25.04.2016

Branša u potrazi za teretom

Tržište transporta krenulo je slabo u 2016. godinu

(3)

Erkrath, 25.04.2016. – Europska transportna branša u 1. tromejsečju ove godine doživjela je slab početak. To proizlazi iz aktualnih brojki TimoCom transportnog barometra. Sukladno tome, vrijednost udjela tereta u odnosu na slobodni kapacitet bila je 30:70 u prva tri mjeseca. Međutim, uz porast temperatura, čini se da i transportno tržište polagano raste.

2016. godina započela je iznmno oprezno, uz pad slobodnih tereta unutar Europe. Na kraju siječnja, TimoComov transportni barometar pokazao je udjel tereta od 36 % – šest postotnih bodova ispod vrijednosti naspram prethodne godine.

Prijevoznu industriju je međutim to još više pogodilo. U veljači je bio vidljiv jasan odnos tereta i utovarnog prostora na transportnom tržištu: za 21 % ponuđenog tereta na raspolaganju je bilo 79 % slobodnih utovarnih kapaciteta. I tako je veljača bila najslabiji mjesec u više od pet godina. „Ovdje možemo vidjeti utjecaje izazova kojima je europska transportna i logistička industrija izložena već mjesecima“, kaže Marcel Frings, glavni predstavnik tvrtke TimoCom. „Opasnost od terora i izbjeglička kriza uzrokovali su ponovno zatvaranje granica u području Schengena. Do sada slobodan prijevoz robe sada ide kroz ušice igle.“

Procjenu dijeli i Bundesvereinigung Logistik (BVL) (njemačko savezno udruženje za logističku industriju) unutar trenutnog logističkog indikatora 1. tromjesečja: „Financijska kriza, grčka kriza, Grexit, Brexit i izbjeglička kriza – lanac povijesno novih izdanja ne jenjava. Nesigurnosti po pitanju pojačanih graničnih kontrola u šengenskom području tjeraju pružatelje logističkih usluga na oprez: očekuju se novi, ali i skupi izazovi i procesi promjene. U to spadaju nesigurnosti oko međunarodnog gospodarskog razvoja i intenzitet digitalne transformacije.“

Prepoznatljivi pozitivni trend

Tradicionalno, u ožujku je bilo više transporta. Proljetno buđenje uz prve zrake sunca imalo je stimulirajući učinak i na transportno tržište. Udio tereta porastao je s 12 postotnih bodova na 33 % (2015: 40 %) i time dao naslutiti nadolazeće mjesece. „Pa čak i kada se indeks svjetske ekonomske klime za eurozonu pogoršao. Ekonomska situacija će od sada sigurno ponovno zaživjeti, naime ljudi vole biti na otvorenom.  Naravno, to ima izravan učinak na europsko transportno tržište. Očekujemo da će se u narednim tjednima povećati broj teretnih naloga unutar TimoCom transportne platforme“, tvrdi Frings.

Već krajem ožujka došlo je do stabilnog izjednačenja odnosa tereta i utovarnog prostora. Neizvjesno je pitanje hoće li tržište imati zalet i u 2. tromjesečju.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh