08.06.2016

Ova 4 trenda određuju budućnost logistike

Digitalizacija povećava konkurentnost transportnih poduzeća

(4)

Prva polovica godine prolazi, a predviđeni logistički trendovi za 2016. godinu sve su konkretniji. Razvoj u logistiku 4.0 pobrinuo se za velike promjene unutar poduzeća. TimoCom, odnosno jedan od vodećih pružatelja IT usluga za transportnu branšu, polazi od toga da teme u području automatizacije, umrežavanja i ponajprije digitalizacije postaju još važnije.

Mobilna podatkovna komunikacija
Mobilna podatkovna komunikacija i mobilno korištenje interneta posvud i u bilo koje vrijeme nisu više privilegija samo za privatni sektor. Brzina, mobilnost i fleksibilnost od velike su važnosti upravo za transportnu branšu. Transportni poslovi trebaju se sigurno odvijati i dok ste na putu. Ponudu i korištenje aplikacija koje se mogu koristiti sinkronizirano na svim uređajima i bez gubitaka korisnici u međuvremenu smatraju nečim što se podrazumijeva.

Pametna sučelja
Bez IT-a, se u logističkoj branši ne kreće ništo.  Gotovo svako otpremništvo radi s dispozicijskim softverom te s jednom ili više burzi tereta. Najveća europska transportna platforma TimoCom spaja oba sustava putem sučelja TC Connect, uvedenog već prije 10 godina. Zahvaljujući tom sučelju nije potrebno ručno prenošenje slobodnih tereta ili utovarnog prostora iz vlastitog sustava za upravljanje transportom u transportnu burzu. Uz uštedu vremena, transportno poduzeće kroz povezivanje podataka dobiva bolji pregled vlastite aktivnosti. Produktivnost je na taj način mjerljivija te se može dalje optimizirati.

Transparentnost uz Tracking (praćenje)
Potreba i implementacija telematskih sustava prilikom prijevoza robe raste uz moto „Povjerenje je u redu, ali transparentnost je još bolja“. Nalogodavci žele pravovremeno biti informirani o tome gdje se nalazi pošiljka s robom, a transportna poduzeća zahvaljujući telematici mogu još bolje isplanirati resurse. Kako bi npr. disponenti imali pregled unatoč mnoštvu različitih telematskih sustava, najveća europska transportna platforma, TimoCom, umrežila je Tracking (praćenje) i transportnu burzu. Na jednoj platformi za praćenje koja obuhvaća sve ponuđače nalaze se sučelja za sve trenutne ponuđače telematike u Europi.

Digitalna razmjena i sigurnost podataka
Unutar poslovne svakodnevnice sve je učestalija praksa slanje podataka i dokumenata u Cloud, podatkovni transfer, slanje putem e-maila ili javnih usluga za razmjenu poruka kao i preuzimanje i prijenos podataka. Kratko rečeno: Sve što se da digitalizirati, digitalizirati će se i ubuduće – transformacija je nezaustavljiva. Digitalizacija u načelu znači jasno poboljšanje konkurentnosti. Optimizira se protok informacija između svih sudionika, a radni procesi istovremeno su brži i transparentniji. Međutim, ovdje postoji raskorak između percepcije i stvarne sigurnosti te saznanja o tome što se događa s određenim podacima. Poduzeća stoga imaju potrebu za digitalnom strategijom oko postupanja s vlastitim podacima. Korisnici i ponuđači usluga će se ubuduće uvijek morati potruditi da osiguraju odgovornu elektroničku razmjenu podataka.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh