02.12.2013

TimoCom podupire preporuke udruge IRU

Vodič je osmišljen kako bi transportnoj industriji olakšao pouzdano korištenje burzi utovara

(2)

Ekonomske i ekološke prednosti korištenja burze tereta i utovarnih prostora dostupne su i za pružatelje usluga transporta i za nalogodavce. Međutim, i ponuđači i korisnici su suočeni s izazovima i rizicima s kojima se bavi i o kojima diskutira Međunarodna unija cestovnog prijevoza (IRU). Na vijeću IRU Goods Transport Council (CTM) u Ženevi, 7. studenog 2013., sudjelovalo je 170 članova iz 74 zemlje, u svrhu usvajanja smjernica za sigurno postupanje burzama tereta. Glavni predstavnik TimoCom-a, Marcel Frings, u svom izlaganju je dao duboki uvid u složenu temu i predstavio opsežan sigurnosni paket.

 

Posvećenost čistom poslovanju

 

Analiza globalnih udruga za cestovni promet pokazuje povećanje korištenja burze tereta u svrhu smanjenja praznih vožnji odn. nedovoljno iskorištenih teretnih prostora. Online platforme ovog tipa time zapravo olakšavaju užurbanu svakodnevnicu disponenata, pomažu u smanjenju troškova i generiranju prihoda. U prijevoznoj industriji dominira veliki pritisak konkurencije koji kod mnogih tvrtki ne dozvoljava dostatne financijske rezerve. 

 

Kako bi spriječili "crne ovce", pokušaje prevare ili organizirani kriminal, sve stranke uključene u prijevoz bi se trebale štititi od netočnih ili nevažećih dokumenata, nedospjelih uplata ili krađe tereta. Dopredsjednik IRU Pere Padrosa je za to izjavio: "Burze tereta su već dugo stvarnost, međutim, postoje rizici za korisnika i tu nastupa nedostatak edukacije o tome kako se nositi s tim rizicima. Iz tog razloga smo razvili smjernice u kojima se dotičemo poslovnih mogućnosti, izazova, potencijalnih nelojalnih poslovnih praksi i općih mjera opreza pri korištenju burzi tereta." 

 

Povjerenje je dobro, kontrola je bolja

 

U okviru ženevskih susreta govorio je i Marcel Frings iz tvrtke TimoCom, i to o izazovima i mogućnostima burzi tereta. Frings je u ime informatičkog poduzeća predstavio višestupanjski sigurnosni sustav tvrtke TimoCom. Uz do 450 000 dnevnih ponuda tereta i utovarnih prostora, poduzeće koje postoji još od 1997. godine nudi posebno visoke zahtjeve po pitanju sigurnosti. To uključuje detaljnu i dosljednu kontrolu svih klijenata i poslovnih evidencija prije odobrenja pristupa platformi, nadležni pravni savjet u kritičnim slučajevima, kao i sofisticirani informatički sustav sa sigurnosnim pristupima. "Naš moto glasi 'Povjerenje je dobro, kontrola je bolja' i ponosni smo što možemo više nego zadovoljiti kriterije IRU", zaključio je glavni predstavnik nakon događaja. Prvi korak za sigurno korištenje burzi tereta učinjeno je usvajanjem i objavljivanjem smjernica. Potom se preporuke, naravno, moraju i uvažiti – samo na taj način rizici mogu biti što manji.

 

Više informacija o TimoCom-u možete pronaći na www.timocom.com.hr. Smjernice IRU-e, “Guidelines for the safe use of freight exchanges“, možete pronaći na www.iru.org.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh