06.02.2023

TIMOCOM Transportni barometar: Europa u dvije brzine

en-q4-2022-freight-offers-europe-900x600px_web

Diljem Europe ukupno 12 posto ponuda tereta više nego prethodne godine.

Značajno smanjenje potrebe za transportom različitom brzinom.


Erkrath, 11. 1. 2023. – Transportni barometar tvrtke TIMOCOM u četvrtom kvartalu 2022. pokazao je znatno smanjenje ponuda tereta i time silaznu tendenciju u području potražnje za utovarnim prostorom. Diljem Europe ponude postavljene na Burzi tereta tvrtke TIMOCOM smanjile su se za 36 posto u odnosu na 3. kvartal. Četvrti kvartal zbog toga predstavlja prekretnicu na europskom transportnom tržištu nakon što je prva polovica godine obilježena znatnim viškom tereta. U Njemačkoj je prisutan sličan trend. Ondje je bilo čak 39 posto ponuda tereta manje nego u prethodnom kvartalu. Dok je stagnacija u području ponuda tereta u Njemačkoj nastupila već u lipnju, ona je u prosjeku na razini cijele Europe postala očita tek u rujnu.


Transportni kapaciteti rano osigurani

Najveće smanjenje bilo je prisutno u prosincu. U Njemačkoj su se dostupne ponude smanjile za 55 posto u odnosu na prethodnu godinu. Širom Europe bilo je 48 posto ponuda tereta manje u odnosu na prosinac 2021. Ipak je 2022. godine u cijeloj Europi na Tržištu tvrtke TIMOCOM postavljeno 12 posto ponuda tereta više nego 2021. U Njemačkoj je 2022. godine bilo samo 2,5 posto tereta više nego prethodne godine.


Različite brzine smanjenja ponuda tereta

Sezonski vrhunac, a zatim smanjenje ponuda tereta nije nešto neobično. No što je uzrok različitoj brzini promjena krajem godine?
„Ovogodišnji trend u cestovnom prijevozu dobara obilježen je nedostatkom vozača i nestašicom kapaciteta te nestašicom u isporuci. Osim toga, bio je prisutan značajan porast inflacije i prijeteća recesija. To je mnoge nalogodavce natjeralo da promijene način razmišljanja”, kaže Gunnar Gburek, voditelj poslovanja tvrtke TIMOCOM.

dijeljenje na ...

Mnoga poduzeća već su se unaprijed pobrinula za transportne kapacitete i rano ih osigurala za sezonsko poslovanje. To je oduzelo brzinu predbožićnom priljevu tereta na našem Tržištu koji je pao ispod razine iz prethodne godine. Osim toga, praznici su ove godine bili tijekom vikenda, što je stvorilo više dostupnih kapaciteta u cjelokupnom prethodnom tjednu i uzrokovalo manju potražnju na prijelazu iz jedne godine u drugu. U studenom je većina planski predvidljivih transporta već dodijeljena. Zbog toga za njih nije bilo potrebno tražiti privremene prijevoznike”, interpretira Gunnar Gburek.

„Osim toga, vlada rastuća tendencija sklapanja dugoročnih ugovora s pružateljima usluga”, nastavlja glasnogovornik poduzeća. „Potražnja će se i u prvom kvartalu 2023. godine najprije nastaviti smanjivati i dovest će do smanjenja cijena transporta. Dugoročno će se cijene cestovnog prijevoza dobara podići na višu razinu u odnosu na 2021. godinu zbog cestarine, kolebanja cijena dizela i povećanih troškova osoblja.”


Manje transporta između Francuske i Njemačke

Najveće smanjenje u četvrtom kvartalu zabilježeno je u području transporta iz Belgije (BE) prema Njemačkoj (DE) i iz Francuske (FR) prema Njemačkoj te u obrnutom smjeru. Prvenstveno potonje su dvije zemlje koje su jedna drugoj jedan od najvažnijih trgovinskih partnera u Europi. Pritom je vanjska trgovina između Njemačke i Francuske do listopada još bila stabilna, unatoč energetskoj krizi i inflaciji. Međutim, u studenom se potražnja u odnosu na inozemstvo prema podacima Saveznog ureda za statistiku znatno smanjila. Zemlje EU-a u Njemačku su izvezle 10,3 posto, a treće zemlje 6,8 posto robe manje. Potražnja unutar zemlje smanjila se za 1,1 posto.

Za razliku od toga, broj tereta iz Španjolske (ES) s odredištem u Francuskoj povećao se u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu. Tako je u listopadu bilo 15 posto, a u studenom 22 posto ponuda tereta više na Tržištu tvrtke TIMOCOM. U prosincu 2022. priljev tereta na toj relaciji dosegnuo je istu razinu kao 2021. godine.


This is an embedded image

Tablica: Usporedba najvećih promjena u području ponuda tereta u 4. kvartalu u odnosu na prethodnu godinu. © TIMOCOM


Ponude tereta u Poljskoj stabilne

Priljev tereta te istočnoeuropske zemlje pomalo prkosi negativnom trendu širom Europe. U četvrtom kvartalu u Poljskoj je bilo ukupno 6 posto ponuda tereta više nego prethodne godine. Obujam tereta u četvrtom kvartalu ukupno se samo umjereno smanjio za 7 posto u odnosu na prethodni kvartal – ipak je ostao na visokoj razini u usporedbi s promjenama u drugim europskim zemljama.

Vanjska trgovina u istočnoj Europi zabilježila je porast. Tako se priljev tereta iz Poljske u smjeru Rumunjske u četvrtom kvartalu znatno povećao u odnosu na prethodnu godinu. U listopadu je na Tržištu tvrtke TIMOCOM postavljeno 89 posto ponuda tereta više. U studenom ih je bilo 7 posto više nego prethodne godine, prije nego što je i ondje u prosincu zabilježeno značajno smanjenje ponuda od 42 posto.


Sitno povećanje ponuda utovarnog prostora naspram prethodne godine

U usporedbi s istim kvartalom prethodne godine bilo je dostupno 8 posto ponuda utovarnog prostora više nego u 4. kvartalu 2021. godine. Unosi utovarnog prostora postavljeni na Burzi tereta tvrtke TIMOCOM tijekom 2022. godine samo su neznatno varirali uslijed sezonskih promjena u usporedbi s ponudama tereta. „Unatoč smanjenju ponuda tereta, ponuda utovarnog prostora gotovo se nije promijenila u odnosu na prethodnu godinu”, analizira taj trend Gunnar Gburek. Nakon povećanja od 16 posto u prvom kvartalu, broj postavljenih ponuda utovarnog prostora u drugom kvartalu smanjio se za 8 posto u odnosu na 1. kvartal. U trećem kvartalu bilo je 2 posto vozila više, a u četvrtom kvartalu dostupna ponuda utovarnog prostora u prosjeku je bila nepromijenjenog postotka u odnosu na prethodni kvartal. Samo u prosincu smanjio se broj kamiona koje je bilo moguće pronaći na Burzi tereta.

This is an embedded image

Usporedba ponuda tereta i ponuda utovarnog prostora u različitim godinama. © TIMOCOM


Omjer tereta i utovarnog prostora ponovo više obilježen sezonom

Udio tereta u odnosu na ponude utovarnog prostora 2022. godine bio je znatno iznad iznimne godine 2020., a zbog recesije je krajem godine prvi put pao ispod tadašnje vrijednosti za kraj godine. Prvi dani nove godine potvrdili su trend iz prosinca 2022. „Bit će zanimljivo pratiti što će se dogoditi na sljedećem vrhuncu sezone. Tradicionalno se broj ponuda tereta ponovo povećava prije Uskrsa. Možda će omjer tereta i utovarnog prostora ostati znatno više obilježen sezonom, kao što je bilo prije korone”, prognozira Gunnar Gburek.

Prema podacima instituta ifo, očekivanja za izvoz iz Njemačke povećala su se s 0,9 bodova u studenom na 1,6 bodova u prosincu. Daljnji razvoj ovisi o svjetskoj gospodarskoj situaciji. Međutim, stručnjaci iz Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora u 2023. godini očekuju dodatno smanjenje izvoza, kako je list Handelsblatt izvijestio u prosincu. Nije samo Njemačka manje kupovala u inozemstvu od kraja 2022. Zbog toga bi se priljev tereta u prometu unutar zemlje mogao razmjerno znatnije povećati u 2023. godini i još jasnije pokazati nedostatak vozača u toj zemlji.


Digitalni alati i internetska tržišta mogu znatno pomoći logistici kako bi bolje planirala te mogla dugoročno i fleksibilno reagirati u slučaju promjena na tržištu.

Više informacija o Tržištu tvrtke TIMOCOM možete pronaći na poveznici https://www.timocom.com.hr.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh