10.09.2013

Suradnja kao čimbenik inovacija: Angažman se isplati u praksi

TimoCom se zalaže za obrazovanje, istraživanje i razvoj

(2)

Obrazovne institucije i poduzeća često se žale na veliki raskorak između istraživanja i razvoja. Znanost i obrazovanju zahtjevaju čvrsto umrežavanje. TimoCom, kao pružatelj IT-usluga i lider na europskom tržištu burzi tereta i tovarnih prostora, zalaže se za dijalog i ciljano potiče projekte tamo gdje je je to potrebno: na školama, visokim školama i sveučilištima u čitavoj Europi.

TimoCom predaje know-how mladim naraštajima

Zahtjevi koje tržište rada u današnje vrijeme postavlja pred mlade naraštaje, visoki su. Vrlo često jedan od odlučujućih čimbenika koji otvara vrata:  visoki stupanj praktičnosti. "Svjesni smo naše socijalne i društvene odgovornosti", kaže Christiane Beulen, djelatnica u ljudskim resursima pri TimoComu. "Praktično posredovanje znanja na mlade nužno je zbog inovativnih tehnologija  u IT-branši", objašnjava dalje Beulen. Tako se u okviru regionalnog partnerstva sa Strukovnom školom Hilden redovito održavaju radionice za vježbenike na području stručne informatike. Voditelj radionica André Münz zna što je bitno: "Usvajanje Best-Practice metoda i samostalno učenje čine temelje za profesionalan rad u budućem poslu."  Povrh toga, ponuđač burze tereta podupire i stručne treninge iz drugih stručnih područja tijekom kamups-sajmova ili "Speed-Datings" susreta za vježbenike. Za TimoCom, izobrazba novih stručnih snaga ne započinje tek u poduzeću. Tako veliki angažman oduševljava također i predavače, jer na kraju krajeva i oni imaju koristi od daljeg usavršavanja.

 

Uvid u realan svijet tržišta transporta

TimoCom putem burze tereta i tovarnih prostora, kao i online platforme za transportne natječaje nudi dvije platforme za dodjelu naloga koje optimiraju transportno poslovanje širom Europe. U njegov portfelj stoga ulazi također i suradnja sa školama i sveučilištima drugih država. Kroz školovanja na jeziku pojedine države, đaci i studenti viših godina učenja i semestara dobivaju uvid u relevantnu praksu branše. Pored uloge burzi tereta u cestovnom robnom prometu, predstavljaju se i konkretne web-aplikacije na računalu. "U poslovnom životu većini od njih će korištenje TimoComovih alata pripadati u radnu svakodnevicu, jer oni olakšavaju svakodnevno disponiranje", zna Tina Pandža, TimoComov Country Manager za Hrvatsku. Budući tehničari i inženjeri logistike na taj će način još bolje upoznati povezivanje branši  IT-a i logistike, koje su obje usmjerene prema budućnosti.

 

Otvaranje perspektiva za posao u logističkoj branši

Zahvaljujući inicijativama IT-poduzeća, izbor zanimanja ili početak rada u zanimanju trebali bi biti lakši. Betreiber TimoCom polaznicima izdaje potvrde o sudjelovanju ili certifikate nakon svakog položenog stupnja daljeg obrazovanja, koje oni mogu priložiti svojim molbama za posao, što je često veliki plus kod traženja zaposlenja", naglašava Dirk Hardy, učitelj na Strukovnoj školi Hilden. Mnogi poslodavci već traže preko burzi za zapošljavanje ili zavoda za zapošljavanje osoblje s poznavanjem TimoComovih proizvoda. Udžbenici za obrazovanje špediterskih trgovaca također uzimaju u obzir na praksi bazirani model burze tereta ti tovarnih prostora TC Truck&Cargo®. Činjenicu da bi angažman trebao započeti još ranije demonstrira udruga Ambasadori transporta  (Transportbotschafter e.V). uz podršku Njemačkog saveza špedicije i logistike (Deutscher Speditions- und Logistikverband e.V. - DSLV) i TimoComa. Inicijativa "Budućnost logistike" ciljano se obraća budućim profesionalnim logističarima na završnim godinama, informacijskim centrima za zapošljavanje i na sajmovima za zapošljavanje.  "U vremenima u kojima nema dovoljno stručnih kadrova, želja nam je potaknuti interes za radna mjesta u logistici i pružiti uvid u taj raznovrsni svijet zanimanja", objašnjava ambasadorica transporta Hanna Frese.

 

Zajednički projekti za zelenu budućnost

Razmišljanja o umrežavanju idu i korak dalje. Cilj aktualnih istraživačkih projekata je razvijanje zelenih koncepata logistike, kako bi poduzeća u ekološkom smislu postala još održivijima i učinkovitijima.  Krajem lipnja započeo je zajednički projekt  „Green²: Green Logistics in Agrobusiness“, u kojem sudjeluje sveukupno 22 poduzeća i visokih škola iz Njemačke i Nizozemske. Kao zeleno poduzeće, TimoCom ovdje donosi svoje stručno znanje o temama kao što su smanjenje energije i emisija Co2, kao i poboljšanje procesa u skladištenju i transportu. Zelena logistika nudi mogućnosti za poboljšanje konkuretnosti i otvara inovativne perspektive za budućnost na tržištu logistike. I to je jedan od odučujućih argumenata koji će se isplatiti u praksi i učiniti branšu još atraktivnijom za mlade ljude.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh