve veća urbanizacija i visoki troškovi branši dnevno stvaraju enormne izazove.

Odgovor na problem mogli bi biti takozvani Micro Warehouses. To su mali skladišni prostori koji robu, posebice u gusto naseljenim područjima, dovode bliže korisnicima. Oni pomažu pri bržem i učinkovitijem oblikovanju posljednjeg kilometra te pri udovoljavanju rastućoj potražnji za dostavama unutar najkraćeg mogućeg vremena. Posebice su prikladni za potrošnu robu čije skladištenje ne iziskuje posebne kriterije, kao npr. održavanje hladnog lanca. No Start-upovi poput Flinka ili Gorillasa dokazuju već sad suprotno te pokazuju da je i skladištenje namirnica u mikro skladištima moguće.

7. No risk, no fun? Ne u logistici

Pandemija koronavirusa je pokazala koliko jednostavno promijenjeni opći uvjeti mogu poremetiti osjetljivi konstrukt globalnih lanaca isporuke. I u budućnosti treba računati s tim da će drugi faktori ugroziti lanac opskrbe.

Dobro razrađeno upravljanje rizicima u opskrbnom lancu pomaže pri oblikovanju lanca opskrbe koji odolijeva krizama te pri održivom osiguravanju mogućnosti opskrbe kao i pozicioniranja na tržištu. Poduzeća bi stoga trebala identificirati moguće rizike, implementirati upravljanje rizicima u opskrbnom lancu te odrediti hitne mjere ukoliko se to već nije dogodilo.

Zaključak

2022. biti će godina inovacije. Nove tehnologije, poseban fokus na održivost te urbanizacija transportnih procesa će dugoročno obilježiti logistiku.

Potreba za stručnjacima visoko će rasti zbog tehnologija poput Big Data, IoT te KI. Zbog nedostatka stručnjaka, poduzeća će sada morati dokazati svoju atraktivnost kao poslodavci. Koju će ulogu u budućnosti pritom igrati robotika ili autonomna vožnja, sve će se više pokazati tokom godine.

I tema sigurnosti u 2022. ima centralnu ulogu. Transparentnost i snažno postavljeno upravljanje rizicima u opskrbnom lancu su pritom ključ uspjeha. Korištenje inovativnih tehnologija ovdje može biti prednost za stvaranje transparentnosti. Time se potencijali za optimizaciju mogu iskoristiti te naposljetku osigurati opstanak lanca opskrbe.

Sustav Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM ulazi upravo na tom mjestu i pomaže vam da se vaši transportni procesi brzo i učinkovito odvijaju. Zadržavate kontrolu nad statusom pošiljke, možete dodijeliti naloge u nekoliko minuta i digitalno ih obraditi. Partnerstvo s tvrtkom JITpay osim toga jamči pouzdano i sigurno plaćanje.

Budite korak ispred nadolazećih trendova i krenite već danas s neobaveznim testiranjem.

Isprobajte sustav Smart Logistics System sada

Keywords:

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh