18.07.2013

Najgore je iza nas

Transportni barometar TimoComa zaključuje drugo tromjesečje uz višak ponuda tereta

(1)

Düsseldorf, 18. 07. 2013. – Čini se da je mrtva sezona u transportnoj grani stvar prošlosti. Transportni barometar TimoComa proteklih je mjeseci u stalnom rastu i za drugo tromjesečje pokazuje odnos tereta i tovarnog prostora u omjeru 53:47. Vrhunac je dosegnut u svibnju, kada je taj omjer iznosio 60:40, što je bio i novi rekord u ponudi tereta i tovarnih prostora na burzi TC Truck&Cargo®.

Već u travnju nagoviješten je smjer kojim će se kretati drugo tromjesečje ove godine: prema gore. Uz odnos tereta i tovarnog prostora u omjeru 49:51 transportni barometar TimoComa bio je za cijelih 14 postotnih bodova iznad vrijednosti prethodnog mjeseca. „Ipak, početak tromjesečja treba ukupno ocijeniti kao razdoblje ‚umjerenog‘ rasta”, kaže Marcel Frings, Chief Representative TimoComa te dodaje, „protekle smo godine u ovo vrijeme već imali značajan višak tereta. Tada je transportni barometar TimoComa pokazivao omjer 57:43.”

 

25 postotnih bodova za dva mjeseca


U svibnju se list konačno okrenuo. Uz dodatnu stopu od 11 postotnih bodova udjel tereta katapultiran je uvis do pozitivne vrijednosti po prvi put nakon rujna 2012. godine. Krajem mjeseca omjer na europskom transportnom tržištu iznosio je 60:40 u korist ponuda tereta. Ovakvom razvoju pogodovala je i činjenica što je svibanj bio „mjesec blagdana”. Brojni slobodni dani u zemljama diljem Europe doveli su do toga da je, primjerice, znatno povećana dostava namirnica u supermarkete. Taj rast se ogleda i u apsolutnim brojkama: Broj transportnih ponuda u burzi TC Truck&Cargo® dostigao je 21. svibnja dotad neviđene visine. Ukupno je na transportnoj burzi postavljeno, nevjerovatnih 467.510 ponuda tereta i tovarnih prostora – apsolutni rekord.


Tako visoka vrijednost teško je mogla biti zadržana u lipnju, no omjer tereta i tovarnog prostora od 51:49 još uvijek je pozitivan. Dva mjeseca zaredom uz višak ponuda tereta zabilježen je posljednji put prije točno godinu dana. Čini se da se transportno tržište sada normalizira i da su vremena neiskorištenih ponuda tovarnih prostora iza nas.

 

Više ponuda nego 2012


I Marcel Frings smatra da je transportna grana ponovno krenula uzlaznom crtom: „Na prvi se pogled drugo tromjesečje ove godine doima istim kao drugo tromjesečje 2012. Omjer tereta i tovarnog prostora od 54:46 protekle godine gotovo da se ne razlikuje od ovogodišnjeg omjera od 53:47. Stvar postaje zanimljiva, tek kada se pogledaju apsolutne brojke ponuda: Ove smo godine zabilježili oko 13% više ponuda tereta i tovarnog prostora nego 2012. Odnos između ponuda približno je jednak, no na znatno višoj razini! I upravo zbog toga gledamo s puno pouzdanja na sljedeće mjesece.”

 

Drugo tromjesečje primiče se kraju i dat će poticaja mjesecima koje slijede. Nadamo se da će potrošači i naša grana zadržati pozitivno raspoloženje te da će se diljem Europe nastaviti rast gospodarstva. U svakom slučaju, stvorene su pretpostavke za ljetnu bajku umjesto ljetnog mrtvila.

 

Više informacija o TimoComu i Transportnom barometru pronaći ćete na www.timocom.com.hr

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh