01.11.2019

Blockchain – čudo tehnike za logistiku i Supply Chain? Razgovor uživo u tvrtci TIMOCOM

Sidsel Rytter Løschenkohl daje odgovore

(2)

Za TIMOCOM razgovor uživo u rujnu taj je pružatelj IT usluga uspio dobiti pravu stručnjakinju za Blockchain. Gospođa Sidsel Rytter Løschenkohl stjecala je poslovna iskustva u laboratoriju EMEA Blockchain Lab tvrtke Deloitte u Dublinu, a i pri svojim projektima za banke i osiguranja uvijek iznova dolazi u dodir s tom tehnologijom

TIMOCOM razgovor uživo u rujnu se bavio temom Blockchain. Stručnjakinja za Blockchain Sidsel Rytter Løschenkohl objasnila je što se skriva iza te tehnologije i odgovarala na pitanja o njezinoj primjeni u logistici i Supply-Chainu. Koje prednosti i nedostaci postoje?

Što se uopće skriva iza toga?

Tema Blockchain danas je trend – pomodna riječ koja se često spominje i u vezi s logističkom i transportnom branšom. No o čemu je ovdje zapravo riječ?

Sidsel Rytter Løschenkohl objašnjava da je „tehnologija Blockchain u biti anonimna ravnopravna mreža koja omogućuje pohranjivanje, dijeljenje i upravljanje informacijama”. Ta vrsta mreže funkcionira bez posrednika, dakle pouzdanih trećih osoba. Svaki korak kolektivno moraju potvrditi sve uključene osobe. Ako je zaključen, više ga nije moguće mijenjati ili manipulirati njime na neki drugi način. Tehnologija u pozadini jamči visok stupanj sigurnosti i dokazivosti.

Pojam „Blockchain” često se čuje u vezi s financijskom branšom. No kako to izgleda u vezi sa Supply Chainom?

Tehnologija financijske branše korisna je i za logistiku i Supply Chain?

Blockchain je postao poznat kao tehnologija u pozadini kriptovalute Bitcoin. No koncept kao takav mogao bi se upotrebljavati i u logistici i Supply Chainu. Naime, unutar lanca isporuke neprekidno je riječ o mogućnosti povratnog praćenja i vidljivosti transporta, kako naglašava Løschenkohl. Blockchain bi se ovdje mogao upotrijebiti primjerice kako bi se potpisali ugovori ili provjerilo porijeklo proizvoda. Sidsel Rytter Løschenkohl napominje da kod Blockchaina nije riječ o „jednoj obećavajućoj tehnologiji” koja rješava sve probleme, ali može biti korisna u suradnji s drugim tehnologijama. Koje su točne prednosti i nedostaci, ta stručnjakinja za Blockchain detaljno objašnjava.

Za to ovdje pogledajte cijeli intervju uživo sa Sidsel Rytter Løschenkohl iz centrale tvrtke TIMOCOM u Erkrathu. Uživajte!

IFrame

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh