08.01.2015

Europsko transportno tržište se predstavlja skokovito

Transportni barometar TimoCom je u 4. tromjesečju ispod razine prošle godine

(2)

Erkrath, 08.01.2015 – Same procedure as every year – Tako bismo mogli sažeti opći protok godine transportnog barometra TimoCom. U izravnoj usporedbi s 2013., jasno je: Udio tereta na paneuropskom transportnom tržištu ostaje u 4. kvartalu ciklički ispod prosjeka u 45:55.

Razvoji su u načelu u skladu s predviđanjima niskog pada iz tromjesečnog izvješća br. 3 / 2014. Nakon intenzivnog rujna s omjerom 54:46, vrijednosti za listopad opale su slično kao i u godinama 2012. i 2013., ali uz 48:52 bile su i dalje prilično stabilne. „Transportni mjesec studenti potom se prelomio s omjerom tereta i utovarnog prostora od 38:62 više nego je bilo očekivano“, izjavio je Marcel Frings, glavni predstavnik tvrtke TimoCom.

Kada promatrate ukupno europsko tržište, u prosincu je zadovoljavajuće sve krenulo opet prema naprijed. „Prema našim procjenama, u božićnom mjesecu pa tako i pri kraju 4. tromjesečja nećemo računati s viškom tereta“, kaže Frings. Uz udio tereta od 45 postonih boda, transportni barometar na jednakoj je razini kao i 2012. godine, ali ne dostiže vrijednosti od 52 postotna boda iz 2013. godine. Time godina 2014 završava uz sedam postotnih boda više ponuda utovarnog prostora nego prethodne godine. To je u skladu s tendencijama i iskustvima TimoCom korisnika. Uz lagani višak kapaciteta, svi transporti mogli su se planski provesti.

Tako 4. tromjesečje ima jednako odbrojavanje kao i u posljednje tri godine. Međutim, mjeseci listopad, studeni i prosinac prikazuju značajnu tržišnu fluktuaciju koja se u retrospektivi može prepoznati kroz cijelu godinu. „Ovaj pad i rast prepoznajemo iz 2012. godine. Pogledamo li tijek ovogodišnjih kalendarskih tjedana i usporedimo li ih s vrijednostima otprije dvije godine, godina 2015. će nam zbilja biti sretna. To nije ništa neobično što se tiče prelaska u novu godinu, doduše predstavlja pad teretnog udjela na 30 do 35 postotnih boda“, Frings povlači usporedbu s početkom 2013. godine na europskom tržištu.   

Usprkos određenim turbulencijama, Frings ima dobre primisli za 2015. godinu. „Imamo oko devet posto više potražnje u odnosu na prethodnu godinu. To sugerira da se europski tržišni položaj u načelu razvija pozitivno“, rezimira Frings.

Više informacija o tvrtki TimoCom i transportnom barometru pogledajte na www.timocom.com.hr.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh