01.08.2021

TIMOCOM Transportni barometar: ponude tereta u Europi premašuju vrijednosti prije izbijanja pandemije

U drugom tromjesečju 2021. vidi se postojani porast: količina prijevoza tereta opet premašuje brojke iz 2019., od prije krize. Opuštanje mjera i nadoknađivanje gubitaka utječu na tržište transporta u Europi.

Vrijednosti veće od prethodne godine

Erkrath, 1. 8. 2021. – Drugo tromjesečje 2021. potvrđuje pozitivni trend u cestovnom prometu robe. TIMOCOM Transportni barometar općenito pokazuje stalni porast unosa tereta u sustav Smart Logistics System. Pogled na računicu za drugo tromjesečje 2021. pokazuje: unosi tereta u usporedbi s drugim tromjesečjem 2020. su se više nego utrostručili, a premašuju čak i vrijednosti iz istog razdoblja u 2019.

Trend iz prvog tromjesečja 2021. nastavlja se i u posljednjem: s daljnjim rastom ponuda za prijevoz tereta od 51 posto u odnosu na prvo tromjesečje, drugo tromjesečje 2021. ponovno postavlja nove rekorde u TIMOCOM sustavu Smart Logistics System.

Veći broj unosa tereta i u drugom tromjesečju

Trend iz prvog tromjesečja 2021. nastavlja se i u drugom: godina je dobro započela, već u prvom tromjesečju ostvareno je 58 posto porasta ponuda tereta u odnosu na isto tromjesečje 2020. godine. Daljnjim povećanjem unosa tereta za 51 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2021. godine, drugo tromjesečje obara nove rekordne vrijednosti na TIMOCOM Burzi tereta. U usporedbi sa slabim drugim tromjesečjem u 2020., godini korone, to znači porast od 251 posto. U odnosu na 2019., godinu prije izbijanja pandemije, broj prijevoza tereta zapravo se udvostručio.

Nakon prvog tromjesečja 2021. zaključenog u ožujku s porastom od otprilike 6 milijuna unosa tereta više nego u istom mjesecu 2020., drugo tromjesečje nastavilo je pokazivati značajan porast: od travnja je u sustavu Smart Logistics System generirano više od tri puta više ponuda tereta. Razlozi su, između ostalog, otvaranje maloprodaje i cjelokupni gospodarski razvoj u Europi nakon što je posljednji val korone počeo opadati. Većina proizvodne industrije ponovno radi punim kapacitetom. Gospodarski oporavak vidljiv je i po manjku utovarnog prostora diljem Europe.

Nakon visokih brojki, mali ljetni pad na europskom tržištu

Razvoj u brojkama: travanj 2021. u usporedbi s već jakim mjesecom ožujkom umjereno se povećao, za dva posto. U svibnju su unosi tereta ponovno znatno porasli, za 18 posto. „Osim popuštanja mjera protiv korone, ovdje su igrale ulogu i posljedice blokade Sueskog kanala. U tjednima koji su uslijedili trebalo je prevesti mnogo robe iz luka u unutrašnjost.”, objašnjava Gunnar Gburek, glasnogovornik tvrtke TIMOCOM. „Usto, rad e-trgovina nastavlja cvjetati. Taj trend nije uspio prekinuti ni sezonski pad u lipnju od pet posto u odnosu na prethodni mjesec.”

Spram 2020. godini prožetoj ograničenjima uvjetovanih koronom, u pojedinačnim su mjesecima 2021. dostignute rekordne vrijednosti: u travnju 334, svibnju 345 i lipnju 152 posto.

Više tereta, manje kamiona

Primjetan je i nagli pad unosa utovarnog prostora. Ponegdje su zabilježeni padovi i do 25 posto u odnosu na prethodnu godinu. Taj je negativan trend pak posljedica velike potražnje tereta. Naime, zbog toga postoje vrlo velike mogućnosti da se potpuno iskoriste dostupni utovarni prostori. Potreba za aktivnom ponudom utovarnog prostora stagnira zbog obilja ponuda. Taj veliki porast unosa tereta pokazao se i na podacima pojedinačnih zemalja.

Na mnogim je tržištima premašena razina od prije krize

U Njemačkoj se u unutarnjem prometu u drugom tromjesečju registriralo 69 posto više tereta nego u prethodnom tromjesečju 2021. To je više nego nadoknadilo blagi pad od 4 posto u prvom tromjesečju 2021. u usporedbi s procvatom u prijevozu tereta krajem 2020. Mjesečni razvoj domaćeg prometa u Njemačkoj u drugom tromjesečju 2021: u travnju +2, svibnju +17 i lipnju -5 posto. Uz opći gospodarski trend, ovaj razvoj posljedica je i viška tereta zbog zakašnjelih kontejnerskih brodova.

Nakon pada od 15 posto u 2020. godini, nizozemsko je tržište u 1. tromjesečju 2021. zabilježilo prosječni porast od 6 posto. Za teretni promet ondje se očekuje rast od oko 1,5 posto za 2021. godinu. U odnosu na potražnju za prijevozom u cestovnom teretnom prometu, stope rasta daju razlog za optimizam da će se ta procjena premašiti. Naznake za to mogu se vidjeti, na primjer, iz podataka o relacijama između sljedećih država: broj unosa tereta s mjestom utovara u Nizozemskoj i odredištem u Njemačkoj povećao se za 454 posto u drugom tromjesečju u odnosu na 2020. godinu.

Tržište u Poljskoj također pokazuje daljnji uspon, čak iako oporavak nakon ograničenja zbog korone napreduje nešto sporije u usporedbi s ukupnim europskim tržištem. Povećanje u drugom tromjesečju 2021. manje je od povećanja ponuda tereta u Njemačkoj. Međutim, zabilježen je sveukupni rast od 183 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Nakon već snažnog prvog tromjesečja 2021. (+30 %), količina prijevoza tereta unutar Poljske povećala se za 15 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prvo tromjesečje 2021. godine. Detaljni mjesečni razvoj: snažni ožujak nastavlja se u Poljskoj, iako je u početku u travnju 2021. godine bio u minusu od 25 % u odnosu na prethodni mjesec. Svibanj i lipanj također su premašili prethodne mjesece: plus devet posto i plus 16 posto.

Francuska s najvećim porastom broja tereta u unutarnjem prometu

Unosi tereta s utovarnim i odredišnim mjestima u Francuskoj pokazali su najveći porast unutarnjeg prometa u odnosu na prethodnu godinu u drugom tromjesečju 2021.: porast od 492 posto u travnju, 283 posto u svibnju i još 93 posto u lipnju. Između svibnja i lipnja tržište je ostalo na visokoj razini iz prethodnog tromjesečja. Impresivniji je samo porast tereta iz Njemačke u Francusku u odnosu na 2020. godinu. Ovdje se ponuda povećala više od deset puta u prvih mjesec dana: 1312 posto u travnju, 731 posto u svibnju i još 99 posto u lipnju 2021.

Količina tereta u Španjolskoj iznad razine prije krize 

Broj ponuđenih tereta podrijetlom iz Španjolske u ostatak Europe općenito nastavlja rasti. Nasuprot tome je pri teretima iz Europe s odredištem u Španjolskoj zabilježen blagi porast u usporedbi s prvim tromjesečjem 2021. U usporedbi s razdobljem prije krize, svibanj 2021. karakterizira posebno značajan porast, osobito u ponudama tereta iz Španjolske za Njemačku (+104 %) i Francusku (+71 %) u odnosu na svibanj 2019. Broj ponuda tereta iz Njemačke za Španjolsku najviše se povećao u svibnju 2021. godine sa 125 posto u odnosu na 2019. godinu. Svibanj je u Španjolskoj bio jak mjesec zbog izvoza i uvoza hrane: u odnosu na 2019. godinu, ukupni volumen prijevoza povećao se za 80 posto u svibnju 2021. godine. Ponude tereta samo s odredištem u Rumunjskoj pale su u drugom tromjesečju i oscilirale: u travnju -53 posto, svibnju -12 posto i lipnju +73 posto.

Pomoću Transportnog barometra FreightTech poduzeće TIMOCOM od 2009. godine u 46 europskih zemalja analizira razvoj ponude i potražnje transporta burze tereta integrirane u sustav Smart Logistics System. Više od 135 000 korisnika objavljuje do 800 000 međunarodnih ponuda tereta i utovarnog prostora dnevno. Taj sustav pomaže više od 45 000 klijenata tvrtke TIMOCOM da pametno, sigurno i jednostavno postignu svoje logističke ciljeve.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh