Što je osiguranje transporta dobara?

Osiguranje transporta dobara štiti vaše poduzeće od štete, krađe ili kašnjenja u transportu dobara. Ono štiti vašu robu izvan zakonskog maksimalnog ograničenja odgovornosti za osiguranje od odgovornosti u prijevozu i zbog toga nerijetko osigurava egzistenciju.


Zašto bih ja trebao sklopiti ugovor o osiguranju transporta dobara?

Roba je tijekom transporta, ali i tijekom utovara i istovara izložena mnogim opasnostima i rizicima. Unatoč pažljivom pakiranju, utovaru i transportu, dobra mogu biti oštećena ili čak ukradena. Pomoću osiguranja transporta, dobra i lanci opskrbe mogu se učinkovito osigurati, šteta se rješava brzo i jednostavno, a odnosi s klijentima nisu narušeni.

2022_0726_MWD_Scnuck_Landing page_5050

Koje prednosti nudi osiguranje transporta dobara preko tvrtke SCHUNCK GROUP?

Brza izrada police osiguranja

Podaci o tvrtci i podaci o ponudi tereta automatski se prosljeđuju. Tako možete osigurati svoj teret pomoću nekoliko klikova.

Fleksibilni modeli osiguranja

Možete individualno sklopiti ugovor o osiguranju transporta dobara za svaki pojedini utovar i tako uštedjeti troškove osiguranja za okvirne ugovore.

Pošteno pokrivanje štete

Nositelj rizika uvijek nadoknađuje ugovoreni iznos osiguranja bez uračunavanja podosiguranja. Tako nema ružnih iznenađenja u slučaju štete.

Povoljno osiguranje transporta

TIMOCOM klijenti dobivaju osiguranje transporta s pokrićem svih rizika i bez samopridržaja već od 0,5‰ – 0,549‰ vrijednosti dobara.

Siguran utovar

Počevši od oštećenja robe uslijed više sile do isključivo financijske štete uslijed prekoračenja roka isporuke: okoristite se sveobuhvatnom zaštitom.

Jednostavan odabir premije

Izbjegnite dugotrajno ispisivanje tarife, vrste robe i klase dobara i odmah odaberite između četiri atraktivna modela premije.

Modeli premije tvrtke SCHUNCK GROUP: ekskluzivna osiguranja transporta samo za TIMOCOM klijente

MicrosoftTeams-image (16)

Kako mogu sklopiti ugovor o osiguranju transporta dobara?

Kao TIMOCOM klijent možete se u samo nekoliko koraka registrirati u tvrtki SCHUNCK GROUP i sklopiti svoj ugovor o osiguranju transporta po posebno povoljnim uvjetima.

Tako je jednostavno:

 1. Nakon što ste, kao i obično, postavili teret na TIMOCOM Tržište, ponovo odaberite svoju ponudu tereta i kliknite na gumb „Osiguraj teret”.
 2. Sada ćemo vas preusmjeriti na vanjsku partnersku stranicu SCHUNCK, gdje se morate jednokratno registrirati kao korisnik. Podaci o tvrtki i teretu mogu se automatski prenositi putem sučelja.
 3. Nakon registracije odaberite model premije koji vam odgovara na temelju vrijednosti dobara.
 4. Uspjeli ste! Policu osiguranja možete izravno preuzeti i poslati je svom nalogodavcu ako je potrebno.
TIMOCOMHow toInsurecargo_2

Najčešća pitanja naših klijenata o osiguranju transporta dobara

U načelu, osiguranje transporta dobara uvijek treba sklopiti kada se teret preda vanjskom špediteru/prijevozniku i vrijednost dobara premašuje pravnu odgovornost prema njemačkom Zakoniku o trgovini (HGB) i Konvenciji o ugovoru o međunarodnom prijevozu robe cestom (CMR) od 8,33 ili 40 posebnih prava vučenja po bruto kilogramu dobara.

Primjer: Špediter je odgovoran za 8,33 SDR-a, što odgovara oko 10 € po bruto kilogramu dobara: za mobilne telefone od 500 kg s vrijednošću robe od 1 000 000 € zakonska odgovornost prema CMR-u iznosi 500 kg * 8,33 SDR * 1,20 €/kg = 5000 €.

Razliku od 995 000 € trebao bi snositi dotični korisnik sam.

Ukratko: što su dobra lakša i skuplja, to je rizik veći.

Osiguranje transporta dobara štiti vaše poduzeće od štete, krađe ili kašnjenja u transportu dobara i štiti dobra izvan zakonskog maksimalnog ograničenja odgovornosti za osiguranje od odgovornosti u prijevozu. Maksimalna svota osiguranja po slučaju štete temelji se na osiguranoj vrijednosti dobara, a ne na maksimalnom ograničenju odgovornosti po bruto kilogramu, kao što je slučaj kod osiguranja od odgovornosti u prijevozu. 

Sklapanje ugovora o osiguranju transporta dobara nije obveza, ali preporučuje se kada…

 • …vi kao poduzeće šaljete i nabavljate dobra i robu preko prijevoznika ili špeditera.
 • …ovisno o ugovoru, kao kupac ili prodavač, sami snosite rizike transporta dobara u različitim fazama transporta.

U pravilu (primarni) špediter pokriva osiguranje ako se to od njega traži, ako je to u interesu otpremnika robe ili ako postoji odredba o pretpostavci.

Roba je tijekom transporta, ali i tijekom utovara i istovara izložena mnogim opasnostima i rizicima. Unatoč pažljivom pakiranju, utovaru i transportu, dobra mogu biti oštećena ili čak ukradena. Na taj se način dobra i lanci opskrbe mogu učinkovito osigurati, šteta se rješava brzo i jednostavno, a odnosi s korisnicima nisu narušeni. Osiguranje transporta dobara stoga je nerijetko neophodno za život.

Da, osiguranje transporta dobara može se sklopiti za svako pojedinačno dobro u transportu. To se posebno isplati ako rijetko trebate osiguranje transporta dobara i ako bi okvirni ugovor bio preskup.

Premija za normalno osiguranje transporta dobara s pokrićem svih rizika i bez samopridržaja u Njemačkoj i susjednim zemljama iznosi 0,6 ‰ – 0,7 ‰ vrijednosti dobara.

TIMOCOM vam pruža osiguranje transporta dobara s pokrićem svih rizika i bez samopridržaja u Njemačkoj i susjednim zemljama u iznosu 0,5 ‰ – 0,549 ‰ vrijednosti dobara.

Nudimo različite iznose bonusa od 5,49 € za dobra vrijedna 10 000 € do 50 € za dobra vrijedna 100 000 €.

Osoba zainteresirana za dobra, tj. otpremnik robe snosi troškove.

Kod osiguranja transporta dobara sklapaju se pojedinačne police za svaku robu. Osiguravateljsko pokriće osiguranja transporta dobara počinje čim se roba premjesti ili ukloni s prethodnog mjesta skladištenja radi transporta. To primjerice također uključuje proces utovara kamiona. Osiguravateljsko pokriće prestaje kada roba stigne na mjesto isporuke.

Osiguranje pokriva sljedeću štetu:

 • oštećenje robe kao posljedica više sile, tj. neizbježnog događaja
 • oštećenje robe tijekom transporta i skladištenja
 • posljedičnu štetu robe
 • isključivo financijsku štetu kao rezultat prekoračenja roka isporuke
 • korištenje kemijskih, bioloških, biokemijskih tvari, elektromagnetskih valova kao oružja
 • nuklearnu energiju
 • kašnjenje putovanja
 • unutarnje kvarenje
 • uobičajene razlike u količini, veličini i težini
 • normalnu vlažnost ili promjene temperature
 • neprikladno pakiranje ili nepravilan način otpreme

Osiguranje transporta dobara tvrtke SCHUNCK, koje je u ponudi ekskluzivno za TIMOCOM korisnike putem TIMOCOM Tržišta može se sklopiti za sljedeće države članice Europske Unije: Belgija, Bugarska, Danska, Njemačka, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Hrvatska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Austrija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Švedska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Češka Republika, Mađarska i Cipar. Osim toga, moguće su i sljedeće zemlje: Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo (UK). Naravno, tvrtka SCHUNCK može osigurati transporte diljem svijeta. No, to više nije moguće putem automatiziranog postupka i provjerava se kao pojedinačni slučaj i na upit. 


SCHUNCK nudi ekskluzivnu korisničku podršku za TIMOCOM korisnike:

E-pošta: timocom@schunck.de

Telefonski broj: 089 38177 512

na vrh