23.01.2017

Transportni barometar: Zima puna tereta

TimoCom u 4. tromjesečju 2016. po prvi put bilježi više tereta od utovarnog prostora

(1)

Erkrath, 09.01.2017. – Transportni barometar tvrtke TimoCom je za 4. tromjesečje prikazao odnos tereta i utovarnog prostora od 53:47. To je mala senzacija, jer TimoCom je ovim rezultatom po prvi put zabilježio višak tereta u ovo doba! Jedno je sigurno: Europsko transportno tržište bilo je sve osim smrznuto.

Treće tromjesečje je završilo uz 61 % udjela tereta kao maksimum za godinu i tromjesečje. Toliko se u ovom trenutku može otkriti: Tako velik volumen tereta nije uslijedio tijekom sljedećih mjeseci. Ipak, bili su bogatiji teretom no ikad prije. Sva tri mjeseca dostigla su obilježje 50 % i time su držale razinu prethodnog i istovremeno najjačeg tromjesečja 2016.

Višak tereta u cijelom 4. tromjesečju

Glasnogovornik tvrtke TimoCom Marcel Frings predvidio je u zlatnu jesen trećem kvartalnom izvješću za transportni barometar godine 2016. Najnoviji podaci pokazuju da je bio potpuno u pravu. Tako je u listopadu 2016. za 59 % ponuđenog tereta bilo 41 % slobodnog kapaciteta utovarnog prostora.

Uzbudljivo je bilo pitanje hoće li studeni u skladu s posljednjim godinama biti u padu. To strahovanje se pokazalo istinitim u početku, ali zahvaljujući snažnoj jeseni, teretni udio se u studenom 2016. mogao još zadržavati na 50 %. Jedna posebna stvar po tom pitanju: To je nevjerojatnih dvanaest postotnih bodova više tereta nego u 2014. i 2015. Jesu li ljudi prošle godine bili aktivniji i jesu li već ranije mislili na božićnu kupnju? Razumljivo. Ali, i u prosincu se i dalje snažno konzumiralo.

Iako je studeni 2016. bio bogat teretom, volumen tereta ponovno je porastao u božićnom mjesecu prosincu i dostigao zaključnih 51 %. Frings objašnjava razloge za jako četvrto tromjesečje 2016.: „Zbog završetka godine bez snijega, teret se mogao transportirati bez vremenskih neprilika. Osim toga, na trenutne radne procese nisu utjecali praznici koje su poslodavci radnicima prijateljski omogućili.“

Pozitivni izgledi za 2017.

Godina 2016. se unatoč mirnom početku razvila u bogatstvo tereta: Udjel tereta je od početka proljeća prestigao slobodne kapacitete utovarnog prostora u rezultatu svakog tromjesečja. Naposljetku, ukupna godina ukazuje na odnos tereta i utovarnog prostora od 48:52 i time tvori dio teoretskog optimuma kao rezultat iz 2015. (46:54).

Što nova godina sprema po pitanju gospodarstva i logistike? Frings je iznimno optimističan: „Godina 2017. će prema prognozama također biti godina rasta. Ipak, postoje rizici poput predstojećih izbora u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj te općeg političkog razvoja. Potrebno je sačekati i vidjeti hoće li to imati odlučujući utjecaj na gospodarske aktivnosti.“

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh