Transportno tržište 02.09.2021
4

Zeleni plan za europsku logistiku

Što možete primijeniti već sada

Zeleni plan učinit će logistiku ekološki prihvatljivijom

Plan je ambiciozan: do 2030. bi se u EU-u trebao napraviti veliki korak prema klimatskoj neutralnosti. Mjere za to obuhvaćaju gotovo sva gospodarska područja – uključujući logistiku. U ovom članku na blogu pročitajte koje su mjere predložene za prijevoz robe i kako ih već sada možete početi primjenjivati.

Važan cilj: drastično smanjenje količine emisija

Izvjesno je da će uskoro na snagu stupiti EU-ov propis o klimi. Većina zastupnika u Europskom parlamentu u listopadu 2020. dala je svoj glas za to da on postane zakon. Sada se mora glasovati o konačnoj verziji. Kako trenutno stoje stvari: Europska komisija daje prijedloge za provedbu, koji bi se zatim trebali uključiti u odgovarajuće zakonodavstvo o klimi. Prema Europskoj komisiji, glavni je prioritet u provedbi bolje zaštite okoliša smanjenje emisija – i to brže nego dosad. Navodi da će doći do „uvođenja ekološki prihvatljivijih, financijski povoljnijih i zdravijih oblika privatnog i javnog prometa”. To će sa sobom donijeti velik utjecaj na logističku industriju.

Smanjite razinu emisija CO2 već sada optimizacijom svojih transportnih procesa:

Registrirajte se odmah

Prema predviđanjima Europske komisije, promet robe u Europi do 2030. trebao bi i dalje biti u velikom porastu. Uzevši u obzir da je promet jedan od najvećih uzroka emisija CO2, planirane su promjene s obzirom taj trend razumljive. Cilj je izbjeći 90 posto emisija koje EU predviđa. Kako bi se znatno olakšao prijelaz na ekološki prihvatljivije gospodarstvo, EU će u razdoblju od 2021. do 2027. osigurati paket pomoći od najmanje 100 milijardi eura.

Što to znači za logistiku?

U nastavku navodimo četiri najvažnije točke. Prve dvije odnose se na dalju budućnost, a posljednje dvije mogu se implementirati već danas.

Alternativna goriva:

„Inovacije novih ekološki prihvatljivih tehnologija” čine dio klimatskog plana. To također znači da bi kamioni trebali prometovati u potpunosti bez emisija, s alternativnim gorivima, kako bi transport postao održiviji. Budućnost će pokazati u kojoj će mjeri ovaj prijelaz uspjeti u prometu teških teretnih vozila. Europska komisija već je računala na to da bi fosilna goriva mogla do 2050. biti u upotrebi još 86 posto.

Nove tehnologije:

Također bi sastavni dio europske, ekološki prihvatljive mobilnosti već do 2030. trebale biti tehnologije budućnosti poput autonomne vožnje ili e-mobilnosti. U trenutnom stanju tehničkog razvoja još uvijek postoje otvorena pitanja. Prije svega je još uvijek neriješen problem pogona. Na TIMOCOM blogu već smo pisali o tome kako autonomna vožnja ima i etičke i pravne aspekte za koje se još moraju donijeti europski zakoni.

Još treba pronaći način za provedbu navedenih djelomičnih aspekata zakona. Međutim, za ostale ciljeve logistika može djelovati već sada.

Više kombiniranog prometa:

Cilj je rasteretiti cestu, na kojoj se još uvijek odvija većina prometa. Trebale bi se razviti konkretne strategije o tome kako više integrirati željeznički i zračni promet te promet unutarnjim vodama. Do 2030. transport robe brodom i vlakom trebao bi porasti za više od polovice.  

TIMOCOM već danas djelomično provodi potrebne mjere. Zajedno s tvrtkom Bargelink promiče uporabu teglenica. Tim tržištem za europski promet unutarnjim vodama TIMOCOM svojim korisnicima pruža pristup ponudama kombiniranog prometa. To pomaže proizvođačima, trgovcima, transportnim poduzećima i špediterima da se optimirano prilagode uvjetima na tržištu.

Više učinkovitosti u procesu transporta:

U strategiji za mobilnost bez emisija u Europi, objavljenoj još 2016., navodi se da bi se transportni procesi trebali odvijati još učinkovitije. Važan je to element za štednju goriva i smanjenje razine emisija CO2 te ga je potrebno dodatno promicati. Prijedlozi Europske komisije važni su za održivu budućnost, no mi u tvrtki TIMOCOM smatramo da ih treba početi primjenjivati već sada.  Prijedlozi Europske komisije važni su za održivu budućnost. TIMOCOM već sada pruža mogućnosti za održivo i ekonomično poslovanje. Sustav Logistics System obuhvaća devet aplikacija koje omogućavaju povećanje učinkovitosti procesa:

Aplikacija Rute i troškovi pomaže unaprijediti planiranje tura. Pomoću 274 uključenih pružatelja usluga telematike, u sustavu se mogu pratiti vozila i pošiljke. Zahvaljujući burzi tereta  mogu se nuditi utovarni prostori i izbjeći prazne vožnje. Sudionici na spot-tržištu mogu pronaći teret, čak i djelomične utovare, kako bi bolje iskoristili svoj vozni park. Preko burze skladišta mogu se, radi rasterećenja u razdobljima najveće popunjenosti kapaciteta, iznajmiti skladišni prostori, kako ne bi došlo do zapinjanja u proceduri transporta.

Naime, što je proces učinkovitiji, to se više smanjuje razina emisija CO2 i doprinosi zaštiti okoliša.

Više od 45 000 korisnika već je umreženo u TIMOCOM zajednici i pomoću aplikacija u sustavu Smart Logistics System već je unaprijedilo svoje logističke procese. Za industriju i trgovinu, vozače kamiona i transportna poduzeća pružamo sustav pomoću kojega se izbjegavaju prazne vožnje, bolje iskorištavaju kamioni i optimiraju transportni procesi – što doprinosi zaštiti okoliša.

Ako se već danas želite pripremiti za sutrašnjicu i svoje transporte preoblikovati u „zeleniju” varijantu, registrirajte se odmah na TIMOCOM.

Isprobajte besplatno sada

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh