05.01.2018

Integrirano GPS praćenje za transportnu logistiku budućnosti

Kako tvrtka Spedition Schwarz samo jednim sučeljem uveliko povisuje vlastitu kvalitetu usluge

(5)

Kako postići da se lokacijski podaci kamiona kratkoročnih partnera automatski prenesu u vlastiti TMS (sustav upravljanja transportom)? S tim je pitanjem veliko poduzeće i član ELVIS-a, Spedition Schwarz, pristupilo TimoCom-u koji nudi najveću transportnu platformu u Europi. Zajedno s IT specijalistima Arvato Systems, koji posluju na međunarodnoj razini, TimoCom nije razvio rješenje samo za ovaj posebni slučaj već i za ključni problem današnje transportne logistike. Rezultat je sučelje koje omogućava primanje i obradu GPS podataka zaduženih vršitelja transporta u bilo koje vrijeme - i time pozitivno utječe na kvalitetu usluge i zadovoljstvo klijenata kad se radi o transportnim nalozima.

Što je bio izazov?

Spedition Schwarz svojom vlastitom flotom od 250 kamiona savladava 80 posto od svojih 80 000 transporta godišnje, a preostalih 20 posto naloga uz pomoć transportnih partnera TimoCom platforme. Na najprometnije dane na do 350 prijevoza dnevno kratkoročno se preko platforme dodaje još i do 100 dodatnih nalogoprimaca. Za razliku od vlastitih kamiona, ti transportni partneri koriste razne pružatelje usluga telematike koji podatke prenose u različitim formatima. Integracija tih brojnih sučelja bila bi krajnje skupa i zahtjevna. Ali, prema poduzeću Spedition Schwarz, upravo su te informacije neophodne za praćenje transporta:

 „Jednako kao za vlastita vozila, u svoj TMS želimo integrirati lokacijske podatke transportnih partnera tako da možemo izračunati i njihovo vrijeme dolaska. Točnije rečeno, za nas je krajnje važno da na vrijeme prepoznamo odstupanja kako bi u tom trenu još eventualno bili u mogućnosti poduzeti odgovarajuće protumjere. Ukoliko to nije moguće, barem je o potencijalnim kašnjenjima moguće proaktivno obavijestiti klijenta“, objašnjava Oliver Ocker, prokurist i voditelj prodaje za ključne klijente u Spedition Schwarz. 

Kako je izazov riješen?

Zahtjev klijenta Spedition Schwarz bio je pravi izazov za Luise Thönnes i Philippa Schmidta, TimoCom-ove voditelje za razvoj proizvoda. Već od uvođenja funkcije praćenja u 2013. TimoCom se podrazumijeva kao čvorište lokacijskih podataka vozila korisnika platforme. To se postiglo povezivanjem više od 230 pružatelja usluga telematike. Da bi poduzeće Spedition Schwarz moglo obrađivati lokacijske podatke transportnih partnera, TimoCom je stvorio sučelje preko kojeg drugi sustavi mogu pristupiti GPS podacima te ih prikazati u ujednačenom formatu. U tom je okviru Arvato Systems za ponuđača rješenja dalje razvio i proširenje upravljanja transportom „best4log-x“ koje koristi Spedition Schwarz. „Podupirati klijente u svakodnevnom poslovanju naš je primarni cilj. U suradnji s našim pilot partnerom Spedition Schwarz i njihovim IT stručnjacima Arvato Systems, željeno sučelje mogli smo razviti unutar jednog mjeseca. Svi su bili vrlo otvoreni, sve je prošlo glatko“, objašnjava Luise Thönnes iz TimoCom-a. I Arvato Systems u razvoju novog sučelja vidi veliku vrijednost. „Zahvaljujući GPS sučelju za TimoCom uspjeli smo dodatno unaprijediti TMS za Spedition Schwarz i bolje podržati digitalne tijekove rada“, kaže Dirk Tiegler, voditelj prodaje za ključne klijente u Arvato Systems.

Što je korisno?

„Ranije smo vršitelje transporta koji koriste drugačije sustave nego mi telefonski morali tražiti informacije o pošiljci i sve podatke u TMS unositi ručno. To uzima puno vremena i informacije nisu uvijek bile 100 % pouzdane“, prenosi Oliver Ocker. Philipp Schmidt se može samo složiti s time: „Sve dok je prilikom razmjene podataka potreban ručni unos, taj proces nije samo skup, a uz to i vremenski osjetljiv, već i podložan pogreškama.“

Zahvaljujući GPS sučelju Spedition Schwarz sada automatski vidi kasni li neki transportni partner i tako može izravno obavijestiti svoje klijente. Uz do 100 kamiona kojima Spedition Schwarz svakodnevno dodatno putem TimoCom-a dodjeljuje naloge, to poduzeće pomoću sučelja štedi puno vremena. „Međutim, najvažnije je da je naraslo povjerenje i zadovoljstvo naših klijenata“, veseli se Ocker.

Zaključak: Primjer korištenja otvara put drugim korisnicima platforme

Preduvjet za korištenje sučelja je rješenje za praćenje TC eMap®, koje je besplatno na raspolaganju svim TimoCom korisnicima. Čak i manja poduzeća na taj način povećavaju svoju konkurentnost, potvrđuje Oliver Ocker: „TimoCom-ovo rješenje za praćenje vrlo je jednostavno. Ali efekt je ogroman! Kao transportni partner time izravno djelujem pouzdaniji. Osim toga, ne smijemo zaboraviti da praćenje prije svega štiti i od krađe tereta.“

GPS sučelje za TimoCom sada je dostupno i drugim zainteresiranim klijentima. „Sučelje radi kao neka vrsta univerzalne utičnice u koju je moguće brzo i jednostavno priključiti svoj sustav,“ objašnjava Thönnes. Za transportnu branšu to znači da se pomoću sučelja sada mogu automatski digitalno pratiti i kratkoročne transportne veze. To zauzvrat i nalogodavcima i nalogoprimcima transporta pomaže da postignu veću transparentnost, kvalitetu i sigurnost na tržištu trenutačnih isporuka.

 

Više informacija o telematskim sučeljima TimoCom-a naći ćete na https://www.timocom.com.hr/Tracking/Pra%C4%87enje-vozila

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh