30.10.2020

TIMOCOM Transportni barometar: Prekoračena granica od 10 milijuna

Treći kvartal 2020. uz znatan oporavak – širom Europe osjetna potreba za nadoknadom gubitaka u transportu

Ponude tereta u Europi

Erkrath, 30. 10. 2020. – Cestovni promet tereta u Europi od srpnja do rujna ove godine znatno se ubrzao. Ponude tereta registrirane pomoću TIMOCOM Transportnog barometra u trećem kvartalu 2020. ponovo su uspostavile ravnotežu narušenu vrlo lošim drugim kvartalom ove godine uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Brojke su u svakom mjesecu čak nadmašile vrijednosti iz prethodne, 2019. godine.

U domaćem prometu i u prekograničnom prometu tereta u trećem kvartalu 2020. pokazuju se značajni uzlazni trendovi. Prvi put od početka koronakrize prekoračena je vrijednost od 10 milijuna tereta unutar jednog mjeseca.

Dakle, računajući zajedno s unosima tereta iz sve 44 europske zemlje koje barometar obuhvaća, bilo je prisutno 111 posto više ponuda tereta u usporedbi s prethodnim kvartalom (Q3 u usporedbi s Q2 2020.). U usporedbi s istim kvartalom 2019. godine bilo je prisutno 17 posto više tereta (Q3 2020. u usporedbi s Q3 2019.). Pritom su najbolji rezultati postignuti u rujnu. Tada je prvi put od početka koronakrize bilo prisutno više od 10 milijuna tereta unutar jednog mjeseca. Tako je čak i najbolja vrijednost 2019. godine – također u rujnu – prekoračena za 26 posto. „Razlozi za to sigurno se nalaze u relativno povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u ljetnim mjesecima i osjetnoj potrebi za nadoknadom gubitaka u transportu nakon karantene u mnogim europskim zemljama”, izvještava Gunnar Gburek, glasnogovornik tvrtke TIMOCOM. Tako je, primjerice, posebno snažno pogođena Italija početkom lipnja završila svoju vrlo strogu karantenu, a i Španjolska je krajem lipnja ukinula izvanredno stanje. Nakon zastoja u proizvodnji širom zemlje u gotovo cijeloj Europi proizvodnja se uglavnom ponovo pojačala.

 

Milijun tereta više u domaćem prometu

Očito snažna potreba za nadoknadom gubitaka u transportu prepoznatljiva je i u domaćem prometu. Unutar Njemačke logistika je znatno nadoknadila gubitke i također bez iznimke nadmašila vrijednosti iz prethodne godine: u trećem kvartalu 2020. uneseno je više od milijun tereta više nego u istom razdoblju 2019. U usporedbi s drugim kvartalom 2020. ta vrijednost se eksponencijalno povećala. Preneseno na pojedine mjesece, to je detaljno značilo sljedeće: srpanj 3 posto, kolovoz 17 posto, rujan 73 posto. I francuska logistika nadoknadila je gubitke u nacionalnom prometu. Ovdje je opseg u trećem kvartalu 2020. rastao za više od 12 posto mjesečno.

 

Prekogranični transporti u uzlaznom trendu

U prekograničnom prometu tereta pokazuje se općeniti uzlazni trend. Primjerice, tako su se ponude tereta iz Njemačke prema Francuskoj unatoč koronavirusu znatno povećale i u usporedbi s prethodnom godinom i u usporedbi s Q2 2020. Do 72 posto. Isto vrijedi za terete iz Njemačke prema Belgiji. U sva tri mjeseca povećanje je iznosilo najmanje 30 posto. Detaljno: iz Njemačke prema Francuskoj: srpanj 72 posto, kolovoz 35 posto, rujan 34 posto; iz Njemačke prema Belgiji: srpanj 30 posto, kolovoz 60 posto, rujan 65 posto.

 

Čak i zemlje s najlošijim rezultatima nadoknađuju gubitke

Tradicionalno slabije zemlje također su ojačale. Koliko je potreba za nadoknadom gubitaka tereta nakon ograničenja zbog koronavirusa širom Europe bila velika, pokazuje čak i pogled na zemlje koje općenito u usporedbi s 2019. godinom bilježe negativne vrijednosti. Unatoč negativnim vrijednostima usporedbe prethodne godine s 2020. i u tim nacijama je u trećem kvartalu ove godine prepoznatljivo znatno poboljšanje. To znači, primjerice, iz Njemačke prema Mađarskoj: srpanj -44 posto, kolovoz -34 posto, rujan -16 posto. Ili iz Njemačke prema Češkoj: srpanj -41 posto, kolovoz -8 posto, rujan -3 posto.

Pomoću Transportnog barometra FreightTech poduzeće TIMOCOM od 2009. godine u 44 europske zemlje analizira razvoj ponude i potražnje transporta burze tereta integrirane u sustav Smart Logistics System. Više od 135 000 korisnika stvara do 750 000 međunarodnih ponuda utovarnog prostora i tereta dnevno. Taj sustav pomaže više od 45 000 klijenata tvrtke TIMOCOM da pametno, sigurno i jednostavno postignu svoje logističke ciljeve.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh