Novosti 02.12.2020
4

Priča o uspjehu: više klijenata unatoč koroni

U špediterskoj tvrtki Exportcargo nema krize na vidiku

Španjolska špediterska tvrtka Exportcargo brzo i uspješno se prilagodila novim izazovima na tržištu – pa čak je i, usprkos ekono

Špediterska tvrtka Exportcargo iz Španjolske unatoč trenutnoj napetoj situaciji uspjela je ostvariti gospodarski rast. U ovom članku doznajte kako je jedno transportno poduzeće srednje veličine uspjelo izgraditi svoju mrežu poslovnih partnera i povećati promet za vrijeme korone.

Mjere suzbijanja bolesti COVID-19 teško su pogodile europsko gospodarstvo. Mnoga poduzeća više nisu mogla obavljati svoje poslovne aktivnosti ili su to mogla činiti samo u vrlo ograničenoj mjeri. Utjecalo je to na djelatnosti svih naručitelja i dovelo do općeg gospodarskog pada. Djelatnosti logistika i transport doživjele su faze velikog pada u oscilaciji potražnje po čitavoj Europi. I tvrtka Exportcargo morala se prilagoditi promijenjenoj situaciji s nalozima, pa čak i na neko vrijeme zaustaviti prekogranični promet robe.

Veliki izazov

Kada se tvrtka od 25 ljudi pokuša suprotstaviti tromoj europskoj ekonomiji, to pomalo nalikuje na borbu između Davida i Golijata. Čini se da i u ovoj, kao i u biblijskoj priči, postoji strahovit izazov kojega je potrebno prebroditi. U Starom zavjetu David pobjeđuje diva uz pomoć alata. Exportcargo Logistica Integral SL, špediterska tvrtka iz Almerije, također je na raspolaganju imala određeno pomagalo koje je učinilo veliku razliku.

Ova španjolska špediterska tvrtka posluje gotovo dvije godine, a uglavnom se bavi uvozom i izvozom paletiziranog tereta na europskom tržištu. Glavna joj je destinacija zapadna Europa. Od samog početka ovo se transportno poduzeće oslanja na digitalizaciju. Njihovi su djelatnici već od prije korone mogli raditi od kuće. Kad su se mjere za borbu protiv pandemije proširile i kada je španjolska vlada naredila zatvaranje, tvrtka Exportcargo bila je spremna. Otpremnici, špediteri i svi ostali koji su inače radili u uredu, na dulje su vrijeme morali u kućni ured. Na taj se način moglo nastaviti s redovnim poslovanjem.

Kod većine ostalih španjolskih špediterskih tvrtki priljev posla zbog korone naglo se smanjio. U Exportcargu postali su svjesni da bi to uskoro i kod njih mogao biti slučaj.  Pa što se onda moglo učiniti kako bi se i dalje osigurala prodaja? U potrazi za novim nalozima odlučili su se ozbiljnije pozabaviti TIMOCOMovom aplikacijom Burza tereta.

Jednostavno rješenje

Ovo je transportno poduzeće na burzi tereta aktivno već oko dvije godine. Namjera im je bila prijaviti se na burzu tereta kako bi, pored nacionalnog tržišta, poslovanje proširili i na druge zemlje. Među tim su zemljama, između ostalog, Njemačka, Belgija, Italija i Francuska te Velika Britanija. Zahvaljujući korištenju aplikacije Burza tereta Exportcargu je uspjelo kontinuirano proširivati radijus svog poslovanja. Ova špediterska tvrtka spada među poduzeća koja u mreži TIMOCOM objavljuju najviše ponuda tereta. „TIMOCOM Burza tereta omogućila nam je veliku prednost”, kaže jedan od dvojice upravitelja tvrtke Exportcargo Miguel Ortega. „Ne samo zato što smo u sustav mogli unositi ponude tereta i skladišta. Zahvaljujući aplikaciji uspjeli smo pronaći široku mrežu poslovnih partnera, što nam je pomoglo za vrijeme korone.”

Ova španjolska špediterska tvrtka od tada je uspjela enormno povećati svoj promet robom, pa čak je i, usprkos ekonomskom padu u zemlji, zapošljavala nove djelatnike. Trenutno u tvrtki imaju dvanaest zaposlenika zaduženih za traženje skladišnih prostora i objavljivanje ponude tereta u sustavu Smart Logistics System. Kako bi još bolje odgovorili na potrebe kupaca, dodatno će zapošljavati višejezične djelatnike. Angažiraju se i iznajmljivači vozila s vozačem, odnosno prijevoznici s manjim voznim parkom, koji kao stalni zaposlenici nadopunjuju Exportcargo tim.

Ispostavilo se da preko burze tereta, unatoč teškim uvjetima, stalno stižu upiti. Upravitelj tvrtke Exportcargo Francisco García na to kaže: „Zbog toga smo ulagali u nove zaposlenike. Srednjoročno smo prepoznali dobre izglede za to da s TIMOCOMom ostanemo gospodarski snažni, a znali smo da ćemo si tako i dugoročno osigurati više posla.”

Ova španjolska špediterska tvrtka uspjela se prilagoditi na nove tržišne zahtjeve i pojačati intenzitet pridobivanja poslova u odnosu na prijašnje metode. Kao što se David praćkom uspio oduprijeti Golijatu, tako je i tvrtka Exportcargo pronašla jednostavno i pametno sredstvo koje joj je pomoglo da u teškoj situaciji stjera vodu na svoj mlin. Bez sustava Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM, ne bi preživjeli koronakrizu,

tvrdi Miguel Ortega. Ovo poduzeće ne samo da je uspjelo prebroditi ovo teško vrijeme, nego je usto još i zabilježilo porast prometa u usporedbi s prethodnom godinom.

Želite li i vi postati dijelom TIMOCOM sustava Smart Logistics System i proširiti svoj krug klijenata? Možete se informirati ovdje.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh