03.09.2020

TIMOCOM Transportni barometar: Korona uzrokuje drastične gubitke

Jaki mjeseci za prijevoz tereta ugroženi diljem Europe – oporavak je primjetan od lipnja

TIMOCOM Transportni barometar

Erkrath, 3. 9. 2020. – Kao posljedica pandemije došlo je do velikog pada prijevoznih usluga diljem Europe čak i u tradicionalno jakim mjesecima travnju i svibnju. „Naš transportni barometar u drugom tromjesečju 2020. pokazuje opadanje prijevoza tereta za ukupno 45 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine”, kaže Gunnar Gburek, glasnogovornik tvrtke TIMOCOM. U njemačkom su inozemnom prometu brojke od drugog tromjesečja ove godine još više pale.

Korona dovodi do drastičnog smanjenja količine transporta, a ponovo je u porastu od lipnja

Nakon šoka zbog korone slijedi blaži oporavak

Teretni promet unutar Njemačke također je opao u cijelom tromjesečju, za značajnih 49 posto u odnosu na prethodnu godinu. Preciznije, teretni su gubici koje je uzrokovala korona u travnju bili manji za 67 posto u odnosu na prethodnu godinu. U sljedećim mjesecima svibnju (- 53 posto) i lipnju (- 23 posto), razvoj njemačkog tržišta sve se više uspinjao k razini iz prethodne godine.

Ovaj je trend prisutan u cijeloj Europi. Konkretno, u 44 europske zemlje pregledane transportnim barometrom bilo je 69 posto više prijevoza tereta nego u svibnju. U lipnju 2020. razlika je u odnosu na isti mjesec prethodne godine iznosila samo 17 posto manje. „Svakako moramo pažljivo pratiti daljnji razvoj pandemije. Ali lipanjski podaci daju razloga za nadu da smo prešli najdublji ponor u logistici”, kažu iz TIMOCOMa.

 

Logistika u karanteni

Procjene pojedinih zemalja posebno pokazuju koliko su brojevi transportnog barometra povezani s učincima korone i političkim reakcijama na njih.

Ponude tereta za putovanja iz Njemačke u Francusku smanjene su u travnju za 84 posto, a u svibnju ponovno za 67 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sredinom svibnja Francuska je ukinula strogu zabranu izlaska. U lipnju je potražnja naglo porasla, čak za 16 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Slična se slika pokazala i u Austriji, koja je svoju granicu s Njemačkom ponovno otvorila u lipnju. Ovdje je broj ponuda iz Njemačke pao za 70 posto u travnju i za 59 posto u svibnju u odnosu na iste mjesece prethodne godine. Sljedeći mjesec je, pak, opao za 18 posto u odnosu na lipanj 2019. godine.

Količina tereta iz Poljske u Njemačku također je pala za polovicu u travnju 2020. u odnosu na travanj 2019. (- 53 posto). Međutim, na kraju tromjesečja u lipnju došlo je do brzog porasta od 96 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

„Njemački izvoz zabilježio je neviđeni pad u travnju ove godine. Cestovni prijevoz drastično je pogođen, što jasno pokazuje i naš transportni barometar. Nitko ne može predvidjeti koliko će potrajati trenutni uzlazni trend. No, s obzirom na trenutni razvoj, industrija može na drugu polovicu godine gledati s više samopouzdanja”, komentira Gunnar Gburek.

Pomoću transportnog barometra FreightTech poduzeće TIMOCOM od 2009. godine u 44 europske zemlje analizira razvoj ponude i potražnje transporta burze tereta integrirane u sustav Smart Logistics System. Više od 130 000 korisnika stvara do 750 000 međunarodnih ponuda utovarnog prostora i tereta dnevno. Taj sustav pomaže više od 43 000 klijenata tvrtke TIMOCOM da pametno, sigurno i jednostavno postignu svoje logističke ciljeve.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh