02.05.2016

Vozač kamiona i unatoč tome zdrav – ide li to zajedno?

Prehrana, kretanje i odmor u brzoj transportnoj svakodnevnici

(1)

Vodite li zdrav život ili ne često ovisi o poslovnoj svakodnevnici. Biti u formi poseban je izazov za vozače kamiona koji su u mnogočemu ograničeni. Dugo sjedenje, nepravilni obroci i radne smjene uz stres, usamljenost, strah itd. nisu najbolji preduvjeti za dobro zdravlje. Sve više poduzeća počinje shvaćati da mora poboljšati kvalitetu života svojih vozača, a time prepoznaju i da se to isplati.

Jedno je jasno: radni uvjeti utječu na zdravlje radnika. Zdravlje se pak odražava na rad. Što se tiče vozača kamiona, radni uvjeti sami po sebi nisu najbolji: stalne vibracije koje se prenose na tijelo, buka, rad u smjenama, nedovoljno mira, nepravilni obroci, naporna sjedenja tijekom dugih vožnji itd. Ali, to nije sve. Radna okolina također nije zdrava, jer vozači udišu ugljični monoksid (CO), sumporov dioksid i ostale štetne plinove. Zamislite da se ova radna okolina prenese na uredski posao.

Poslodavci i posloprimci moraju udružiti snage

Naravno, svatko proizvoljno može odrediti svoj način života, prehranu ili opseg tjelesnih pokreta. No, istraživanja pokazuju da mnogi vozači kamiona ne znaju kako uz jako malo napora mogu napraviti nešto značajno za zdravlje. Šanse za poduzeća nalaze se upravo u podršci svojih zaposlenika. Sve više poduzeća podučava svoje radnike po pitanju prehrane, tjelesnih aktivnosti, kontrole težine ili navika spavanja. Mnogi poslodavci pokušavaju reorganizirati posao i ostvariti radnu okolinu koja podupire zdrave načine života. Prvi korak je uvod redovitih i produženih pauza, tako da vozači mogu jesti i napraviti manje sportske vježbe.

Ove mjere neće poboljšati zdravlje posloprimaca, ali se isplate i za samo poduzeće. Naime, manje bolovanja od strane vozača kamiona mogu pomoći u znatnom smanjenju troškova za organizaciju poslovne svakodnevnice.

Sve to možda zvuči utopijski, ali već odavno postoje poduzeća koja s inovativnim mjerama poboljšavaju zdravlje svojih vozača.

Analize slučaja

Primjer za to je belgijsko poduzeće Van Dievel koje posjeduje 60 vlastitih kamiona i zapošljava više od 90 vozača. Uz to, unutar osoblja nalazi se i jedan liječnik koji na godišnjoj bazi provodi pretrage vozača. Poduzeće je zajedno s liječnikom, vanjskim ergonomom suradnikom i osam vozača stvorilo program treninga i brošuru kako bi pokazali da vozači mogu zdravije raditi, a izbjeći oboljenja mišića i kostiju.

Još jedan primjer je poduzeće Finlandia s projektom "Tim Truckers", što znači „Vozači kamiona u besprijekornom stanju“. Poduzeće je u duhu ovog projekta najprije razvilo program kojim se uz pomoć internog liječnika raspoznaju zdravstveni problemi kod vozača.
Nakon otkrivanja i dijagnosticiranja problema, liječnik nudi savjet i upućuje vozača na odgovarajuće testove k specijalistu. Osim toga, liječnik ga nastavlja i dalje usmjeravati. Tvrtka Finlandia organizirala je za svoje vozače kamiona izbor zdravih obroka za vrijeme ručka kako bi se uravnoteženo hranili umjesto nezdravo i na brzinu. Uz prehranu je važan i odmor. Namještenica psihologinja unutar tvrtke planira radne smjene i rute kako bi vozači imali dovoljno vremena za odmor.

Za zdravlje vozača ne brinu samo poduzeća već i udruge poput „DocStop für Europäer e.V.“. Ova udruga osnovana je 2007. godine u svrhu bolje medicinske njege profesionalnih vozača i vozačica na putu diljem europskih prometnica. U slučaju zdravstvenih poteškoća na putu, vozač može nazvati telefonsku liniju DocStop koja je dio službe ADAC Truckservice. Vozač navodi svoje poteškoće, lokaciju i rutu naloga kako bi na taj način doznao gdje je sljedeća postaja DocStop i odgovarajuće parkiralište unutar rute. Tamo će se za vozača pobrinuti medicinsko osoblje. U Europi postoji 535 stajališta DocStop te ukupno više od 100 potpomogača i partnera od kojih je jedan i tvrtka TimoCom Soft-und Hardware GmbH.

Na osnovi ovih primjera možemo vidjeti da transportna poduzeća i udruge pružaju velik doprinos zdravlju vozača kamiona. Ovim se mjerama unutar poduzeća stvara bolje radno okruženje i pozitivno stajalište prema poslu, a posebno osjećaj da se poslodavac brine o svojim zaposlenicima.

A kako je u Vašem poduzeću? Pazite li na zdravlje Vaših radnika i jeste li tu temu shvatili ozbiljno?

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh