01.08.2017

Transportni barometar: TimoCom bilježi rekordni porast tereta

Iznimno velik volumen tereta u Q2

(2)

Erkrath, 12.7.2017. – TimoCom transportni barometar za proteklo drugo tromjesečje bilježi odnos tereta i utovarnog prostora od 70:30. Neuobičajeno velik višak tereta vukao se neprestano kroz sva tri proljetna mjeseca — ali, što su uzroci za tako jak višak tereta na europskom transportnom tržištu?

Nakon već aktivnog početka godine tvrtka TimoCom koja nudi najveću europsku transportnu platformu u drugom tromjesečju 2017. bilježi najveći udio tereta u povijesti transportnog barometra. Prema njemačkom federalnom zavodu za statistiku samo Njemačka je u svibnju izvozila 14,1 posto više nego u usporednom razdoblju prethodne godine. Jak gospodarski razvoj bio je mjerodavan za veliki višak tereta i pobrinuo se za prekomjerne kapacitete potrebne diljem Europe.

Transport i logistika na gospodarskom vrhuncu

U travnju se transportni barometar popeo s gotovo teoretskog optimuma na 68 posto udjela tereta. Povećana konzumacija tijekom Uskrsa i uskršnji praznici uvijek su bili odgovorni za povećanje upita. No, zbog ekonomske je uspješnosti iznimno mnogo nalogodavaca u Europi tražilo odgovarajuće utovarne prostore.

Tjedni su zahvaljujući praznicima bili gusti, a time i teret koji se prevozi. Tako je omjer tereta i utovarnog prostora u svibnju iznosio 70:30. Međutim, odlučujući faktor bio je i maksimalna gospodarska izvozna snaga u Njemačkoj. „Ono što na prvi pogled otpremnicima i prijevoznicima zvuči pozitivno, dugoročno je negativno za gospodarski razvoj. Ako se trend nastavi, a poduzeća ne budu mogla dovoljno opskrbljivati svoje klijente, takav polet bi se vrlo brzo mogao zakočiti“, upozorava Gunnar Gburek, glasnogovornik tvrtke TimoCom.

Lipanj je s 71 posto viška tereta bio najbogatiji mjesec otkako je transportni barometar prikupio podatke. Prema konjunkturnom barometru njemačkog instituta za gospodarstvo indeks je sa 104 boda bio znatno iznad obilježja od 100 bodova. Konjunkturni barometar tako signalizira snažan rast u njemačkom gospodarstvu.

Izgledi bogati teretom za 3. tromjesečje

U Njemačkoj se svi nadaju da će gospodarstvo nastaviti s visokom razinom proizvodnje i trgovanja. Međutim, za to na raspolaganju mora biti dostatno prijevoznih usluga. Savezni ministar prometa to je prepoznao i pokrenuo razvoj infrastrukture. „To je pravi put, međutim mnoga gradilišta brinu ponajprije za duža vremena transporta i manje vremena rada. Osim toga, nova regulacija o tjednom odmoru upravo je kontraproduktivna: Ako prijevoznici duža razdoblja odmora više ne mogu provoditi u kamionu, posebno inozemni vozači pokušavaju vikendima stići doma te su na početku tjedna ponovno na raspolaganju sa znatnim zakašnjenjem“, tvrdi Gburek.

U TimoComu polazimo od toga da na obzoru nema odnosa ravnoteže te će udjel tereta i u sljedećem tromjesečju znatno prijeći slobodne utovarne kapacitete.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh