20.09.2016

Logistika u tranziciji

TimoCom i ponuđač usluga Cloud CenterDevice o digitalizaciji

(2)

Digitalna transformacija izgleda nezaustavljivo, ali što to zapravo znači za tvrtke i koje mogućnosti i rizike to podrazumijeva? Glasnogovornik tvrtke TimoCom Marcel Frings i Marcel Milbrandt iz tvrtke ponuđača Cloud usluga, CenterDevice, zajedno su rasvijetlili ovu temu.

TimoCom: Digitalizacija je za mnoge tema koju je teško za poimati. Kako biste Vi definirali digitalizaciju?

CenterDevice: Digitalizacija se ne može opisati jednom rječju. Digitalizacija koju trenutno proživljavamo više je od prenošenja papirnatih dokumenata u digitalni oblik, kao PDF ili slika. Digitalna promjena nije samo tehnološki napredak - digitalizacija mijenja društvo, a time i gospodarstvo, praktički u svim područjima. Digitalizacija znači umrežavanje, npr. internet trgovine ili stalna pristupačnost u privatnom životu.

TimoCom: Kakvu korist od digitalizacije mogu imati ponajviše mala i srednja poduzeća?

CenterDevice: Mnoga poduzeća imaju papirnate procese koji su na neki njihov način učinkoviti. Zašto se tu ništa ne mijenja? To je uglavnom zato što se pojam „Digitalizacija“ brzo povezuje s neizvjesnošću i strahom od novog. Novi procesi moraju olakšati i pojednostavniti, a ne iskomplicirati. Danas je strah od toga nepotrebna.


TimoCom: U jednoj od svojih objava na blogu kažete da više ne šaljete priloge unutar e-maila? Zašto?

CenterDevice: Za to postoji mnogo razloga. Primjerice, ograničenje veličine e-maila. Iako ih još i mogu poslati: Primatelj ih možda ne može uopće primiti. Glavni kriterij je tema sigurnosti. Slanje e-mailova vrši se nekriptirano. Ja ne mogu znati je li moj e-mail tijekom slanja netko presreo, pročitao ili u najgorem slučaju - izmijenio! Kao poduzeće, morate se pobrinuti za sigurno i jednostavno rješenje razmjene datoteka.


TimoCom: Vezano uz sigurnost podataka. Naravno, nitko se ne bi trebao brinuti o sigurnosti svojih podataka i dokumenata. Koje smjernice za to postoje u Njemačkoj?

CenterDevice: Njemački zakon o zaštiti podataka smatra se jednim od najstrožih u Europi. Osobni podaci iznimno su zaštićeni. Ako za razmjenu dokumentacije u poslovnoj sferi koristite Cloud servis za pohranu, gotovo uvijek je na snazi ugovorni način obrade podataka u skladu sa člankom 11 saveznog zakona o zaštiti osobnih podataka. Ponuđač Cloud usluga bi sa svojim klijentima trebao sklopiti ugovor o obradi podataka.


TimoCom: Kako se Vaše poduzeće postavlja po pitanju sigurnosti i po čemu se CenterDevice razlikuje od ostalih ponuđača Cloud usluga?

CenterDevice: Ono što odlikuje naše poduzeće je vjerodostojno ophođenje s dokumentima i podacima naših klijenata. Za to koristimo poseban sklop kriptiranja. Podatkovna središta tvrtke CenterDevice nalaze se isključivo u Njemačkoj i tome je osigurano poštivanje strogih njemačkih smjernica o zaštiti podataka. To je naše strateško usmjerenje i ono će takvo i ostati. Kao jedan od prvih ponuđača Cloud usluga, trenutno smo u programu certificiranja savezne službe za sigurnost po pitanju informacijske tehnologije i s tvrtkom CenterDevice ove godine očekujemo sklopiti certifikaicju BSI.


TimoCom: Kakvi su Vaši budući izgledi po pitanju digitalizacije?

CenterDevice: Po pitanju digitalizacije nema povratka, uvijek smo u središtu svega. Svakom poduzeću savjetujemo da se uhvati u koštac s digitalizacijom i bude otvoren prema istoj te je vidi kao priliku, jer tko nije u toku s vremenom, isto to vrijeme će ga pregaziti!

 

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh