18.11.2016

Kako razmjena paleta funkcionira u Europi

Osnove i poteškoće razmjene paleta u Europi

(1)

Erkrath, 03.11.2016. – Europalete uživaju veliku popularnost. Međutim, radije u obrađenom obliku kao namještaj poput stolova, klupa ili polica u industrijskom stilu. Ipak, u transportnom svijetu gdje se drvena paleta izvorno koristi, na istu se gleda kao na kamen spoticanja. Ali, zašto paleta ima tako loš ugled?

Prema nedavnom istraživanju o višekratnim transportnim pakiranjima tvrtke EKUPAC GmbH, korištenje paleta za višekratnu uporabu u europskoj branši prijevoza robe povećalo se u posljednjih 15 godina sa 280 na 550 milijuna komada i tako je paleta postala neophodna. Njemačka je uz oko 100 milijuna drvenih nosača godišnje na vrhu europske ljestvice.

Paleta predstavlja problem zbog dodatka „višekratno“, što uključuje razmjenu isporučene robe na paletama s praznim paletama. Ali, europaleta ustvari nije europaleta. Čak i iza naizgled jednostavnog principa razmjene paleta kriju se izazovi za sve sudionike: za transportno poduzeće kao nalogoprimca, za vozača koji izvršava nalog i primatelja robe za istovar.

Prazne palete za potpuno upakirane palete za...

Princip razmjene paleta lako je objasniti. Robu koja se proizvodi također je potrebno transportirati. Za siguran transport u kamionu roba se najčešće pakira na tzv. Europool-palete u skladu s normom kvalitete UIC 435/2 – upakirano, svezano i prevoženo u kamionu. U takvom slučaju će primjerice prazan kamion s praznim paletama voziti na mjesto utovara i razmijeniti praznu drvenu podlogu s robom već zapakiranom na palete. Sljedeći korak je taj da vozač s potpuno utovarenim kavionim vozi do određenog mjesta istovara i dostavlja robu. Normalno, on će zauzvrat primiti jednak broj praznih paleta.

Tako će s kontinuiranom razmjenom drvenih nosača cirkulacija paleta odlično funkcionirati. No, zbog povećanih zahtjeva, pod sve većim pritiskom vremena i povećanjem sučelja unutar logističkih procesa, ujedno je i proces razmjene postao mnogo složeniji.

Poteškoće prilikom procesa razmjene

Proces razmjene koji uključuje subjektivnu procjenu kvalitete, ručno obuhvaćanje količine i bukiranje drvenih nosača bilježi se na obrascu, tzv. potvrdi o prijevozu robe na paletama.  Tu ima mnogo kamena spoticanja. Možda se najčešći problem odnosi na zahtjev za vozača kamiona za prijevoz 33 zamjenjivih europaleta. Jer, kamion istovremeno mora nuditi pun kapacitet u slučaju da nema robe za paletiranje i prijevoz. Promjenjivi uvjeti najčešći su problem u međunarodnom prometu. Ako vozač ne vozi prazne palete za razmjenu jer iste primjerice nije primio na posljednjem mjestu istovara, na sljedećim utovarima mora provesti „paletne dugove“ i obvezati se za kasniju isporuku.

I obrnuto dolazi do poteškoća, odnosno kada primatelj na rampi mjesta za istovar preuzme robu, ali vozaču predaje jednu, nijednu ili nepotpunu količinu neispravnih ili bezvrijednih paleta. Takve je događaje potrebno dokumentirati i posljedično objasniti. Ako je količina i kvaliteta primljenih paleta u redu, vrijeme na rampi često je toliko „na knap“ da primatelj prazne palete jednostavno preveze u kamionu. Za vozača takvo nešto znači da ne mora nositi prazne palete u za to predviđene kutije za odlaganje. Na 33 palete po 23 kg to je „samo“ 760 kg. Predprogramirana je i pravna i birokratska zavrzlama povezana s vremenom, živcima i gubitkom novca. Glasnogovornik tvrtke TimoCom, Marcel Frings, ovo iskustvo potvrđuje od strane korisnika transportne platforme: „Neki od naših klijenata već prilikom unošenja ponuda u transportnu platformu pišu primjedbu „no change / bez razmjene“, kako bi potencijalne poslovne partnere odmah obavijestili kako razmjena nije potrebna. Takvi transporti znače manje posla i omiljeniji su.“

Paleta 4.0: Razmjena paleta putem aplikacije

Ručna razmjena paleta upravo je u vremenima automatizacije i digitalizacije mukotrpan proces kojeg je potrebno zaustaviti. Taj izazov prihvatio je Fraunhofer institut za protok materijala i logistiku (kratica: IML) zajedno uz Gütegemeinschaft Paletten e.V. (kratica: GPAL). Aplikacija koju su razvili zajedno, „PalletCheck Express“, trebala bi znatno pojednostaviti i optimizirati razmjenu paleta. Korisnik jednostavno fotografira stog s paletama, aplikacija pobroji palete i automatski šalje dokument razmjene putem e-pošte. Uz točan broj paleta, sastavni dio su i vrijeme te mjesto razmjene. Na taj se razmjena dokumentira brzo, jednostavno, pouzdano i digitalno“, pojašnjava diplomirani informatičar Martin Fiedler, voditelj tima AutoID tehnologija na institutu Fraunhofer IML. Precizna dokumentacija jasno štedi vrijeme i novac.

Aplikacija je dostupna na njemačkom jeziku te funkcionira na svakom Android ili Apple pametnom telefonu. Dok se unutar branše ne dokaže i očuva mobilno rješenje, razmjena paleta i dalje će biti povezana s naporom i mogućim smetnjama i problemima. Nalogoprimac i nalogodavac se moraju dostatno informirati i već unaprijed objasniti kako i hoće li se izvršiti razmjena.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh