24.05.2023
3

Prijevoz bez papira: Tako je jednostavno!

New Content Item (3)


Transportni procesi bez dosadne papirologije? Digitalni transportni nalozi to omogućuju. S tehničkog gledišta, takozvani e-CMR odavno je izvediv. Međutim, u brojnim je europskim zemljama, poput Njemačke, provedba blokirana pravnim preprekama. Digitalni transportni nalozi nude brojne prednosti, kako za tvrtke tako i za okoliš. U ovom članku možete pročitati što su to točno transportni procesi i kako ih možete učiniti digitalnijima.

Još uvijek tražite pravi način za digitalizaciju vaših transportnih procesa? Otkrijte aplikaciju za transportne naloge na TIMOCOM burzi tereta i postanite digitalna tvrtka!


Cilj: Što je cilj?

Trgovački zakonik određuje koje podatke prijevoznik može zatražiti prilikom izdavanja transportnog naloga. Tamo je također propisano da se u međunarodnom cestovnom prijevozu tereta mora nositi CMR transportni nalog. CMR je skraćenica za francuski izraz "Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route". Na hrvatskom to jednostavno znači "Konvencija o ugovoru za međunarodni prijevoz robe cestom".

Glavna ideja transportnog naloga je učiniti prijevoz robe lakim, kontroliranim i pravno sigurnim. Mora biti dostupan u četiri primjerka i na sljedećim mjestima:

  • Pošiljatelj
  • Teret
  • Prijevoznik
  • Carinske ili druge vlasti

Ukratko: U praksi, analogni transportni nalog pravno osigurava prijevozni proces, ali je nepotrebno kompliciran brojem potrebnih papirnatih dokumenata.


Želite uštedjeti vrijeme i novac? Nema problema!

Vjerojatno najveća prednost digitalnog CMR-a je ušteda vremena i troškova osoblja. Prema procjenama, korištenje e-CMR-a moglo bi uštedjeti oko četiri eura po dokumentu u usporedbi s analognim transportnim nalogom. Ako uzmemo primjer Njemačke koja godišnje izda oko 150 milijuna transportnih naloga, to rezultira potencijalnom uštedom od 600 milijuna eura.

Ostale prednosti digitalnog transportnog naloga su:

  • Sveobuhvatnim uvodom stvaraju se sučelja s drugim digitalnim sustavima, npr. TMS
  • Mogućnost dokumentiranja štete na teretu u stvarnom vremenu


Digitalni e-CMR neće otići

No, iako bi uvođenje e-CMR-a proces transporta učinilo mnogo učinkovitijim, on još nije široko korišten. S jedne strane, to je zbog činjenice da je uvođenje u početku povezano s ulaganjima u potrebnu tehnologiju. S druge strane, nejasna pravna situacija također dovodi do neprihvaćanja e-CMR-a.

U nekim je državama elektronički zapis jednak transportnom nalogu. Međutim, potreban je pravilnik za “pojedinosti izdavanja, nošenja i predočenja elektroničkog transportnog naloga te postupak naknadnog upisa u elektronički transportni nalog”. To za sada ne postoji.

Bez obzira na to, prijelaz na digitalni transportni nalog sve je bliži. 2019. godine Europski parlament i Europsko vijeće odlučili su da će uporaba digitalnih transportnih naloga biti obvezna od 2026. godine.


Digitalna logistika u praksi

Digitalna obrada transportnih naloga već je neko vrijeme moguća bez problema. Međutim, slanje bez papira nije toliko uobičajeno koliko bi trebalo biti. Ali zašto komunicirati telefonom i faksom kada sve može biti mnogo lakše? Digitalne tehnologije poput aplikacije za narudžbe prijevoza na TIMOCOM burzi tereta pomažu vama i vašim poslovnim partnerima u digitalnoj obradi svih vaših transportnih naloga. Ne samo da brzo komunicirate, već i štedite vrijeme prilikom prikupljanja podataka.

Dodatna prednost: Svi vaši transportni nalozi automatski se prevode na odgovarajući jezik vašeg poslovnog partnera. Jezične barijere mogu se lako prevladati. Osim toga, veliku važnost pridajemo i osjetljivom pitanju sigurnosti u primjeni transportnih naloga. Vaši podaci podliježu najvišim standardima sigurnosti podataka, a pravno obvezujući ugovorni dokumenti nastaju kada predate narudžbu.


Vaše prednosti:

  • Preglednost: Svi transportni nalozi pohranjuju se centralno i njima se može jasno upravljati
  • Brza komunikacija: Digitalna obrada štedi vrijeme i novac
  • Jasna komunikacija: Bez jezičnih barijera zahvaljujući automatiziranoj izradi narudžbe na jeziku vašeg poslovnog partnera
  • Djelujte sigurno: Vaši podaci su zaštićeni i zahvaljujući arhiviranju mogu se čuvati 10 godina

Zvuči dobro? Odmah dogovorite neobvezujuću testnu probu i krenite u digitalnu budućnost!

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh