11.08.2016

6 činjenica o novom francuskom zakonu o minimalnoj plaći

Klijenti tvrtke TimoCom moraju biti svjesni francuskog zakona o minimalnoj plaći

(2)

1. srpnja 2016. u Francuskoj je stupila na snagu nova regulativa zakona o minimalnoj plaći za inozemne vozače kamiona na francuskom teritoriju. TimoCom je za vas sastavio 6 najvažnijih činjenica o novom francuskom zakonu o minimalnoj plaći.

1. Visina
Za kabotaže i prekogranične vožnje čije se odredište ili polazište nalazi u Francuskoj na snazi je trenutna francuska minimalna plaća (SMIC) za vozače kamiona od 9,68 € - 10 € bruto po satu. Visine koje ovise o težini vozila i vozačevim kvalifikacijama možete provjeriti na sljedećoj poveznici:

http://www.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/EN_-_Remuneration_minimum_TR_marchandises_personnes_15_juin_2016.pdf 

2. Iznimka
Ova regulacija ne utječe na čiste tranzitne vožnje. Ako se unutar Francuske ne vrši utovar ili istovar, to znači da nisu ispunjeni kriteriji za primjenu prava te minimalna plaća nije potrebna.

3. Potvrda
Zakonske odredbe dodatno propisuju da vozači moraju sa sobom imati i potvrdu poslodavca o primjenjivim propisima te kopiju ugovora o radu (prijevod nije potreban). Obrazac za potvrdu o primjenjivim propisima (francusko-engleska verzija) možete preuzeti na sljedećoj poveznici:

http://www.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/cerfa_15553-01.pdf

4. Predstavnik
Poslodavci uz to moraju kao kontakt osobu navesti jednog predstavnika u Francuskoj. U tu svrhu je udruženje Hrvatski prijevoznik preporučilo tvrtke: PECO International, Promosalons ili udruženje ASSOCIATION FRANCO-CROATE DE MIDI-PYRÉNÉES.

5. Kazna
Kazne do 2.000 eura ne prijete samo poslodavcima koji se ne pridržavaju zakonski propisanih najmanjih plaća. I nalogodavci moraju plaćati radi nepoštivanja zakona o najmanjoj plaći.

6. Prva iskustva
Protestirali nisu samo transportni savezi i sindikati iz više zemalja. Ministri prometa iz 11 država članica EU sastavili su zajedničku izjavu protiv činjenice da se regulacije o minimalnoj plaći primjenjuju i na njihove vozače. Upravna tijela iz Brüssela u tu su svrhu naknadno pokrenula prekršajni postupak zbog povrede prava te zatražila Francusku, kao i prethodno Njemačku, da zauzmu stav naspram regulacija. Komisija procjenjuje da zakon minimalnih plaća predstavlja značajno ograničenje slobodnog prijevoza robe. 

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh