13.11.2018

TIMOCOM: Potražnja utovarnog prostora u Europi stalno je na visokoj razini

Bez „ljetnog zastoja“ u trećem tromjesečju

(1)

Erkrath, 24. listopada 2018. – Rastuće gospodarstvo unutar Eurozone i u trećem je tromjesečju ove godine odgovorno za snažnu potražnju za transportnim kapacitetima na tržištu. „Potražnja za utovarnim prostorom gotovo je ista u ljetnim mjesecima“, kaže glasnogovornik poduzeća TIMOCOM, Gunnar Gburek. „Stalno je na visokoj razini.“

„Potražnja za utovarnim prostorom gotovo je ista u ljetnim mjesecima“

Od srpnja do kolovoza 2018. na najvećoj europskoj transportnoj platformi koja je dio sustava Smart Logistics System TIMOCOMa bilo je 71 upita za teretom i 29 za utovarnim prostorom. Jednako kao i u 2017. godini. Omjerom od 55:45 ponuda tereta naspram utovarnog prostora u trećem tromjesečju 2016. pokazala se još izjednačenije.

Više od 40 milijuna ponuda tereta i utovarnog prostora

U trećem tromjesečju 2018. na platformi je oko 127 000 korisnika diljem Europe postavilo više od 40 milijuna (40 836 838) ponuda tereta i utovarnog prostora. Pritom je broj ponuda tereta (33 696 838) znatno pretekao broj ponuda utovarnog prostora (7 140 018) s omjerom od 83 naspram 17 %.

„Ove godine nismo imali ljetni zastoj“, komentira Gburek brojke. U narednim tjednima očekuje se sezonski porast potražnje za transportnim kapacitetima. Tako je „vruća jesen“ za logistiku već započela.

Nedostatak vozača kamiona glavni je uzrok uskih grla

Glavni uzrok uskih grla u vrijeme porasta: nedostatak vozača kamiona. Kako bi se kratkoročno stvorili teretni kapaciteti, postojeći kamioni morali bi se iskoristiti što je bolje moguće i izbjeći prazne vožnje, kaže Gburek. Veća produktivnost mogla bi se stvoriti izbjegavanjem zastoja na cestama i rampama za utovar, čime se smanjuje neproduktivno vrijeme za vozače kamiona.

Istraživanje se temelji na vrijednostima transportnog barometra Smart Logistics Systema tvrtke TIMOCOM, IT infrastrukture za digitalno umreženi transportni svijet. Tu se svakog dana postavlja do 750 000 pouda tereta i utovarnog prostora.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh