TIMOCOM 31.01.2021
4

Individualno i utemeljeno planiranje transporta vlastitih proizvoda

Statistika kao temelj učinkovitog upravljanja transportom

Želite svojom robom poslovati neovisno, fleksibilno i isplativo?

Digitalizacija logistike pritom vam pomaže, npr. korištenjem proizvoda iz opsežnog asortimana pružatelja logističkih i informatičkih usluga kao što je TIMOCOM. Osim klasičnih aplikacija za dodjelu transporta, oni putem svojih usluga pružaju dragocjen uvid u logističku djelatnost i tržište. Uz njihovu pomoć možete promatrati i procijeniti kretanja na tržištu, sigurno pregovarati o cijenama transporta te pojedinačno planirati transporte.

Općenito vas zanima tijek rada u procesu transporta? Ovdje preuzmite besplatan TIMOCOM Whitepaper „Proces transporta – bolje, transparentnije, digitalnije”.

Tržišno stanje ujedno je i početno stanje: TIMOCOM transportni barometar kao sustav za praćenje u stvarnom vremenu

15. prosinca 2020. TIMOCOM transportni barometar pokazao je omjer od 78 posto tereta u odnosu na 22 posto kapaciteta utovarnih prostora na međunarodnoj razini. Predbožićna potražnja u 2020., godini korone, daleko je premašila prethodnu godinu. Naime, još prije Božića mnoge su vlade nametnule zatvaranja kako bi zaustavile širenje zaraze. Stoga je došlo do povećanja kompulzivnog kupovanja, uključujući i kupovinu na internetu.

Transportni barometar svakodnevno pruža aktualne informacije o stanju ponude tereta u odnosu na slobodne utovarne prostore te prikazuje podatke za 44 europske zemlje. Za vas je, kao proizvodno i trgovačko poduzeće,važan i godišnji pregled stanja. U tom se pregledu uspoređuje razvoj tekuće godine s razvojem prethodnih godina. Tako se transparentno prate sezonske promjene. To vam omogućava da obavite potrebne pripreme za, primjerice, nedostatak utovarnog prostora zbog naglog skoka potražnje za određenim proizvodima.

Odluka je na vama: fiksna cijena po ugovoru ili dnevno prilagođavanje cijena transporta

Roba mora stići naručitelju. Na vama je da odlučite hoćete li se poslužiti tradicionalnim metodama natječaja i okvirnih ugovora ili ćete se obratiti pružateljima usluga koji su kratkotrajno prisutni na tržištu trenutačnih isporuka.

Ako u startu želite izbjeći uska grla u utovarnim prostorima, za vas je kao nalogodavca korisno obvezati fiksnog nalogoprimca putem okvirnog ugovora. Ipak, to se s financijske i strateške točke gledišta može činiti nerazumnim, jer onda ne možete fleksibilno reagirati na nepredvidive promjene. Međutim, vaši klijenti od vas očekuju pouzdanost. To se odnosi, kako na isporuku naručene robe u dogovoreno vrijeme i na dogovoreno mjesto, tako i na cijenu.

S druge strane, TIMOCOM burza tereta vaš je najvažniji izvor informacija na temelju kojeg u kratkom roku možete pronaći pružatelje usluga transporta. To vrijedi, kako za djelomične utovare povremenih transporta, tako i za cjelokupne utovare. Ove aplikacije pružaju vam mogućnost da fleksibilno reagirate na narudžbe svojih klijenata. Za razliku od natječaja, na tržištu trenutačnih isporuka posluje se s varijabilnim cijenama transporta koje se mogu mijenjati iz dana u dan.

Bilo preko natječaja u sustavu Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM ili putem ponude tereta, imate mogućnost doprijeti do više od 45 000 provjerenih poduzeća iz cijele Europe. Ti su stručnjaci u stanju ispuniti vaše zahtjeve za transportom prema vašim potrebama u kontekstu kvalitete te s vama pregovarati o fer cijenama prijevoza u neutralnom okruženju sustava.

Cijene transporta: što je fer, a što uobičajeno?

Najveći utjecaj na cijene transporta imaju ovi varijabilni troškovi:

  • vrsta robe
  • obujam isporuke
  • troškovi vozila
  • kilometraža
  • iznosi cestarina
  • trajanje i vrijeme transporta

Svatko s ograničenim iskustvom u pregovaranju o cijenama prijevoza može se osloniti na sustav TIMOCOM: ponude pružatelja usluga koje primate putem natječaja ili upita za transportom daju vam dobar uvid u aktualne cijene prijevoza.

Osim toga, funkcija vođenja statistike dokumentira vaše cijene dogovorene u upitima za transportom i transportnim nalozima te ih izlistava prema nalogoprimcu ili prema relaciji. Na raspolaganju imate i mogućnost filtriranja po razdoblju kako biste mogli pratiti kretanja svojih dogovorenih cijena transporta; taj se popis također može izlistati prema pojedinačnim nalogoprimcima. Ta je funkcija dostupna i obratno, vašim nalogoprimcima. Tako možete na temelju podataka, a uzevši u obzir aktualne vanjske utjecaje zajedno dogovoriti novu cijenu prijevoza.

Utemeljeno, sigurno i ciljano pregovaranje o cijenama

Nije uvijek lako prepoznati je li neka cijena opravdana. Za to vam transportni barometar, navedene TIMOCOM aplikacije te funkcija statistike pružaju utemeljenu bazu podataka.

Razvijte dobar osjećaj za cijene na tržištu, dugoročno optimizirajte svoje troškove i zadovoljite svoje klijente kao i transportno poduzeće. Tako ćete izgraditi krug pouzdanih pružatelja usluga koji će vam svojom podrškom pomoći u prevladavanju vaših logističkih izazova.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh