21.02.2024

Transportni barometar Q4: Analiza europskog cestovnog teretnog prometa i izgledi za 2024.

ponuda tereta i teretnog prostora

Potražnja za prijevoznim kapacitetima nije pala, a prognoza za 2024. pretpostavlja vrijednosti iznad prošlogodišnjih - uz jednu iznimku. 

U četvrtom tromjesečju 2023. bilo je ukupno 18% više ulazaka tereta u odnosu na prethodnu godinu. Porast na kraju godine, između ostalog, posljedica je povećanja potražnje, posebice zbog sezonskih aktivnosti poput božićne kupovine, nadopune zaliha i povećane aktivnosti potrošača pred blagdane. Budući da su mnoge prijevozničke tvrtke smanjile svoje kapacitete, omjer tereta i utovarnog prostora vidljivo je porastao, što pokazuje TIMOCOM-ov transportni barometar.

Manje apsolutnih unosa tereta u godišnjem pregledu

Općenito, 2023. godinu karakterizirao je značajan pad količine ulazaka tereta na spot tržište. Diljem Europe ulasci su prošle godine pali za 31%, a unutar Njemačke za čak 40%. To sugerira da je gospodarski pad koji mnogi ekonomski instituti očekuju od početka 2023. bio vidljiv i na prometnom tržištu prošle godine. 

Nasuprot tome, cijene prijevoza na njemačkom tržištu porasle su u četvrtom kvartalu. Cijene kamionskog prijevoza ovdje su bile do 10% iznad prošlogodišnjih vrijednosti, ali ispod najviših vrijednosti iz 2021. godine. Ovakav razvoj događaja prvenstveno je posljedica povećanja plaća i troškova energije. Osim toga, prijevoznici su u četvrtom tromjesečju smanjili ulaske kamiona za ukupno 15,3% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. U prosincu je uneseno 21% manje utovarnog prostora nego prethodne godine. 

ponuda utovarnog prostora-transportni barometar Q4-2023-hr_EU-EU_900x600px (2)

Razvoj ponude utovarnog prostora u Europi u 4. kvartalu 2023. 

Razvoj cijena i povećanje transportnih potreba u proljeće

Prema prometnim udrugama, cijene prijevoza u 2024. godini morat će značajno porasti. Procjene upućuju na povećanje do 12%, potaknuto dodatnim troškovima, posebice povećanjem cestarina u Njemačkoj. 

“Mnogi pošiljatelji ne vjeruju u tako visoka povećanja”, izvještava Gunnar Gburek. “Oni pretpostavljaju povećanje cijena od maksimalno 6 posto. Ove različite procjene dovest će do teških pregovora između klijenata i izvođača.”

Najniži godišnji udio tereta očekuje se u veljači

Na temelju dugoročnih promatranja i analiza može se pretpostaviti da će barem u siječnju i ožujku 2024. potražnja za teretnim prostorom biti iznad prošlogodišnjih vrijednosti. Privremena najniža vrijednost za godinu očekuje se u veljači. Ovakav razvoj će se primijetiti u gotovo svim europskim zemljama i povećat će pritisak na cijene vozarina. 

Od ožujka nadalje, iskustvo pokazuje da će zahtjevi za prijevozom ponovno porasti i dovesti do odgovarajućeg povećanja udjela tereta. Do lipnja bi potražnja za transportnim kapacitetom diljem Europe mogla ostati na stabilnoj razini i premašiti omjer tereta i teretnog prostora od 60:40 (vidi prognozu na slici). Ovdje najvjerojatnije neće biti ostvarene vrijednosti iz 2021. i 2022. godine. 

TIMOCOM-ov transportni barometar pokazuje razvoj cestovnog teretnog prometa u Europi. Podaci daju utemeljen pregled aktualnih promjena na prometnom tržištu te realan pogled na nadolazeću godinu. 

 

 

Ovo bi vas također moglo zanimati:

 

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh