14.07.2015

Transportni barometar: Znatno više tereta u drugom tromjesečju

Udio tereta na transportnom tržištu na najvišoj razini od 2012. godine

(1)

Erkrath, 02.07.2015. – U 2. tromjesečju 2015. TimoCom-ov transportni barometar zakazao je visinski let. S omjerom 54:46 tereta i utovarnog prostora impresivno je potvrđen dobar početak godine. Razlozi za ovaj pozitivan razvoj razni su.

Već u travnju položen je kamen temeljac za 2. tromjesečje bogato teretom. U uvodnom mjesecu teretni udjel na europskom transportnom tržištu porastao je za gotovo 13 postotnih bodova na 53% naspram prethodnog mjeseca. Porast se očekivao zbog uskršnjih praznika u mnogim europskim zemljama, kao i zbog spojenih četverodnevnih tjedana. Količina porasta izuzetna je. Baš kao i razvoj transportnog barometra u narednom razdoblju.

Željeznički štrajk osigurava popunjenu knjigu naloga

U tom je tonu i svibanj pridonijeo teretu. S omjerom 59:41 tereta i utovarnog prostora, transportni barometar jako se udaljio od vrijednosti iz prethodne godine (48:52). Svih 10,6% više teretnih naloga pobrinulo se za oduševljenje među ponuđačima utovarnog prostora. Zanosni svibanj je zbog svojih mnogih praznika diljem Europe oduvijek bio jamstvo za (pre)punu knjigu naloga, ali Marcel Frings, glavni predstavnik tvrtke TimoCom, ove godine daje još jedno moguće objašnjenje za velik porast: „U svibnju su se u Njemačkoj uzastopce dogodila dva velika štrajka unutar industrije prijevoznih dobara putem željeznice. To je uzrokovalo i zatišje za potrebne željezničke kapacitete i na snagu su stupili kamioni. Za transporte unutar Njemačke, kazaljka transportnog barometra danima se nalazila na omjeru tereta i utovarnog prostora od 85:15. Od štrajka željezničara profitirali su prijevoznici iz cijele Europe koji su po potrebi došli i u Njemačku.“

U lipnju se potom sve opet vratilo u normalu. Kao i u protekle četiri godine, završni mjesec kvartala poravnat je na razini. TimoCom transportni batometar na kraju je pokazivao odnos tereta i utovarnog prostora od 50:50 i time najavio ljeto.

Marcel Frings ne očekuje velika iznenađenja i u sljedećem tromjesečju: „Polazimo od toga da će se srpanj, kolovoz i rujan ponašati sukladno posljednjim godinama. U početku 3. tromjesečja, udjel tereta na transportnom tržištu malo će opasti. U kolovozu idemo stepenicu niže – mislim da će minimum biti oko 45% tereta. Od rujna posao ponovno kreće i teret prekoračuje kapacitete na tržištu.“

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh