TIMOCOM 09.05.2023
4

Izlazna logistika – Ovi čimbenici igraju ulogu u optimizaciji

New Content Item (1)


Kao i u mnogim drugim područjima suvremenog života, ljudi vole raditi sa širokim spektrom pojmova i kratica u logistici. ERP, ETA, konsolidacija i zajednički teret neki su od njih. Osobito onima koji su novi u industriji treba neko vrijeme da dobiju uvid. Pa čak i iskusni uvijek naiđu na pojam koji im je nov.

Ovaj članak ima za cilj pritom pomoći i posvećen je konceptu izlazne logistike. Što je to točno? I koliko je ovaj dio logistike važan za mene i moju tvrtku? Ako želite odgovore na ova i druga pitanja, nastavite čitati!

Je li za vas sve ovo prošlost, a logistiku poznajete kao svoj džep? Pa zašto još niste u TIMOCOM-u?


Što je izlazna logistika?

Izlazna logistika je grana logistike koja se bavi transportom, skladištenjem i distribucijom robe kupcima. Uključuje sve što je potrebno za premještanje robe s jednog mjesta na drugo - sigurno, učinkovito i na vrijeme. To uključuje planiranje i koordinaciju protoka robe, upravljanje zalihama, odabir pravog prijevoznog sredstva i komunikaciju s drugim dobavljačima kako bi se osigurao nesmetan logistički proces.

Koja je razlika između izlazne i ulazne logistike?

Što je točno izlazna logistika postaje jasno kada je usporedite s ulaznom logistikom. Ulazna logistika odnosi se na dostavu robe poduzećima. To mogu biti, na primjer, sirovine koje se isporučuju proizvodnim jedinicama ili gotovi proizvodi koji se moraju transportirati unutar proizvodne trake. 

S druge strane, izlazna logistika odnosi se na transport proizvoda od tvrtke do kupca ili krajnjeg korisnika.


Mogućnosti optimizacije za izlaznu logistiku

Dok je mnoge opcije optimizacije relativno lako implementirati na području ulazne logistike, stvari su malo kompliciranije za izlaznu logistiku.

Budući da se ovdje transportira gotov proizvod, a transportna mreža se sastoji od nekoliko trgovaca, proizvođača i transportera, sam projekt je prilično složen. Međutim, izlazna logistika postaje posebno nepredvidiva zbog promjenjive potražnje na tržištu, što može otežati planiranje.

Ali neka vas ovi izazovi ne obeshrabre - ako ste dobro organizirani, možete dobiti više od svoje izlazne logistike. Upravljanje prijevozom ovdje igra posebno važnu ulogu - zbog velikog broja uključenih sudionika, transparentnost je ovdje posebno važna. Veliki i zastarjeli komunikacijski kanali vas ovdje mogu koštati puno novca.

Drugi faktor koji igra veliku ulogu u optimizaciji je vrijeme. S napredovanjem digitalizacije i razvojem e-trgovine očekuju se sve brže i brže isporuke – što povećava pritisak na logistiku. Ovdje je učinkovitost posebno važna. Važno je optimalno planirati rute, optimizirati iskoristivost i iskoristiti resurse na najbolji mogući način.  


5 prednosti optimizacije vaše izlazne logistike

  • Smanjenje troškova
  • Povećanje učinkovitosti
  • Optimizacija resursa
  • Unapređenje mreže
  • Zadovoljstvo stranaka


Ovako vam TIMOCOM može pomoći da optimizirate svoju izlaznu logistiku

Sada kada je jasno koji čimbenici igraju ulogu u optimizaciji vaše izlazne logistike javljaju se pitanja "kako?". Kako mogu poboljšati svoju komunikaciju? Kako planirati svoje rute što je moguće optimalnije? Kako mogu poboljšati svoju količinu tereta? Postoji mnogo odgovora na ova pitanja i ovdje se mogu koristiti različite metode, pomagala i alati.

TIMOCOM također nudi razne proizvode i aplikacije koje vam mogu pomoći i olakšati optimizaciju vaših procesa. To uključuje planiranje ruta i troškova, uz pomoć kojih možete ne samo izračunati i pratiti troškove prijevoza, već i ojačati svoju lojalnost kupaca.  Aplikacija vam nudi način transparentne komunikacije - tako da svoje kupce možete informirati o pojedinačnim troškovima, potrošnji dizela ili primjenjivim cestarinama. Također vam omogućuje detaljno planiranje ruta, tako da ništa ne stoji na putu optimalnom iskorištenju vaših vozila.

Još jedna aplikacija TIMOCOM-a koja može biti neophodna za optimizaciju vaše izlazne logistike je praćenje pošiljke uživo. S ovime možete pratiti sve svoje pošiljke – u stvarnom vremenu. To rezultira većom transparentnošću i lakšom komunikacijom s ostalim sudionicima, kako za klijente tako i za prijevoznike i špeditere.

Iskoristite najbolje iz svojih transportnih procesa!

Čimbenici kao što su komunikacija i učinkovitost igraju odlučujuću ulogu, posebno u područjima kao što je izlazna logistika, u kojoj su mnogi sudionici uključeni u složen proces. Detalji mogu biti važni, stoga je važno pažljivo planiranje i pregled cijelog procesa. TIMOCOM vam može pomoći!

Još niste uvjereni? Saznajte više o TIMOCOM-u.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh