08.05.2017

TimoCom bilježi snažan početak godine

Transportni barometar u 1. tromjesečju: Punim teretom naprijed u smjeru proljeća

(4)

Erkrath, 10. 4. 2017. –europsko je tržište prijevoza u usporedbi s prošlim početkom godine prošlo snažan start, što bez sumnje potvrđuju aktualni podaci TimoCom transportnog barometra.  Vrijednost udjela tereta u odnosu na slobodni kapacitet utovarnog prostora u 1. tromjesečju bila je 43:57. Čak ni klasični pad količine tereta u veljači nije u završnom obračunu na kraju prva tri mjeseca mogao poljuljati transportni barometar.

U usporedbi s slabim vrijednostima početkom 2016. godine (30:70), europska je transportna branša predstavila značajno aktivniji uzmah. Međutim, nakon što je prošla godina naposljetku završila bogato teretom, pozitivno se djelovanje provuklo i kroz prva tri mjeseca 2017.

Tržište prijevoza odupire se veljači

U siječnju je udio tereta iznosio 44 posto, što je samo 7 postotnih bodova manje od jakog božićnog mjeseca prosinca. Gunnar Gburek, glasnogovornik tvrtke TimoCom, razjašnjava zašto je, između ostalog, godina za europsku transportnu branšu tako dobro počela: „Ekstremno niski vodostaji u rijekama donijeli su cestovnom prijevozu brojne ture. Nadalje, zbog blagih su se vremenskih uvjeta transporti mogli provoditi bez ograničenja tipičnih za zimu.“

Iskustvo prošlih godina potvrđeno je i ovaj put, jer udio tereta u veljači je prema očekivanjima najprije nazadovao. Tako je sredinom tromjesečja za 39 % ponuđenog tereta bilo 61 % slobodnih utovarnih prostora. Dani koji nedostaju najkraćem mjesecu doduše nisu bili toliko primjetni kao 2016. (21 %) te je i u veljači blago vrijeme utjecalo na aktivnost prijevoza.
Prve su zrake sunca oživjele europsko tržište prijevoza. Tako je u ožujku ponovno bilo više robe za prijevoz od točke A do točke B. Početak proljeća i lijepo vrijeme izmamili su ljude van, što je pozitivno utjecalo na količine koje je bilo potrebno transportirati.  Transportni se barometar povisio za 8 % na udio tereta u iznosu 47 % i učinio ožujak najjačim mjesecom u tromjesečju. 

Proljetni teret na vidiku

S pogledom u smjeru proljeća postavlja se pitanje kojim će tijekom trasnportna branša dalje krenuti.  „Polazim od toga da će za radnike praznici sigurno imati utjecaja na ekonomske podatke u odnosu na prethodnu godinu.  Međutim, predstojeći će uskrsni blagdani dovesti do povećane potrošnje među stanovništvom te time i do većih količina tereta. Loši okvirni uvjeti prouzrokovani gospodarskim i političkim nesigurnostima za sada nisu osjetni. Kakav će utjecaj oni imati na razvoj europske transportne branše, ostaje upitno“, objašnjava Gburek svoju procjenu. 

Unatoč ovim nejasnoćama TimoCom polazi od toga da će se u travnju, svibnju i lipnju tradicionalno postaviti više teretnih naloga u transportnoj platformi TimoCom te da će količine tereta time ponovno prekoračiti slobodne kapacitete.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh