31.10.2016

Transportni barometar: Višak tereta u trećem tromjesečju

TimoCom bilježi ljetni porast tereta

(1)

Erkrath, 18.10.2016. – TimoCom transportni barometar za 3. tromjesečje 2016. bilježi odnos tereta i utovarnog prostora od 55:45. Najveća europska transportna platforma time označava višak tereta na europskom transportnom tržištu - uz primjetan uspon u jesen.

Treće tromjesečeje do sada je bilo najbogatije teretom ove godine. Ali, to nije bilo sve: U usporedbi s istim tromjesečjem obaju prethodnih godina, sva tri mjeseca su ovoga puta iznad teoretskog optimuma od 50:50. Primjetan trend, što se ne odnosi samo na razvoj u posljednjih nekoliko godina. U 2016. godini je po prvi puta svako tromjesečje pokazalo višak tereta.

Pozitivni ljetni učinci: Više tereta

TimoCom je za srpanj zabilježio udio tereta od 54 % koji je prema prognozama predstavnika tvrtke Marcela Fringsa po pitanju izvješća transportnog barometra od posljednjeg tromjesečja prekoračio kapacitete slobodnog utovarnog prostora. Međutim, zbog nešto slabije usporedne vrijednosti iz prošle godine može se utvrditi jedna zanimljivost: Udjel tereta u srpnju stalno raste iz godine u godinu.
U kolovozu je teret opao na 51 %, pri čemu je udjel tereta svejedno bio veći od dostupnih utovarnih prostora. Tako su vrijednosti tereta u kolovozu zadržale postojanost i nisu pale ispod granice od 50 % kao prethodne dvije godine. Ove brojke dokazuju da je europsko transportno tržište tijekom ljeta ove godine bilo znatno aktivnije.

Vrhunac godine i tromjesečja tek dolazi, jer rujan je nagovijestio mogući start u zlatnu teretnu jesen: Uz udjel tereta od 61 % naspram 39 % slobodnih kapaciteta utovarnih prostora, transportni barometar dosegnuo je dosadašnji vrhunac godine. Time je nadomješten svibanj koji je s 2 postotna boda manje bio vodeći mjesec u 2016. godini. Frings pojašnjava kako je do toga došlo: „Jasan porast možemo pripisati jenjavanju dobrog ljeta koje se još jednom pobrinulo za mnogo mobilnosti ljudi i unutar transportne industrije.“
Osim toga, rujan je bio i daleko bogatiji teretom nego prethodnih godina: Udjel tereta 2015. godine bio je na znatno manjih 52 %, a 2014. na 53 %.

Pogled na apsolutne brojke i u 3. tromjesečju pokazuje da je na transportnoj platformi TimoCom postavljeno ukupno više ponuda tereta i utovarnog prostora nego u istom razdoblju prošle godine.

Izgledi za mnogo tereta pred kraj godine

Nakon jakog 3. tromjesečja ostaje otvoreno uzbudljivo pitanje hoće li se ovaj zamah razviti u stalnu, zlatnu jesen. Predstavnik tvrtke TimoCom, Marcel Frings, uvjeren je: „Znakovi iz rujna ukazuju na jesen bogatu teretima. Po svemu sudeći, visok nivo će se zadržati. “Studeni, međutim, ostavlja prostora za špekulacije: Hoće li se i ovaj srozati za 11 postotnih bodova kao i onaj prošle godine?
Frings pojašnjava: „Njemačko gospodarstvo osigurano je stabilnim tržištem rada i snažnim konzumom i moglo bi djelovati kao dobar pokretački motor za Europu.“

U tvrtci TimoCom polazimo od toga da će transportni barometar pokazati višak tereta i pred kraj godine.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh