13.10.2015

Transportni barometar: Višak tereta i u trećem tromjesečju

TimoCom bilježi ogroman rast ponuda

(2)

Erkrath, 12.10.2015. – TimoCom transportni barometar za treće tromjesečje 2015. prikazuje omjer tereta i utovarnog prostora kao iz udžbenika. Uz teretni udjel od 50,2% i 49,8% raspoloživog utovarnog prostora na europskom prometnom tržištu, omjer je gotovo točno na teoretskom optimumu. Između određenih mjeseci vladale su velike fluktuacije i iznenađenje za početak tromjesečja.

Uz izjednačen omjer tereta i utovarnog prostora izašli smo iz 2. tromjesečja, drito u treći. Zbog ljetnih mjeseci i pripadajućih praznika u većini europskih zemalja, mnogi stručnjaci računali su s opadanjem udjela tereta na transportnom tržištu. Međutim, bilo je drugačije: TimoCom je za srpanj zabilježio omjer tereta i utovarnog prostora od 51:49. Više tereta nego dostupnog utovarnog prostora u prazničkom mjesecu srpnju? To se nije desilo od 2011.

U iščekivanju jake završnice

TimoCom transportni barometar u kolovozu nije nastavio ovaj trend. Pred kraj mjeseca, odnos tereta i utovarnog prostora iznosio je 45:55. Time je udio tereta iznimno pao naspram istog mjeseca prethodne godine (s 47% na 44% u 2014.). Predstavnika tvrtke TimoCom, Marcela Fringsa, ovaj razvoj situacije ne začuđuje: „Udio tereta ove godine od srpnja do kolovoza u stvari nesrazmjerno pada sa šest postotnih bodova. Ostalih je godina u ovo doba to bilo između jednog i tri postotna boda. Ipak, ovdje smo otkrili jednu anomaliju: U godinama u kojima postoji višak tereta u srpnju, udio redovito jače pada u kolovozu – 2011 bilo je primjerice oko 12 postotnih bodova.“

Već prvi tjedan u rujnu pokazuje u kojem smjeru će ići završni mjesec trećeg tromjesečja. Na europskom transportnom tržištu ponude tereta porasle su za četiri postotna boda, ali to nije sve. U rujnu je odnos tereta i utovarnog prostora na TimoCom transportnom barometru posljednji put bio 55:45.

U cjelokupnom je obračunu treće tromjesečje tako moglo ponuditi novi, iako maleni, višak tereta. Ovakvo zaključivanje dvaju kvartala uzastopce posljednji put desilo se prije dvije godine. Međutim, Marcel Frings sa sljedećim iznenađenjem računa u završnom kvartalu 2015. godine. „Zanimljivo je zapitati se hoće li trenutni problem s izbjeglicama imati utjecaja na gospodarstvo i transportnu industriju. U kojoj mjeri će granične kontrole utjecati na transportni tijek? U kojoj će mjeri briga i skrb za izbjeglice paralizirati politiku? To su pitanja kojima ćemo se baviti narednih tjedana i mjeseci. Ipak, izgledi za 4. tromjesečje pozitivni su. Mislim da će startanje u „zlatnu jesen“ u usporedbi s 2013. donijeti listopad pun tereta. Za studeni bih se usudio predvidjeti da će kao i srpanj ponovno biti iznad 50% na tržištu što se udjela tereta tiče.“

Bez obzira na to kakvi će biti nadolazeći mjeseci do kraja godine, jedna stvar je zanimljiva. S varijacijama do 28 postotnih bodova u udjelu tereta, transportni barometar TimoCom vrlo je nepostojan u ovoj godini. No, iza ovih statističkih postotaka skriva se također ogroman porast ponuda tereta i utovarnih prostora u prva tri tromjesečja ove godine. TimoCom je postavio oko ukupno 18% više ponuda na burzi tereta i utovarnih prostora.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh