Zanje o logistici 15.12.2020
5

Logistika bez stresa

Savjeti za špeditere i prijevoznike za bolje suočavanje sa stresom.

Vozači kamiona i špediteri često se nalaze pod vremenskim pritiskom, ali za to postoje rješenja.

Ovo zvuči kao iluzija: logistika bez stresa. Prijevoznici i špediteri gotovo uvijek rade u utrci s vremenom. Upravo na vrhuncu sezone kao primjerice prije Božića povećava se vremenski pritisak u logistici . U ovom članku na blogu objašnjavamo koji čimbenici u logistici mogu dovesti do stresa i dajemo savjete kako se nositi s time – ili kako da se u najboljem slučaju stres uopće ne pojavi.

Odakle dolazi stres?

Ubrzan rad srca, ukočenost, posebno u području zatiljka i ramena, glavobolja i bolovi u leđima, smetnje koncentracije i povećana razdražljivost ubrajaju se u tipične simptome stresa. Osoba pod stresom znatno je slabije koncentrirana i osjetljivije reagira na vanjske podražaje.

Studija Saveznog zavoda za cestovni sektor pokazuje da se stresni uvjeti rijetko odnose na „velike događaje” kao što je npr. nesreća, a znatno češće na manje, svakodnevne čimbenike. Za vozače kamiona i špeditere to su u pravilu svakodnevni pritisak zbog termina, gužva u prometu, buka, čekanje na rampi ili drugi sudionici u prometu. Disponenti moraju svladavati različite izazove pri planiranju i organizaciji procesa transporta: koordinaciju voznog parka i sastavljanje, upravljanje i nadzor transportnih naloga. Upravo na vrhuncu sezone mnogi od tih čimbenika stresa se povećavaju.

Preventivne mjere protiv stresa

Iako ne možemo utjecati na neke uzroke stresa, u svakom slučaju postoje mogućnosti boljeg suočavanja sa stresom. Za vas smo prikupili savjete kako biste se mogli bolje oboružati za užurbane faze.

Ispravno koristite stanke

Vježbe opuštanja koje možete provoditi tijekom razdoblja mirovanja, u gužvi u prometu i tijekom vožnje pomažu prismanjivanju opterećenja. Nakon dugog sjedenja tijekom vožnje isplati se iskoristiti stanke za šetnje i vježbe istezanja. I tijekom neželjenih stanki kao što su gužve u prometu ili čekanje na rampi moguće je jednostavnim kruženjem ramenima, kruženjem glavom i dubokim disanjem spriječiti pojavljivanje stresa.

Za jačanje leđa, ramena i nadlaktica postoje jednostavne vježbe. Vozači mogu npr. obuhvatiti upravljač objema rukama i rastezati se 5 sekundi. Pritom uspravite kralježnicu i ispružite prsa. Osim toga, možete jačati mišiće vrata i zatiljka: položite obje ruke na zatiljak i nekoliko sekundi pružajte laktove prema otraga. Mišiće nogu možete istezati i ojačati tako što ćete postaviti pete na ljestve kamiona i na nekoliko sekundi nagnuti gornji dio tijela prema naprijed.

Uravnoteženo se hranite

Upravo za vozače koji voze na dugim relacijama iznimno je teško zdravo se hraniti. Posljedica neprekidnog boravka na autocestama: jednolična prehrana. Zdravlje može trpjeti zbog toga i smanjuje se otpornost na stres .

Isto vrijedi za zaposlenike u logistici koji ne voze kamion. Oni bi također trebali paziti na zdravu i uravnoteženu prehranu. Svježe voće i povrće, proizvodi od cjelovitih žitarica i jela s malom količinom masti daju trajnu energiju i važne vitamine. Previše ugljikohidrata potiče koncentraciju, ali višak inzulina zbog proizvoda od bijelog brašna i šećera dovodi do snažnog apetita i umora. Za piće najbolje je konzumirati vodu ili nezaslađeni čaj. Napitci koji sadržavaju šećer, kao što su Coca-Cola i energetski napitci (i prevelika količina kave), kratkoročno daju energiju, ali umor se samo odgađa i najčešće postaje snažniji.

San – najbolje sredstvo protiv umora

Jedan od temelja sprječavanja umora i stresa je dovoljna količina sna, oko 6 sati za zdravu odraslu osobu. Prema studiji strukovnog zavoda za promet 20 – 30 posto svih prometnih nesreća uzrokuje umor. Studija organizacije AAA Foundation for Traffic Safety pokazuje da se opasnost od nesreće udvostručuje nakon samo 2 sata sna manje. Kratke stanke za „power nap” (20 minuta) mogu pomoći protiv umora.

U slučaju poteškoća pri usnivanju pomaže svakodnevna rutina spavanja. Tijelo se pod utjecajem navike prebacuje u san.

Tehnologija protiv stresa

Načelno se od vozača kamiona očekuje visoka razina koncentracije. Vozači koji su umorni i pod stresom imaju lošiju koncentraciju i zbog toga mogu pogrešno procijeniti situacije u prometu. No i menadžerima lanca opskrbe potrebna je hladna glava i dalekovidnost kako bi mogli planirati ture na najbolji mogući način. No postoje digitalni pomagači koji smanjuju stres već pri planiranju transporta.

Upravljanje rutama i rampom

U cestovnom prometu tereta prvenstveno je važno dobro planiranje tura. Zbog gužvi u prometu više nije moguće pridržavati se planiranja ruta transportnih poduzeća ili normi za utovar za rampe, što dovodi do stresa na svim razinama. Aplikacija Rute i troškovi u sustavu Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM ovdje donosi veliku prednost s obzirom na planiranje dionica. Naime, optimalni izračun ruta omogućuje dulje stanke za odmor i smanjuje vremenski pritisak kod vozača, što je glavni uzrok stresa. Zahvaljujući suradnji s tvrtkom Cargoclix moguće je koristiti GPS podatke o očekivanom vremenu dolaska na rampu. Tako je moguće bolje planirati otpremu kamiona i smanjiti nepotrebno čekanje. To omogućuje i opuštenost u upravljanju rampom.

Transparentni transport

TIMOCOM nudi mogućnost odobravanja podataka o vozilu za odabrane partnere u aplikaciji Tracking (praćenje). Za vozača se smanjuje stres budući da tijekom vožnje manje komunicira s klijentom. Upiti o tome gdje se nalazi roba nisu potrebni. Za špeditera i disponenta smanjuje se stres jer on zna gdje se nalazi vozilo s teretom i zbog toga može optimalno planirati rute i flotu. Podatke o približnom vremenu dolaska tada je moguće proslijediti klijentu/nalogodavcu tako da on zna kad će njegova roba stići na odredište.

Stres se može pojaviti u svakom poslu. Odgovarajuće vježbe i dobra organizacija mogu biti odlične preventivne mjere. Nije moguće predvidjeti sve, ali dobrim planiranjem moguće je mnogo postići. Digitalna rješenja kao što je sustav Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM pomažu prijevoznicima, špediterima i nalogodavcima da znatno učinkovitije koordiniraju svoj rad.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh