03.02.2020

Kad se u skladištu ne skriva samo roba, nego i dobici

Kako se prazni prostori u skladištu mogu pretvoriti u profit.

(1)

Božić jedva da je prošao, a već su u punom jeku sljedeći sezonski poslovi – za Uskrs. Iskorištavanje skladišta već će uskoro dosegnuti najviše vrijednosti i slobodni skladišni prostori bit će nedovoljni. Kratkoročno i srednjoročno gotovo nema dostupnih skladišnih prostora – tako se čini. Osim toga traženje prikladnih ponuđača može biti ogroman vremenski čimbenik, a vrijeme košta. Ne bi li imala smisla aplikacija koja sasvim jednostavno povezuje ponuđače skladišnih i logističkih prostora i potencijalne kupce? Klikom miša?

Slobodni skladišni prostor nije rijetko dobro samo u sezonskom poslu. Pomoću burze skladišta ponuđači skladišnih i logističkih prostora i njihovi kupci jednostavno i brzo pronalaze jedni druge.

Kamo s robom?

To se događa svakodnevno: kamion dolazi na mjesto istovara kasnije nego što je planirano. Na licu mjesta vozač utvrđuje da ne može istovariti teret budući da je prihvat robe zatvoren. No vozač se mora pobrinuti za to da prostor za utovar bude slobodan. Jer on ima još sljedeći nalog na sljedećem mjestu utovara i vrijeme istječe. Svaka minuta koju kamion provede stojeći s robom košta. Potrebno je rješenje – i to brzo. Burza skladišta pomaže u tome. Neovisno o tome je li riječ o trenutnom problemu na mjestu istovara ili je kratkoročno zbog sezonskog posla potreban dodatni skladišni prostor: Pomoću burze skladišta ponuđači skladišnih i logističkih prostora i njihovi kupci jednostavno i brzo pronalaze jedni druge.

 

Kako funkcionira burza skladišta?

Burza skladišta utemeljena na internetu funkcionira kao tražilica. Preko nje se slobodni skladišni prostori i skladišne površine mogu nuditi i isposlovati. Ponuđači koriste sustav kako bi postavili svoje slobodne kapacitete sa svim relevantnim informacijama. S druge strane, poduzeća koja raspolažu robom, ali ne i dovoljnim ili prikladnim skladišnim ili logističkim prostorom, mogu ga pronaći pomoću burze. Upit za pretraživanje daje rezultate koji su prilagođeni robi koju je potrebno uskladištiti. Za to korisnik burze skladišta najprije u masku za pretraživanje unosi željene kriterije kao što su npr. vrsta skladišta, veličina ili lokacija. Sustav tada izračunava podudarnosti između upita za pretraživanje i ponude već unesenih slobodnih skladišnih kapaciteta. Rezultat: popis potencijalnih, slobodnih skladišnih ili logističkih prostora koji daje sve relevantne podatke i omogućuje izravno uspostavljanje kontakta.

 

Zašto koristiti burzu skladišta?

Odgovor je jednostavan: pomoću burze skladišta utemeljene na internetu poduzeća mogu posebno brzo i fleksibilno reagirati na moguće nestašice u skladištima. S druge strane moguće je izbjeći prazne prostore i bolje iskoristiti kapacitete. Jer prazni prostori su neiskorišten kapital. Burza skladišta ne nudi logističarima prednosti samo u udarno vrijeme. Čak i kad potražnja splasne, skladišta se mogu optimalno iskoristiti. Pomoću burze skladišta prazni prostori mogu se na najbolji mogući način izbjeći tijekom cijele godine – i time se mogu povećati skriveni dobici. Prednosti prevladavaju i za špedicije i poduzeća. Oni mogu pomoću burze skladišta brzo i uz malen angažman osoblja odabrati prikladna skladišta u cijeloj Europi i usporediti troškove.


Pritom su mogućnosti za pronalaženje odgovarajućih rješenja na burzi skladišta to veće što je veći i opsežniji raspon ponuda. Tako primjerice TIMOCOM unutar svog sustava Smart Logistics System nudi i burzu skladišta koja pokazuje daleko najveću mrežu različitih skladišnih prostora i vrsta skladišta u Europi – bez dodatnih troškova. Korisnici sustava automatski imaju pristup burzi skladišta i potencijalno više od 7000 ponuđača skladišta iz 44 europske zemlje. Najrazličitije potrebe mogu se zadovoljiti na najbolji mogući način: od dugoročnog uskladištenja do kratkoročne i srednjoročne rezervacije skladišnog prostora. Tako i sezonska roba kao što je porculanski zec za uskršnje ukrase pomoću burze skladišta može pronaći odgovarajuće mjesto u skladištu.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh