18.03.2016

Kradljivci tereta nemaju šanse

Načini obrane transportne branše od kriminala

(1)

U svakoj branši postoji kriminal i "crne ovce". Unutar transportne branše to su pljačkaši kamiona i rafinirani cyber-kriminalci. Potonji posebno obraćaju pažnju na online tržišta. Oni vrebaju podatke i koriste osobne identitete kako bi, u najgorem slučaju, ukrali vrijedne terete. Ali, kao i „na ulici“, na mreži također postoje određena pravila ponašanja kojih se potrebno pridržavati kako bi se izbjegle opasnosti. Dobar primjer za to daje najveća europska transportna platforma, TimoCom. Na strani poduzeća, iskusni pružatelj IT usluga pokazuje mogućnosti kako bi korisnici iz područja špediterstva, transporta i logistike mogli smanjiti rizike. Vlastita višestupanjska sigurnosna mreža i preporuke za djelovanje kriminalcima ne daju šanse.

Sigurnost kao izazov

Prema studiji društva za sigurnost u transportu Tapa (Transported Asset Protection Association), 2015. je prijavljeno preko 1515 krađa tereta u Europi, Bliskom Istoku i Africi. Samo u Europi ukupno je bilo 832 slučaja. Zemlje s najviše krađa su Nizozemska (436), Velika Britanija (165) i Njemačka – pri čemu je u Njemačkoj tendenca padajuća, 97 dojava naspram 285 prošle godine. U 70 slučajeva zabilježeni su gubici više od 100 000 eura, a u 5 zemalja čak i više od milijun eura.

Posljedice su najčešće još teže: Propale isporuke uzrokuju gubitak proizvodnje, što može uzrokovati storniranje naloga, gubitak imidža ili čak stečaj. Poduzeća bi stoga mogla već i ranije ograničiti rizike – primjerice senzibilizacijom radnika i praktičnim protustrategijama. Sigurnosni paket trebao bi biti duboko ukorijenjen u svakodnevnom poslovanju, Porastom prometa dobara može se očekivati i porast kriminaliteta unutar branše. Savezno ministarstvo prometa polazi od toga da će se količina transporta do 2025. povisiti za 27 %, a to znači 3,5 milijardi tona.

Provjera opskrbnih lanaca, eliminacija slabih točaka

Ranije je bila riječ o pojedincu, a sada su to najčešće organizirane skupine. Izmišljene tvrtke pojavljuju se niotkuda i zlorabe identitete poštenih poduzeća. Stoga bi trebalo naročito paziti kome se omogućava pristup povjerljivim podacima. Disponenti bi trebali koristiti sve tehničke i organizatorske mogućnosti za ciljanu i pravovremenu podršku vozačima kako bi se suprotstavili takvim slučajevima. Preporuča se, primjerice, planiranje samo sigurnih parkinga za jednu rutu. Podatke o transportu potrebno je razmjenjivati samo između vozača, kontrolnog centra i nadzornika.

Burze tereta: Važni su cjelovitost i komercijalni due diligence

Jednako vrijedi i za rad s online platformama. Tehnička stabilnost i jednostavnost za korištenje nisu dovoljni kao faktori kvalitete prilikom izbora burze transporta. Jednako je tako važan i sigurnosni koncept ponuditelja. Pružatelj IT usluga TimoCom sa svojom transportnom platformom na tržištu je uspješan već gotovo 20 godina. Jedan od važnih razloga je i to, što korisnici znaju da se ovdje nalaze u dobrim rukama. Poduzeće nudi sveobuhvatnu zaštitu kroz cjelovite mjere i višestupanjsku sigurnosnu mrežu. Međutim, neki nalozi i ugovori sklapaju se izvan burze, bez daljnjeg sudjelovanja operatera. Upravo zbog toga je TimoComu izuzetno važno da svoje korisnike informira o mogućim opasnostima i sigurnom ponašanju.

Najvažnija pravila za jasno poslovanje

U suradnji sa službom za kriminal u saveznoj državi Niedersachsen, Društvom za gospodarsku sigurnost sjeverne Njemačke (VSWN), osiguravajućom institucijom za industriju i transport HDI Gerling kao i jednim daljnim ponuđačem teretne burze Teleroute, sastavljene su kompaktne info-brošure i kontrolni popisi za prevenciju krađe. Oni su namijenjeni vozačima, disponentima i odjelima za menadžment i poslovanje. Više o paketu sigurnosti TimoCom Secure pronaći ćete na www.timocom.com.hr pod rubrikom „Sigurnost“. Za preuzimanje su dostupni i razni kontrolni popisi i info-brošure.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh