29.10.2018

Kako naše voće i povrće na stol dospijeva svježe?

Ovako se trgovac voćem i povrćem snalazi s logističkim izazovima po pitanju svježine

(2)

Logistika „od vrata do vrata” za brzotransportnu robu kao što su voće i povrće zahtijeva maksimalnu točnost i profesionalnost od samog početka. Osim toga, dobavljači moraju fleksibilno reagirati na trgovinske akcije, pa čak i „transportirati”  samo nekoliko paleta umjesto cijelog kamiona. Povrh toga, nalogodavac želi biti u mogućnosti pratiti svoju robu online u bilo kojem trenutku. Zahtjevi za transportom su jednako visoki kao i za proizvodnjom. Tako španjolska tvrtka Germans Barri koristi ne samo najnovije tehnologije skladištenja i hlađenja za svoje voće i povrće, već i digitalnu optimizaciju procesa transporta.

„Kada objavim ponudu za teretom, znam da ću unutar 10 minuta primiti odgovor od odgovarajućeg pružatelja usluga.”

dijeljenje na ...

Klijent

Ono što je još prije 60 godina moglo stati na maleni povrtlarski štand na barcelonskoj tržnici Mercado de Born, današnjoj velikoj tržnici Mercabarna, trenutno se proteže preko 2100 m2 i 12 štandova. Suvremeno skladište obiteljske tvrtke koju vode braća Luis Barri i Salvador Barri već drugu generaciju pokriva ukupno 7000 m2. Razne vrste krumpira, kapula i salata kao i rotkvica, cvjetača, brokula, poriluk, mrkva ili rajčica mjere se, razvrstavaju i pakiraju pomoću inovativnih tehnologija. Upravo sukladno potrebama i željama klijenta.

Izazov

30 posto proizvoda tvrtke Germans Barri nalazi se na tržnici Mercabarna, 20 posto u nacionalnim i međunarodnim supermarketima, 10 posto u veleprodaji i 20 posto u maloprodaji. Velik dio proizvoda uvozi se, npr. korijeni juke iz Južne Amerike, đumbir iz Kine ili slatki krumpir iz SAD-a. Tvrtka Germans Barri zajedno s izvozom u sve europske zemlje pokreće ukupno 150 milijuna kilograma svježih proizvoda godišnje.

„Nudimo veliki izbor proizvoda po povoljnoj cijeni i vrlo dobru uslugu, uključujući i dodatna logistička rješenja. Naši kupci od nas mogu naručiti kompletna teretna vozila ili samo nekoliko paleta. Ovdje moramo biti fleksibilni i u skladu s posebnim zahtjevima rashladnog lanca. Uostalom, svatko želi hrskav, sočan plod i povrće vrlo dobre kvalitete, po pravoj cijeni i na vrijeme”, objašnjava Marta Barri, kći osnivača Ramóna Barrija i direktora uprave i financija.

Najveći izazov u poslovanju tvrtke Germans Barri redovita je varijacija interesa, narudžbi i ritma nalogodavaca. „Naše narudžbe i rute stalno se mijenjaju. Stoga su nam uvijek potrebni novi pružatelji transportnih usluga. Do sada smo imali značajan gubitak vremena i pokrivenosti u potrazi za transportnim partnerima. Od 2000 poslanih e-mailova pročitano ih je bilo možda 10-20 posto. To je neproduktivno i često vrlo neugodno jer ste uvijek u zaostatku. Uz svježu robu za vratom su vam stalno vrijeme i visoki tehnički zahtjevi i potrebe za hladne transporte”, priča Natalia Echeverry, disponentica u tvrtci Germans Barri.

Rješenja

Zahvaljujući visokom dosegu i brzini reakcije ostalih korisnika TIMOCOMa, Echeverry postiže sigurnost planiranja i agilnog reagiranja: „Kada objavim ponudu za teretom, znam da ću unutar 10 minuta primiti odgovor od odgovarajućeg pružatelja usluga.”

Jednostavno pretraživanje pružatelja usluga omogućuje dnevni posao disponenata: „Možete obraditi i više pretraživanja istovremeno. Pritom se, zahvaljujući filtrima, pretraživanje točno može prilagoditi kako želite: prema vrsti vozila, utovaru, udaljenosti itd.”, dodaje Echeverry. Još jedna važna stavka je povjerenje, što je TIMOCOM osigurao s mogućnošću odobrenja praćenja pružatelja usluga: „Kada angažiramo pružatelja transportnih usluga putem TIMOCOMa, sigurni smo da će roba stići tamo gdje treba. Putem platforme smo izgradili vjerodostojnu mrežu partnera s kojima redovito surađujemo.”

Zahvaljujući pojednostavljenoj, bržoj i sigurnijoj dodjeli transporta putem TIMOCOMa, tvrtka Germans Barri može se još bolje usredotočiti na druge zadaće i tako povećati kvalitetu potpune usluge logistike „od vrata do vrata”.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh