19.10.2017

Natprosječno visok volumen tereta u 3. tromjesečju

Transportni barometar: TimoCom bilježi svevremenski visoke terete u slijedu

(1)

Erkrath, 6.10.2017. – Transportni barometar TimoComa za prethodno treće tromjesečje pokazao je da teret i dalje prekoračuje slobodne kapacitete utovarnog prostora. Zabilježen je omjer tereta i utovarnog prostora od prosječno 71:29. Razina tereta je u ljetnim mjesecima srpanj, kolovoz i rujan i dalje narasla. Ali, kako možemo objasniti taj fenomen na europskom tržištu?

Nakon što je drugo tromjesečje već završilo s najvišim udjelom tereta, taj isti trend se kod TimoComa, ponuđača najveće europske transportne platforme, nastavio i za treće tromjesečje 2017. Prema njemačkom federalnom zavodu za statistiku samo Njemačka je u srpnju izvozila osam posto više nego u usporednom razdoblju prethodne godine. Oba indikatora ukazuju na sve jače i rastuće gospodarstvo u kojem profitiraju i transportna poduzeća. Kao posljedica toga traži se sve više slobodnih kapaciteta, ali oni su trenutno popunjeni.

Ljeto donosi više tereta

Srpanj je naspram lipnja bilježio minimalan trend opadanja od 76 posto udjela tereta na 71 posto. Ako polazimo od optimalnog izjednačenog omjera tereta i utovarnog prostora od 50:50, volumen tereta bio je ipak znatno veći ovog mjeseca. U usporedbi s prethodnim godinama, udio tereta ove je godine na znatno višoj razini (2015.: 51 %, a 2016.: 54 %). Lijepi ljetni mjeseci često su razlog povećanja potražnje. No, zbog ekonomske je uspješnosti iznimno mnogo nalogodavaca u Europi tražilo odgovarajuće utovarne prostore.

Kolovoz je zabilježio omjer tereta i utovarnog prostora od 65:35. Teret je naspram prethodnog mjeseca pao na 6 postotnih bodova, ali udjeli tereta ovdje su bili još znatno veći od dostupnih utovarnih prostora. Naspram proteklih je godina na raspolaganju bilo znatno više tereta (2015: 45%, a 2016.: 51%). Prema konjunkturnom barometru njemačkog instituta za gospodarstvo indeks je sa 106 bodova u kolovozu bio znatno iznad obilježja od 100 bodova. Konjunkturni barometar tako signalizira snažan rast u njemačkom gospodarstvu te još veću razinu nego u 2. tromjesečju.

Kao i u svibnju, rujan je iznenadio s novim svevremenskim povećanjem tereta od 78 posto i označio početak zlatne jeseni. Slijedom toga je udjel tereta naspram prethodnih godina bio znatno viši (2015: 52%, a 2016.: 61%). Glasnogovornik tvrtke TimoCom, Gunnar Gburek, pojašnjava moguće razloge: „Konjunkturne brojke na mnogim mjestima optimistično se podudaraju. Bilo je vrijeme odmora, ljudi su mnogo putovali i više su konzumirali. To je oživjelo transportnu branšu, ali je istovremeno još jače suočilo s već postojećim manjkom vozača.“

Izgledi za mnogo tereta pred kraj godine

Gburek pozitivno gleda na posljednje tromjesečje godine, ali prepoznaje i razvoj na transportnom tržištu koje se mora uzeti za ozbiljno: „Visok volumen tereta od prednosti je za pružatelje transportnih usluga. Imaju više vremena za postizanje adekvatnih cijena. Sada trenutno sve ukazuje na jak gospodarski rast, s druge strane je još potrebno savladati nadolazeći radni volumen, inače se tempo usporava.“

U tvrtci TimoCom polazimo od toga da će između tereta i dostupnog utovarnog prostora kao i prije postojati neuravnoteženost.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh