15.01.2014

Polagan ali siguran porast teretnog udjela

TimoCom transportni barometar u četvrtom tromjesečju prikazuje optimističan kraj godine

(1)

Düsseldorf 20.12.2013. – Izjednačeno, neskokovito i općenito na nešto višoj razini nego prošle godine, TimoCom transportni barometar se predstavio za godinu 2013. U ničem nije zaostajalo ni četvrto tromjesečje. Uz odnos tereta i tovarnog prostora u omjeru 49:51 došlo je do blagog viška kapaciteta, ali teretni udio je bio 4 postotna boda viši s obzirom na prethodnu godinu.

"Trenutno smo od stabilnih došli na povećane količine tereta u 4. tromjesečju", tako je pisalo u izvješću za tromjesečje br. 3/2013 za TimoCom transportni barometar. Tako je i bilo: teretni udjel na europskom transportnom tržištu lagano je pao prilikom početka završnog tromjesečja, ali uz 53 posto je ostao natprosječan.

 

Jesen bogata teretom

U studenom je TimoCom transportni barometar prikazivao odnos tereta i tovarnog prostora u omjeru 48:52. Na prvi pogled se čini kao samo još jedno sniženje udjela tereta, ali Marcel Frings, Chief Representative TimoComa, gleda pozivitno na taj razvoj: "Pregledavajući brojke, moramo se prisjetiti gdje smo bili. Prošle godine je transportni barometar pokazivao omjer 38:62 i stvarao ružan predbožićni ugođaj kod pružatelja usluga prijevoza diljem Europe. Ako smo sada 10 postotnih bodova iznad, onda je to jedan impresivan korak u pozitivnu budućnost."

 

Sve u svemu, možemo govoriti o snažnom jesenskom poslovanju – trgovine su već opskrbljene za Božić, a sredinom prosinca se na europskim cestama i dalje nailazilo na mnoge kamione s poklonima. Za jedan "mjesec blagdana", to je dovelo do dobrog omjera tereta i tovarnog prostora u omjeru od 47:53.

 

Pozitivan razvoj se nastavlja

Konačno, godina 2013. će ući u povijest kao još jedna godina konsolidacije prema gospodarskom oporavku. Ukupan rezultat odnosa omjera tereta i tovarnog prostora ove godine iznosi 47:53 i time je bolji od rezultata iz 2012. (45:55). Frings optimistično gleda u budućnost: "Trenutno očekujemo daljnji napredak u europskom prometnom tržištu. Naravno, za pouzdana predviđanja još je prerano, ali općenito će sve ići prema naprijed. Hoće li to biti već u prvom tromjesečju, ovisi o tome u kolikoj mjeri će Petrus negativno utjecati na poslove."

 

Ako nam zima sljedeće godine pokaže zube, možemo očekivati još neke tjesnače. No potom će put biti slobodan za više tereta i više transportnih ugovora.

 

Više informacija o TimoComu i transportnom barometru pronaći ćete na www.timocom.com.hr.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh