09.08.2016

Transportni barometar: Lagani višak tereta u 2. tromjesečju

Proljetni mjeseci bogatiji teretom nego početak godine

(3)

Erkrath, 21.07.2016 - Transportni barometar tvrtke TimoCom za europsko transportno tržište u 2. tromjesečju pokazuje lagani višak tereta. TimoCom je stoga u proljetnim mjesecima zabilježio omjer tereta i utovarnog prostora od 52:48. Određenih je mjeseci, naravno, bilo znatnih oscilacija.

Nakon slabog početka godine, zahvaljujući toplijim temperaturama pri kraju 1. tromjesečja odledila se i transportna branša. Neizvjesno je bilo hoće li tržište ponijeti ovaj pozitivan razvoj i u sljedeće tromjesečje.

Proljetni tereti na toboganu

Trenutne brojke govore same za sebe: Najavljeni zamah doveo je do gotovo uravnoteženog omjera tereta i utovarnog prostora. Udio tereta od 49 % u travnju nadmašio je prethodni mjesec ožujak za cijelih 16 postotnih bodova. U usporedbi s prethodnim godinama, travanj je nešto slabiji: Udio tereta 2015. godine bio je 53 %, a 2014. godine 54 %. Taj živahan učinak ožujka travanj nažalost nije mogao podignuti na razinu kao i prethodnih godina.

No, na tome nije ostalo: Transportni barometar dao je sve od sebe i u svibnju porastao za dodatnih 10 postotnih bodova. Tako je uz svoj kvartalni i dosadašnji godišnji vrhunac uspostavio 59 % udjela tereta. Glavnom je predstavniku tvrtke TimoCom, Marcelu Fringsu, objašnjenje na dohvat ruke: „Porast je posljedica mnogih produženih vikenda i kraćih radnih tjedana tijekom mjeseca s praznicima. Disponenti su robu morali u manje vremena prenijeti preko cesta ka klijentu“.

Ovaj uzlet je, međutim, bio kratkog vijeka. Udio tereta je u lipnju ponovno pao za 11 postotnih bodova te je s 48 % još jedan postotni bod ispod početne vrijednosti drugog tromjesečja. U usporedbi s prethodnim godinama lipanj je slabije kotirao: Udio tereta je 2015. bio izjednačen s 50 %, a u 2014. godini 51 % uz lagani višak tereta.
Pogled na potpune brojke pokazuje da je u TimoComovu transportnu platformu postavljeno ukupno više ponuda nego u isto vrijeme prošle godine.

Mirni izgledi za 3. tromjesečje

Unatoč neravnomjernom razvoju pojedinačnih mjeseci, u cijelom 2. tromjesečju je naspram 52 % udjela tereta bilo 48 % slobodnog kapaciteta. Sve u svemu, 2. tromjesečje bilo je znatno bogatije teretom nego početak godine.

Ali, što druga polovica godine sprema za transportno tržište? „Izgledi za nadolazeće mjesece moraju se razmatrati u skladu sa određenom zemljom. Prema indeksu poslovne klime "ifo Geschäftsklima", gospodarski rast u Njemačkoj povećat će se zbog povećanja investicija i potrošnje, a transportni motor pokrenut će se u skladu s tim.

Ekonomska situacija je i dalje najpozitivnije procijenjena u Njemačkoj, dok je situacija u Italiji, Portugalu, Španjolskoj, Austriji i Francuskoj, nažalost, opet pogoršana. Što se tiče Brexita, njegove učinke još je teško procijeniti. Ishod referenduma bio je neočekivani šok i njegovi razmjeri trenutno se ne mogu procijeniti“, kaže Frings.

U tvrtci TimoCom polazimo od toga da će srpanj, kolovoz i rujan proći mirno kao i prethodnih godina te da će tereti od jeseni ponovno nadmašiti slobodne kapacitete na tržištu.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh