21.02.2019

TIMOCOM: Snažan završni kvartal za transportnu branšu

TIMOCOMov transportni barometar bilježi nesmanjeno veliku potražnju za kapacitetima utovarnog prostora u Europi

(2)

Erkrath, 14.02.2019. – Europsko tržište transporta u zadnjem kvartalu prošle godine pokazuje se potpuno nezainteresiranim za međunarodne trgovinske sukobe i tmurne mogućnosti konjunkture. „Transportna branša doživjela je tradicionalno jak završni kvartal”, komentira glasnogovornik poduzeća TIMOCOM Gunnar Gburek aktualne brojke transportnog barometra.

„Cijene transporta i u 2019. godini i dalje će se nalaziti pod pritiskom budući da su kapaciteti za transport oskudan resurs”, prognozira Gburek.

Pomoću tog instrumenta za analizu ovo IT-poduzeće svakog kvartala prikuplja razvoj ponude i potražnje transporta na burzi tereta integriranoj u sustav Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM.  Sa 127 000 korisnika i do 750 000 međunarodnih ponuda utovarnog prostora i tereta dnevno ona je najveća burza tereta za transport cestovnim prijevozom u Europi.

Kapaciteti za transport u 2019. godini oskudan su resurs

Prema analizi četvrtog kvartala potražnja tvrtki koje su preko TIMOCOMa plasirale svoje ponude tereta na tržištu transporta su izrazito nadmašivala broj ponuđenih, slobodno raspoloživih kapaciteta kamiona. Tako je u razdoblju od listopada do prosinca 2018. godine na burzi tereta u prosjeku 71 ponuda tereta stajala nasuprot 29 ponuda utovarnog prostora.

Taj rezultat dokumentira nepromijenjeni nerazmjer između velikih količina tereta i postojećih kapaciteta kamiona na tržištu transporta. „Cijene transporta i u 2019. godini i dalje će se nalaziti pod pritiskom budući da kapaciteti za transport ostaju oskudan resurs”, prognozira Gburek. Smirivanje nije na vidiku: nedostatak vozača kamiona u Njemačkoj će se i dalje zaoštravati i tako će se sve snažnije razvijati u regulirajući faktor rasta za gospodarstvo.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh