24.02.2014

„Očekujemo daljnje povećanje obujma prometa“

Intervju s Marcelom Fringsom iz tvrtke TimoCom: Pregled 2013. / pogled u 2014.

(1)

Transportnom i logističkom sektoru predviđa se rast obujma prometa za godinu 2014. Ipak, ta branša i ove godine stoji pred izazovima. Zbog promjena tržišnih struktura, inovacijski bi procesi u budućnosti mogli pridonijeti odlučujućim konkurentnim prednostima. No, što smo naučili u 2013. godini, koji trendovi nastaju u 2014. i kako se trenutno procjenjuje atmosfera u transportnoj branši? Za procjenu smo upitali Chief Representative tvrtke TimoCom, Marcela Fringsa. 

Imate li proročanstva za godinu 2014? Možemo li, na temelju događaja iz 2013., vidjeti u budućnost europskog transportnog tržišta?

Vjerujem u to da će 2014. godina biti izvrsna. Gospodarske prognoze za Njemačku su između 1 i 2,5 posto. Time će se izvozni pogon za Europu ponovno povećati. Iz toga proizlaze mnoge mogućnosti za transportnu branšu. Već pola stoljeća nisu bili bolji uvjeti za dobivanje svježeg kapitala. Od 2012. do 2013., naša ponuda tereta i utovarnih prostora narasla je za ukupno 16,5% - gotovo 7,7 milijuna ukupnih ponuda. Godine 2013. zabilježeno je 54,7 milijuna ponuda, iako je gospodarstvo bilo na nižoj razini.

 

Godina 2013. je kao poslovna godina za tvrtku TimoCom kao davatelju online baziranih logističkih rješenja protekla jako uspješno. Postoje li planovi za buduće proširenje poslovanja na druga područja?

Mi smo stalno u potrazi za partnerima kako bi proširili našu mrežu i ponudili našim korisnicima dodatne vrijednosti. To može biti u rasponu od kupovnih savezništva preko smislenih proširenja naše ponude proizvoda pa sve do strateških partnerstava. Kao primjer za to bi se mogla navesti suradnja sa 70 aktivnih ponuđača telematike koji su priključeni na našu telematsku platformu nakon uvođenja proizvoda TC eMap® s integriranom funkcijom praćenja. Time činimo zajedničke mjere za omogućavanje većeg telematskog prodora.

 

Kao ponuđač softverskih usluga, TimoCom se i u području informacijske tehnologije razvio u stručnjaka. TimoCom i mobilna komunikacija – radi li se o dječjoj igri ili izazovu za 2014. godinu?

Godine 2014., u tvrtki TimoCom svi znakovi pokazuju na komunikaciju. Konkretno, TimoCom postaje mobilan! Uz mobilni pristup, naši korisnici ubuduće mogu uvijek i bilo gdje pristupiti našim proizvodima. Pritom uz naše IT usluge nudimo iste sigurnosne standarde kao i uz računalne inačice. Usluga će biti dostupna preko aplikacije za transportni barometar. Sve u svemu, važno nam je komunicirati s korisnicima na istoj valnoj duljini i time izoštriti pogled na bitno – korist za korisnika. Naposljetku, mobilnim oblikom komunikacije ćemo najvjerojatnije još jednom ovladati izazovom.

 

Porastom obujma funkcionalnosti, povećavaju se i zahtjevi za sigurnost. Kako u budućnosti to može dosegnuti visoku razinu?

Pitanje sigurnosti je kod nas već 16 godina visoki prioritet i uvijek je vezano za naše strategije proizvoda. Dobro razmišljen sigurnosni sustav koji se temelji na dugogodišnjem iskustvu osigurava da sve teče glatko. Tim zahtjevima ćemo, naravno, i ubuduće izlaziti u susret. Jaki partneri iz područja sigurnosti dodatno brinu za ponudu najvećeg standarda našim korisnicima.

 

Branša cijeni individualna rješenja. Kojim novicama se TimoComovi korisnici mogu radovati u godini 2014.?

Uz mobilni pristup, ukazao sam već i na jedan drugi komunikacijski modul. Trenutno imamo komunikacijski alat koji će unaprijediti standard za brzu i jednostavnu razmjenu unutar branše. Osim toga, iznenadit ćemo naše korisnike svježim i suvremenim dizajnom. Burza skladišnih prostora će ubuduće biti eksterno dostupna kako bi se povećao raspon ponuda skladišnih prostora. Naravno, smijemo se radovati i daljnjim novicama – TimoCom, naposljetku, nikada ne miruje i uvijek je u potrazi za dodatnim vrijednostima za korisnike.

 

Planovi novog ministra za promet, Alexandera Dobrindta, koji su vezani za sustav cestarina, trenutno su vruća tema. Koje biste si Vi teme poželjeli pojačati, vezano uz politički program?

Iz moje perspektive, razvoj infrastrukture u Njemačkoj igra važnu ulogu u zadovoljavanju sve većih zahtjeva i u budućnosti. Očekujemo daljnje povećanje obujma prometa za sve transportne grane, ali i relacije. Ova potreba mora se i financijski pokriti. Pritom je od velike važnosti i kontinuirano poboljšanje imidža branše te privlačenje mladih pripravnika. Razvoj infrastrukture, bilo digitalne kao softver ili betonske kao hardver, važna je tema za tvrtku TimoCom.

 

Od svih kamionskih prijevoza u EU, još uvijek oko jedna četvrtina spada u prazne vožnje. Kako se to u budućnosti može još više spriječiti i kakav doprinos ima TimoCom?

TimoCom je razvijen za izbjegavanje praznih vožnji. Naš cilj je pojednostaviti korisniku dnevno poslovanje i time stvoriti slobodno vrijeme kako bi se još više mogao koncentrirati na izbjegavanje praznih vožnji. Ovdje ćemo se osloniti na pozitivnu spiralu.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh