16.10.2013

Ljetni zastoj u Europi popunjen teretom

Udio tereta u TimoComovom barometru transporta nastavlja rasti u trećem tromjesečju

(2)

Obično svi strahuju od trećeg tromjesečja poslovne godine u sektoru transporta i logistike. U srpnju, kolovozu i rujnu nema mnogo blagdana, no to je razdoblje ljetnih godišnjih odmora. Usprkos tom vrlo nepovoljnom uvjetu, udio tereta na TimoComovom barometru transporta ove godine iznosi 52 % te je stoga čitavih pet postotnih bodova viši od usporedive prošlogodišnje vrijednosti.

Omjerom tereta i tovarnog prostora od 52:48 za relacije sve zemlje/sve zemlje, TimoComov barometar transporta ovo tromjesečje već drugi put zaredom pokazuje pozitivnu vrijednost za udio tereta. Sektor transporta morao je čekati na takav rezultat gotovo godinu i pol. Posljednji su put dva tromjesečja zaredom završila s viškom tereta 2011. godine. Time TimoComov barometar transporta potvrđuje ono što se u brojnim studijama pokazalo trendom: i dalje ide nabolje!


Pozitivno ozračje se širi
Tromjesečje je već započelo vrlo optimistično. Srpanj se oslonio na rezultate prethodnog mjeseca (50:50 u lipnju) pa je ostao na gotovo istoj razini omjera tereta i tovarnog prostora od 48:52. „Već u tako ranom trenutku moglo se naslutiti da će udio tereta u trećem tromjesečju biti približno jednak vrijednostima iz 2011. godine“, kaže Marcel Frings, glavni predstavnik poduzeća TimoCom. „Pozitivne tendencije nastavile su se potom u kolovozu i ljetni zastoj, ako ga se tako uopće može nazvati, ove je godine obilježio samo blagi pad krivulje prema dolje.“


Zapravo je razdoblje raspusta i godišnjih odmora obilježio veći obim posla nego prethodne godine. Stoga je „blagi pad krivulje“ u kolovozu činila samo promjena od jedan postotni bod u korist tovarnog prostora. Ljetni mjesec zaključen je omjerom tereta i tovarnog prostora od 47:53. Pri kraju mjeseca su se, međutim, već mogli naslutiti prvi vjesnici onoga što je uslijedilo u rujnu.


U europskim su se zemljama školski raspusti taman priveli kraju kada je TimoCom zabilježio snažne poraste na barometru transporta. Poslovi su opet uzeli maha, no ove se godine znatno više tereta prevozilo nego u rujnu prethodne godine. Zbog toga je TimoComov barometar transporta zabilježio porast u postotku, koji je bio jednako izražen kao za vrijeme tjedana gospodarskog procvata u 2008. i 2009. godini. Udio tereta popravio se za čitavih 12 postotnih bodova. To je u konačnom rujanskom obračunu dovelo do omjera tereta i tovarnog prostora od 59:41.


S tim pozitivnim rezultatom kao vjetrom u leđa, ništa ne stoji na putu teretom bogatoj završnici godine. I Frings dijeli to mišljenje: „Ako se nastavi trend kakav smo zapazili prethodnih mjeseci, potražnja za tovarnim prostorom bit će golema. U ovom trenutku računamo sa stabilnim odnosno povećanim obimom tereta u četvrtom tromjesečju.“


Sektor transporta i logistike mogao bi se u grani cestovnog prometa i prije božićnog razdoblja obradovati darovima. Zahvaljujući pozitivnim razvojima na polju količine transporta, konačno bi mogle osjetno porasti i cijene transporta.


Više informacija o TimoComu i Transportnom barometru pronaći ćete na www.timocom.com.hr

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh