Transportno tržište 15.07.2020
3

Polagani oporavak logistike – trenutne brojke dopuštaju pretpostavku o završetku recesije

Unatoč koronavirusu od 2021. je prema prognozama ponovno moguće računati s gospodarskim rastom za njemačku logistiku.

Pandemija koronavirusa i pokušaj njezinog suzbijanja širom svijeta su imali teške gospodarske posljedice. Barem za logistiku i njezine branše za kupce u Njemačkoj zasad se nazire polagano gospodarsko opuštanje. Na temelju trenutnih brojki pokazujemo kakav gospodarski rast za 2021. se prognozira.

Šest posto pada gospodarstva u sljedećem kvartalu – takva je prognoza saveznog ministarstva gospodarstva i instituta ifo u Münchenu. No izgledi za njemačko gospodarstvo znatno su bolji nego što se čini na prvi pogled. Dakle, gospodarski položaj već se popravio širom Njemačke i to bi se moglo nastaviti do kraja 2020. godine.

Različite posljedice za poduzeća

Koliko snažno su pandemija koronavirusa i ograničenja koja su proizišla iz nje utjecali na gospodarske aktivnosti, razlikuje se od poduzeća do poduzeća. Trgovina, zdravstvena branša i e-trgovina djelomično su čak ostvarile porast. Industrijski pogoni i proizvodni obrt od izbijanja pandemije pretrpjeli su znatan pad potražnje u Njemačkoj. Gospodarski odnos sila u posljednjem kvartalu se promijenio. Za branšu je to značilo da je bilo potrebno fleksibilno i vrlo kratkoročno prilagoditi lance stvaranja vrijednosti i lance isporuke promijenjenim prodajnim tržištima. Mnoga transportna poduzeća uspjela su  provesti te promjene.

Tako su novine DVZ 20. ožujka pisale da je doduše svako peto poduzeće potencijalno u opasnosti od insolventnosti, ali su prognozirale da bi val insolventnosti za transport i logistiku mogao izostati. No u svakom slučaju postoje logistička poduzeća kojima je potrebna pomoć za prevladavanje krize, kažu stručnjaci okupljeni u gremiju Logistikweisen

Brza pomoć za one kojima je potrebna

Logistikweisen, gremij stručnjaka iz svih područja logistike, u otvorenom pismu početkom travnja sažeo je potrebe branše. U njemu su između ostalog zahtijevali izgradnju financijske potpore i uklanjanje birokratskih zapreka za traženje pomoći. Zbog velikog broja zahtjeva za financijske mjere pomoći obrada dugo traje. Ta razdoblja čekanja poduzeća koja su već dospjela u nepovoljnu situaciju više ne mogu sebi priuštiti. Sve više malih i srednjih tvrtki koje ovise o neprekidnom protoku isplata tada više ne raspolaže dovoljnom likvidnošću. Za njemačku logistiku zbog toga je važno imati financijska sredstva za prevladavanje krize – prvenstveno zbog toga što se naziru pozitivni izgledi za sljedeću godinu.

Prognoza za konjunkturu daje razlog za nadu

Početkom lipnja gremij Logistikweisen ponovno je objavio svoju procjenu utjecaja krize uzrokovane koronavirusomna gospodarsko područje logistiku. U njoj je navedeno da se gospodarski položaj neznatno poboljšao u odnosu na travanj i da daljnji pad gospodarstva vjerojatno nije potrebno očekivati.

No ne očekuje se brzi oporavak transportne branše. Ipak se prognozira da bi „val bankrota” mogao izostati. Pad od šest posto izračunat je za 2020. godinu, što odgovara i podacima ministarstva i instituta ifo. No te procjene su povezane s očekivanjem da više neće biti valova izbijanja pandemije s istodobnim ograničenjima. Ako ponovno dođe do vala zaraze zbog kojeg će eventualno biti potrebna ponovna karantena, bit će potrebno ispraviti prognoze.

Dakle, prognoze za gospodarstvo za njemačko tržište predviđaju dobre mogućnosti za razvoj i upućuju na polagani gospodarski oporavak. Recesija bi mogla završiti. I ostali podaci o gospodarstvu daju razlog za opuštanje: Prognoza za konjunkturu instituta ifo u Münchenu za cjelokupno njemačko gospodarstvo predviđa oporavak tijekom sljedeće godine. Potrebno je nadati se gospodarskom rastu od druge polovice 2021. godine. Prema mišljenju gremija Logistikweisen to bi za logistiku značilo povećanje od tri posto.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh