27.04.2015

Početak godine budi nadu u prometnom sektoru

Transportni barometar: Više tereta u 1. tromjesečju 2015.

(1)

Erkrath, 27.04.2015 – Europsko transportno tržište se u prvom tromjesečju ove godine oporavilo nakon neočekivano slabog završnog tromjesečja 2014. godine. U siječnju i veljači bilo je više tereta nego u posljednje tri godine. TimoCom transportni barometar pri završetku tromjesečja prikazuje odnos tereta i utovarnog prostora od 39:61 za europsko transportno tržište i nada se dobroj budućnosti.

Moramo se osvrnuti nekoliko godina unatrag kako bismo otkrili teretno usporediv početak godine. Samo 2011. godine je siječanj kod omjera teretnog i utovarnog prostora kao i apsolutne količine tereta bio iznad istog mjeseca u 2015. godini. „U to vrijeme smo išli u novu godinu s natprosječnim udjelom tereta od 53,8%“, kaže Marcel Frings, Chief Representative tvrtke TimoCom. „Od ove smo vrijednosti u siječnju 2015. bili udaljeni, ali transportni barometar s udjelom tereta od 42% svejedno dokazuje najbolji početak u zadnje četiri godine“.

Ukupno više tereta

U veljači se, sukladno očekivanjima, smanjio udio tereta, ali samo na prvi pogled. Na transportnom barometru TimoCom prikazan je omjer tereta i utovarnog prostora od 33:67, ali apsolutne brojke platforme TC Truck&Cargo®, najveće transportne platforme u Europi, pokazuju da je u prva dva mjeseca tromjesečja bilo više od 700 000 ponuda tereta nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno su se smanjile ponude vozila. „Očekujemo dobru iskorištenost kapaciteta zbog ukupnog pozitivnog gospodarskog rasta u Europi“, potvrđuje Frings.

Ta izjava potvrđena je omjerom tereta i utovarnog prostora od 42:58 u ožujku – a Marcel Frings očekuje da će biti još i bolje: „Drugo tromjesečje će bujati. Sasvim jasno. Sezona roštiljanja i vrtova počinje lijepim proljetnim vremenom a tijekom uskršnjih praznika u većini europskih zemalja imali smo četverodnevne tjedne. Ovi tradicionalno teretno radni tjedni nastavljaju se u svibnju, tako da za minimalno dva od tri mjeseca 2. tromjesečja možemo računati na povećan volumen tereta“.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh